Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppar riskerar uteslutning

Efter Expressens avslöjande. Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling riskerar nu att uteslutas ur Sverigedemokraterna.

Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling riskerar att kastas ut ur Sverigedemokraterna efter Expressens avslöjande.

Partiet har öppnat ett uteslutningsärende - men frågan avgörs sannolikt inte förrän i vår.

– Utskottet hinner inte utreda frågan klart innan måndag nästa vecka, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos SD, till Svenska Dagbladet.

Expressen publicerade det uppmärksammade filmklippet kort efter Jimmie Åkessons uttalande om nolltolerans mot rasism.

I filmsekvensen hör man hur partiets avgående ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist använder nedsättande ord som "hora" och "blatte-lover".

Almqvist fick lämna sina politiska uppdrag och Kent Ekeroth har tagit en timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Även Christian Westling fick lämna sitt uppdrag som suppleant i distriktsstyrelsen i Stockholm.

Riskerar uteslutning

Nu riskerar de även att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Partiet har öppnat ett uteslutningsärende och på måndag ska partistyrelsen sammanträda, skriver SvD.

Men enligt Martin Kinnunen kommer det sannolikt att dröja minst till i vår, när partistyrelsen har sitt nästa sammanträde, innan frågan eventuellt tas upp.

– Utskottet hinner inte utreda frågan klart innan måndag nästa vecka. Bland annat ska de skicka brev till de som prövas, som ska ha tid att komma in med sina svar och ge sin syn på saken, säger Martin Kinnunen.

Överåklagare leder utredning

Polisutredningen som inletts har tagits över av överåklagare Mats Åhlund på riksenheten för polismål, eftersom den enheten hanterar ärenden med riksdagsmän inblandade.

– Vi välkomnar givetvis polisutredningen. Det är positivt för alla parter om det här kan utredas ordentligt så att vi får klarhet i om något brott har begåtts, har Martin Kinnunen tidigare sagt till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.