SD-toppar ger hemliga tips till hatsajterna

Vid flera tillfällen har Josef Fransson skickat tips till Avpixlat.
Foto: Olle Sporrong
En återkommande tipsare till Politiskt inkorrekt var Sven-Olof Sällström.
Foto: Sven Lindwall
Inför valet 2014 tipsade Dennis Dioukarev Avpixlat.
Foto: Riksdagen
Kristina Winberg är en av politikerna som tipsat via mejl.
Foto: Robin Aron
Bland tipsarna finns SD-riksdagsmannen Markus Wiechel.
Foto: Sven Lindwall
En annan återkommande tipsare till hatsajter är riksdagsledamoten Pavel Gamov.
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

Kända sverigedemokratiska riksdagsmän har matat hatsajter med material i hemlighet.

Expressen kan  avslöja hur SD-riksdagsledamöterna skickat kartläggningar av politiska motståndare, uthängningar av kritiker och spekulationer om misstänkta brottslingar till hatsajterna.

"Är ju högst sannolikt att detta är ett invandrargäng", skriver SD-ledamoten Josef Fransson i ett av sina tipsmejl till Avpixlat.

Expressen avslöjade hösten 2015 hur SD-toppen Mattias Karlsson skrivit anonymt för hatsajten Avpixlat. När han konfronterades med uppgifterna sade han först att han inte mindes - sedan förklarade han varför han som folkvald riksdagsledamot ville dölja sin identitet med att han "visste ganska lite om vilka personer som låg bakom sajten".

Men Karlsson är långt i från den ende tunge sverigedemokraten som i det fördolda har matat hatsajter med material.

Skickade skärmdumpar på konversation

En riksdagsman som vid flera tillfällen skickat uppmaningar, tips och underlag till Avpixlat är Josef Fransson. Under förra mandatperioden, när han satt i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, ville han att hatsajten skulle skriva om en regional ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som meddelat förbundets beslut att inte bjuda in SD till debatter.

Hatsajten hade då, i början av 2013, snappat upp en tweet från Fransson om LRF-ordföranden och SD-ledamoten utvecklade sedan i mejl till hatsajten att han höll på att gräva i frågan och att han "komemr snart att få mer material om detta, men du/ni kan ju börja med att snegla lite på detta!" Fransson skickade över skärmdumpar på en Facebookdiskussion mellan LRF-ordföranden och en SD-vänlig bonde och tillade att han skulle få "skärmdumpar med bättre upplösning samt mer material om en stund."

Hatsajten tackade för materialet och skrev att Pavel Gamov, som efter valet 2014 blev riksdagsledamot för SD, också hade hört av sig till dem i samma ärende. Avpixlat hängde sedan ut LRF-ordföranden som djurplågare och kvinnomisshandlare - trots att han friats från anklagelserna i flera instanser.

Josef Fransson till Avpixlat: "Vad som föranlett åtalet kan man bara spekulera i, men nu är han trots allt frikänd."
Dennis Dioukarev har tipsat Avpixlat.
Josef Fransson till Avpixlat: "Är ju högst sannolikt att detta är ett invandrargäng".
Josef Fransson: "Jag komemr snart att få mer material om detta, men du/ni kan ju börja med att snegla lite på detta!"
Josef Fransson  i mejl med Avpixlat: "Håller på att gräva lite i detta."
Marcus Wiechel i mejl med Politiska inkorrekt: "Dom bifogas. Han dömdes denna gång för överträdelse av besöksförbud, narkotikabrott och olaga hot (x2). Friades för ofredande. Tidigare dömd för bla. misshandel av den..."
Pavel Gamov brukade tipsa Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt.
Vid ett tillfälle skickade Pavel Gamov över en lång genomgång av personer som protesterat mot Sverigedemokraterna vid ett torgmöte.
En återkommande tipsare till Politiskt inkorrekt var Sven-Olof Sällström.
Kristina Winberg har tipsat politiskt inkorrekt.
1 / 10

"Man mår bara dåligt av att läsa det"

Två dagar efter Avpixlats publicering kom Fransson med uppmaningen till hatsajten att de skulle ta bort artikeln - eftersom publiceringen riskerade att kopplas samman med Sverigedemokraterna:

"Med tanke på att folk i allmänhet inte förmår att skilja Sverigedemokraterna och Avpixlat, utan tror att partiet sitter och styr innehållet på sajten så faller denna publicering tillbaka på mig och partiet", stod det i brevet som Fransson ville att Avpixlat skulle publicera.

Men i instruktionerna till hatsajten var Fransson tydlig med att han inte ville att det "framgår att jag bett om att få det publicerat". Och när det gällde själva brottsåtalet mot LRF-mannen så passade Fransson på att upprepa det i texten som han ville att Avpixlat skulle publicera:

"Jag känner inte XX (LRF-ordföranden, reds anm) personligen, men har fått berättat för mig att han är ´en bra person´. Vad som föranlett åtalet kan man bara spekulera i, men nu är han trots allt frikänd."

