Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppar håller sig borta efter granskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för SD, har inte gått att nå sedan avslöjandet.
Foto: Sven Lindwall
Richard Jomshof, partisekreterare för SD, har inte heller svarat när Expressen försök att nå honom.
Foto: Mikael Sjöberg

Företrädare för Sverigedemokraterna på både central och regional nivå är oanträffbara efter Expressens senaste avslöjande om SD-domare som skrivit anonyma hatkommentarer på nätet.

På måndagskvällen avslöjade Expressen tre nämndemän från Sverigedemokraterna som uttryckt sig hatiskt och rasistiskt i anonyma kommentarer på nätet.

Ortwin Lobbes, nämndeman i Malmö tingsrätt, har bland annat utryckt sin syn på somalier på sajten Exponerat: "Ni har inte tagit ert ansvar som gäster. Det gäller varenda en av er. Ni bara förstör vårt fina land. Ut ur vår civilisation !"

Carina Näsgårdes, nämndeman i Attunda tingsrätt, skrev följande kommentar till en artikel om ett romskt husvagnsläger: "När jag läser artikeln ovan, så får jag en längtan av att själv 'prova på' att vara extremt aggressiv i en grupp med många likasinnade, och se vart det leder... "

Gisela Nyqvist, nämndeman i Värmlands tingsrätt, skrev efter att förra demokratiministern Birgitta Ohlsson, FP, deltagit i en litauisk Prideparad som attackerades med ägg: "Jag hoppas de träffade henne rejält och att äggen var RUTTNA!" Gisela Nyqvist har efter avslöjandet begärt att få sluta som nämndeman.

Oanträffbara

Expressen har utan framgång sökt SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof för kommentarer om hur nämndemännen har uttryckt sig. Presschefen Henrik Vinge upprepar samma uttalande som han gjorde efter måndagens avslöjande av tre andra nämndemän:

– En del av det här är av en sådan art att det skulle kunna vara något som vi behöver titta på. Vi kommer skyndsamt att prata med vissa av de här personerna om vad som har hänt och varför.

Vinge kan inte svara på om uteslutningsärenden kommer att väckas mot Lobbes, Näsgårdes och Nyqvist.

– Det är inget som jag beslutar om och jag vill inte föregå den processen.

Expressen har även sökt ordförandena i de tre nämndemännens partidistrikt för kommentarer. Runar Filper, ordförande för SD Värmland, svarar varken på mejl eller på telefon. Per Carlberg, ordförande i Stockholms län, ger ett kort mejlsvar: "Jag har inte hunnit ta del av vad Carina påstås ha sagt eller skrivit, kommer givetvis att under dagen kolla upp det. Jag hänvisar dig till pressavdelningen och Henrik Vinge."

"Vi tar det internt"

Den ende som svarar i telefon är Jörgen Grubb, SD-ordförande i Malmö. Men han vill inte uttala sig om Ortwin Lobbes näthat.

– Oavsett vad du säger om honom är detta något vi sköter internt.

Och när ni har gjort det, vill du kommentera då?

– Det vet jag inte. Jag vet inte vad vi kommer fram till. Ja, men snälla. Jag vet inte om du hör vad jag säger eller ej. Oavsett vad du säger om honom så tar vi det internt.

Inte bara SD granskas

Det är inte bara Sverigedemokraterna som ingår i Expressens granskning. Tillsammans med Researchgruppen har vi granskat över 6 000 personer från alla partier som valdes till nämndemän från årsskiftet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.