Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppar anklagas för förskingring

Johan Nissinen.
Foto: Sven Lindwall
Anne Karlsson.
Foto: Sven Lindwall

Partistyrelseledamoten Anne Karlsson, SD, och riksdagsledamoten Johan Nissinen, SD, misstänks ha förskingrat flera hundra tusen kronor, rapporterar Aftonbladet.

Duon förnekar dock brott men en förundersökning har inletts, bekräftar Jönköpingspolisen till tidningen.

Enligt Aftonbladet har två toppolitiker i Sverigedemokraterna polisanmälts för förskingring. Det rör sig om Johan Nissinen och Anne Karlsson. Den sistnämnda valdes in i SD:s partistyrelse på landsmötet i november förra året medan Nissinen fick en riksdagsplats efter valet 2014.

Duon har fram till mars 2015 kampanjat ihop i SD:s distrikt i Jönköping och enligt tidningen är det oklarheter i bokföringen i just det partidistriktet.

Nissinen: "Någon är sur och vill skada partiet" 

Anmälan till polisen kom in den 19 januari i år och gjordes av en partikamrat till de båda i distriktet. Det ska röra sig om en förskingring på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

Både Johan Nissinen och Anne Karlsson förnekar brott.

– Distriktets årsmöte har gett ansvarsfrihet och revisorerna yrkade på att det skulle godkännas. Då var det ingen som protesterade. Så det finns egentligen ingen grund till en anmälan. Det är över ett år tillbaka och det är nog bara någon som är sur för något och vill skada partiet. Det tycker jag är synd, säger Johan Nissinen till Aftonbladet.

Polisen jobbar med fallet

Polisen i Jönköping har dock inlett en förundersökning och kommer jobba vidare med fallet.

– Men vad det sedan ger i förlängningen är svårt att säga. Rubriceringen är förskingring, säger inspektör Niclas Abrahamsson vid enheten för bedrägeribrott hos Jönköpingspolisen till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.