LRF-ordföranden säger nu om hatsajtsartikeln:

– Jag läste det där nån gång men sedan gav jag fan i det. Man mår bara dåligt av att läsa det.

Han säger att han inte är förvånad över att SD var inblandade i att Avpixlat skrev om honom. Om de metoder som Avpixlat använder säger han:

– Det är där problemet ligger. Folk får tycka vad de vill men att försöka tysta människor genom att direkt eller indirekt hota, det är långt ifrån okej.

När Expressen träffar Josef Fransson säger han att "det var väl nån grej som jag tyckte var angeläget att det skulle komma ut" om varför han ville att Avpixlat skulle skriva om LRF-ordföranden. Sedan avböjer han att svara på frågor och ber Expressen återkomma.

I mejl skriver sedan Fransson att han "inte har någon som helst inblandning i uthängningen av XX (LRF-ordförandens initialer, reds anm). Jag kände heller inte i förväg till att denna var på gång, men när den väl kom upp så hörde personer av sig till mig i tron att jag kunde få den nedplockad, vilket jag också försökte lösa."

När Expressen frågar varför han då upprepade brottsåtalet i brevet han ville att Avpixlat skulle publicera i stället svarar han:

"Det är helt enkelt inte möjligt att runda detta om min text skulle få någon som helst relevans och sammanhang." 

"Högst sannolikt att detta är ett invandrargäng"

Det är inte enda gången som Josef Fransson i kontakterna med Avpixlat ville framställa det som om hatsajten och partiet är fristående från varandra. Några månader efter uthängningen av LRF-ordföranden tackade Fransson hatsajten för att de publicerat en video om hans kritik av Miljöpartiet. SD-ledamoten gav då instruktioner till sajten att skriva att uppgifterna tagits från SD:s sajt eftersom Fransson ansåg att det är "viktigt för alla parter att Avpixlat och Sverigedemokraterna är fristående från varann."

Trots det påståendet har Fransson också i andra sammanhang kommit med uppmaningar till Avpixlat. Sommaren 2012 tipsade han om att tre rån hade skett i Skövde och trots att han ansåg att man skulle vara försiktig med spekulationer menade han ändå att det är "ju högst sannolikt att detta är ett invandrargäng". 

När Expressen frågar Fransson om han vid tillfället hade någon information om att det var "invandrargäng" som låg bakom dessa rån svarar han via mejl:

"Nej! Men samtidigt så är det ofta så att normalbegåvade människor med öppet sinne kan skönja mönster i olika skeenden. Med en viktig brytpunkt efter valet 2014 hade den samlade journalistkåren en tydlig agenda där man gjorde allt för att mörka invandringens negativa konsekvenser gällande t.ex. grova vålds- och sexualbrott. Där och då spelade sajter så som t.ex. Avpixlat en avgörande roll för att en mer upplyst bild, trots att det finns en rad mindre lyckade publiceringar på sajten."

"Det var inte bara till Avpixlat"

Fransson är inte ensam om att tipsa Avpixlat om misstänkta brottslingar. Inför valet 2014 hjälpte Dennis Dioukarev, som några dagar senare blev riksdagsman för SD, Avpixlat att försöka identifiera en person som ska ha hotat en person i partiets dåvarande ungdomsförbund SDU: "det var en ung man mellan 20-23 år boendes i Växjö. Kolla listorna till KF i Växjö", skrev Dioukarev. Några dagar senare tipsade han också sajten om att han själv blivit utsatt för ett mordhot.

– Det var inte bara till Avpixlat, utan jag skickade det till alla möjliga tidningar, säger Dioukarev om sitt val att tipsa hatsajten.

Expressens granskning visar att flera SD-företrädare brukade tipsa Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt, som lades ned 2011. Bland tipsarna finns SD-riksdagsmannen Markus Wiechel som skickat en brottsdom mot en person som tidigare dömts för att ha gett sig på en SD:are. Wiechel skriver nu i ett mejl till Expressen att han inte minns sitt tips till hatsajten:

"Av den anledningen kan jag enbart spekulera kring omständigheterna och min gissning är att jag velat skicka information till dem då de skrivit om överfallet mot mig och min partikollega."

"Man kan ju fråga sig vad nästa steg är?" 

EU-parlamentarikern Kristina Winberg tipsade hösten 2011 hatsajten om att hennes hemkommun Jönköping hade tagit fram riktlinjer för hur skolorna skulle hantera exempelvis fastemånaden Ramadan, bönetider och mat för muslimska elever. Winberg skrev till hatsajten: "Man kan ju fråga sig vad nästa steg är?"

– Det var väl en sajt som jag läste vid den här tidpunkten för det fanns väl inte så många sajter att välja på, säger Kristina Winberg om varför hon tipsade Politiskt inkorrekt.

En återkommande tipsare till Politiskt inkorrekt var Sven-Olof Sällström som blev riksdagsledamot för SD 2010 och som tidigare var pressekreterare åt partiet. Mejltrafik visar att han strax före valet 2010 hade tipsat hatsajten om ett sexbrottsåtal mot en moderat lokalpolitiker, men att han också var delaktig i när hatsajten skrev om den då väldigt uppmärksammade händelsen på Husbybadet våren 2011 när några ensamkommande ska ha sextrakasserat flickor.

"Vi kommer att skriva om det nån dag framöver", skrev hatsajten till Sällström när SD-ledamoten då hade tagit del av flera av sajtens tipsmejl om händelsen.

Sällström skriver nu i en mejlkommentar till Expressen:

"Jag har inget minne av detta och därmed heller inget minne av varför jag eventuellt skulle tipsat om detta."

"Stort tack för att ni lagt upp de två inläggen! Jag kan inte tacka er nog"

En annan återkommande tipsare till hatsajter är den tidigare nämnde riksdagsledamoten Pavel Gamov. Han brukade tipsa Avpixlats föregångare Politiskt inkorrekt, bland annat våren 2011 när han skickade bilder på en då 23-årig man som enligt Gamov tillhörde "den vänsterextrema täckorganisationen Uppsalabor mot rasism" och var "den huvudsaklige gärningsmannen" till en misshandel. Efter uthängningen tackade Gamov hatsajten med orden: "Stort tack för att ni lagt upp de två inläggen! Jag kan inte tacka er nog."

Vid ett annat tillfälle under våren 2011 skickade Gamov över en lång genomgång av personer som protesterat mot Sverigedemokraterna vid ett torgmöte. På listan fanns namn, adress och flera bilder på politiska motståndare - de flesta ostraffade - från exempelvis Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Gamov ville att de skulle hängas ut:

"Uppdatera gärna inlägget med bilder och mer info - eller skapa ett nytt inlägg. Om ni bara uppdaterar befintligt inlägg - pusha upp det högst upp på förstasidan imorgon. Tack på förhand", skrev Gamov i sina instruktioner till Politiskt inkorrekt.


LÄS OCKSÅ: 4 svenska hatsajter - det behöver du veta

"Kan ni slänga ut videon ovan på Youtube och hänga ut svinet som mordhotade mig?"

Men Gamov har fortsatt att tipsa hatsajtsmiljön också när Avpixlat tog över.

Strax före valet 2014 ville han att hatsajten skulle skriva artikeln "arabiskt mordhot mot SD-politiker i Uppsala". I ett långt mejl till hatsajten beskrev han "två invandrarkillar med arabiskt utseende" som "gjorde grimaser och verkade hotfulla" under ett torgmöte med ungdomsförbundet SDU i Uppsala. Gamov bifogade länkar till bilder och filmer på de två och skrev att en av dem sagt något i stil med "jag kommer att klippa dig".

Tipsmejlet till hatsajten avslutade Gamov med: "Kan ni slänga ut videon ovan på Youtube och hänga ut svinet som mordhotade mig?" Mannen dömdes sedan av Uppsala tingsrätt för olaga hot.

När Expressen träffar Pavel Gamov i riksdagen vill han inte svara på några frågor om sina hatsajtskontakter:

– Du får återkomma så ska jag svara på dina frågor.

Ett vanligt tema som du tar upp är personer som protesterat mot Sverigedemokraterna vid torgmöten. Där du listar personer med namn, adress, personnummer, och du skickar bilder på dem. Det här är inte bara personer som är dömda för brott utan det finns också väldigt många personer som är ostraffade. Det här är sånt du skickar till hatsajter som Avpixlat och tidigare Politiskt inkorrekt.

– Du får återkomma så kan jag svara på dina frågor, säger Gamov.

Trots upprepade påstötningar så har Gamov inte svarat på Expressens frågor.

SD och hatsajterna

■ I valet 2010 - när SD kom in i riksdagen - var Politiskt inkorrekt den stora hatsajten som blivit en tummelplats för hat, rasism och islamfientlighet. I skymundan hade SD:s pressavdelning fixat en direktkanal till sajten för att snabbt kunna nå dem och skicka material. Expressen kunde sedan också avslöja att sajten ville ha pengar från SD som tack för hjälpen i valet. Diskussionen mellan sajten och partiet kapsejsade och sajten lades ned 2011.


■ Avpixlat, som efterträdde Politiskt inkorrekt, fick hjälp av SD-ledamoten Kent Ekeroth att samla in pengar. Aftonbladet kunde sommaren 2013 avslöja att Ekeroth också hade en närmast arbetsledande roll för sajten. Samma år bildade Ekeroth Föreningen för Sverigevänliga intressen som nu står bakom sajten. Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind har kallat hatsajten en "partinära politisk plattform på nätet" till SD.


■ Expressen har vid flera tillfällen - i december 2013, valet 2014 och våren 2015 - avslöjat hur förtroendevalda sverigedemokrater anonymt spridit hat och rasism på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Ett trettiotal av dem har tvingats lämna sina poster efter granskningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.