Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppar försökte få varandra sparkade

Stefan Jakobsson, då riksombudsman, arbetade hårt för att peta Marttinen som gruppledare i landstinget.Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Jakobssons brev om om Adam Marttinen. Han skriver bland annat "missbrukat en förtroenderoll".

"Obehaglig", "djupt partiskadlig" och "bedräglig".

Här är den infekterade striden mellan SD-riksdagsledamöterna Adam Marttinen och Stefan Jakobsson.

Internt material visar hur de försökt få varandra petade från partiuppdrag - och hur Marttinen samlat komprometterande uppgifter för att användas mot sin motståndare.

– Det är något som Stefan själv får svara på, säger Adam Marttinen om uppgifterna han samlade in om sin riksdagskollega.

På fredag samlas Sverigedemokraterna i Almedalsparken för att lyssna till Jimmie Åkessons tal. Partiet har den senaste tiden arbetat hårt för att bli ett möjligt samarbetsparti till främst Moderaterna, men Expressen kan nu visa att SD har problem med samarbetet i den egna riksdagsgruppen.

Ett mångårigt bråk mellan Adam Marttinen, som har tagit över rollen som partiets rättspolitiske talesman efter Kent Ekeroth, och Stefan Jakobsson, som av flera SD-källor beskrivs ha tunga maktambitioner i partiet, har sedan valet 2014 flyttat in i riksdagen. Bråket tog fart i mitten av förra mandatperioden, när båda var engagerade i SD i Södermanland.

 

LÄS MER: Hanna Wighs interna brev: Tortyr och hat i SD 

 

"Bedrägliga beteende"

Stefan Jakobsson, som då var riksombudsman, arbetade hårt för att peta Marttinen som gruppledare i landstinget. Han anklagade Marttinen för att ha "skapat ett stort missnöje i gruppen", "inte arbeta för pengarna" och "missbruka en förtroenderoll". Han påpekade också Marttinens "bedrägliga beteende".

Interna brev avslöjar en infekterad strid i SD:s riksdagsgrupp. På ena sidan står Adam Marttinen.Foto: SVEN LINDWALL

Marttinen slog tillbaka - genom att höra av sig till partiledningen om Jakobsson. Han klagade på detta "prat bakom min rygg" och pekade ut Jakobsson som den som låg bakom allt. 

Men Marttinen nöjde sig inte där.

Han hade då hört av sig till tidigare arbetsgivare och föreningsliv där Jakobsson varit engagerad, eftersom han befarade att Jakobsson hade ett "tvivelaktigt förflutet av olika slag".

Spred uppgifter vidare

Uppgifterna som han fick in spred han sedan vidare till sina förtrogna i partidistriktet. Ett drygt år senare kom han också med en direkt uppmaning till partiledningen om att "kolla upp hans bakgrund, ta referenser m.m." på Jakobsson. Marttinen tillade:

"Min uppmaning till dig är att vara väldigt vaksam, ge honom ingenting som kan vändas emot dig eller partiet för det kommer han använda utan att blinka när han upplever att det kan gynna honom".

Marttinen tog det vidare till Björn Söder via mail. Marttinen skriver bland annat "djupt partiskadlig genom sitt beteende".

Marttinen beskrev också Jakobsson som "obehaglig" och "okamratlig":

"Min uppfattning är att han är djupt partiskadlig genom sitt beteende och sin oförmåga att förstå konsekvenserna av sitt beteende."

Expressen har varit i kontakt med partiföreträdare som vittnar om att stämningen mellan Marttinen och Jakobsson fortfarande är kylig.

SD-ledamoten: "Klart man kollar upp saker och ting"

Adam Marttinen säger om bråket med riksdagskollegan:

– Det är väl såna där gamla konflikter som har funnits. Det har vi överbryggat för länge sen.

Han säger om att han samlade in komprometterande uppgifter om Jakobsson:

– Det är klart att man kollar upp saker och ting, eller försöker att kolla upp så gott det går.

Inför Björn Söder beskrev du Stefan Jakobsson som "djupt partiskadlig"?

– Ja, det kanske har varit så i den gamla konflikten där det påstods saker och ting, bland annat om mig själv. Det är gamla konflikter, säger Marttinen.

 

LÄS ÄVEN: SD om narkotikagripandet: "Var vi som larmade polis" 

 

Stefan Jakobsson säger om bråket med riksdagskollegan:

– Det är inte nåt jag vill uttala mig om. Jag tror att partiledningen har ganska stort förtroende för mig med tanke på vilken position de satt mig i.

Marttinen har också hört av sig till tidigare arbetsgivare och en förening som du varit aktiv i. Han har också uppmanat partiledningen att kolla din historik.

– Ja, jag har inget att säga. Partiet har förtroende för mig och jag sitter på den position som jag har i dag, säger Jakobsson. 

Expressen har varit i kontakt med Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge med förfrågan om kommentar från Jimmie Åkesson, utan resultat.

Bråk i SD:s riksdagsgrupp

* Markus Wiechel - Olle Felten: Expressen berättade under Almedalsveckan förra året om att Markus Wiechel och Olle Felten, som båda varit aktiva i Norrköpingspolitiken, försökt få varandra uteslutna genom att samla material om den andre.

* Hanna Wigh - Anders Forsberg: Wigh polisanmälde Forsberg för hans hantering av pengarna i partidistriktet SD Skaraborg. I juni dömdes Forsberg till ett års fängelse, en dom som han överklagat. Forsberg, som lämnat riksdagen, har i en hemlig bandupptagning som Expressen kunde avslöja uttalat sig nedsättande om Wigh.

* Mattias Karlsson - riksdagsgruppen: Efter valet 2014 sågade partiets nye gruppledare Mattias Karlsson sina partikamrater i riksdagen i ett mejl till andra i partiledningen, som Expressen kunde avslöja. Han skrev att SD-ledamöterna ägnade sig åt "gnäll, konflikter och dåligt beteende" och att det kommer att bli "tufft att hålla ihop det här gänget."

* Björn Söder - partiledningen: Söder som länge ingick i partiledningens innersta kärna började redan förra mandatperioden att stötas bort. Konflikten blev uppenbar efter valet 2014 när Söder fick lämna rollen som partisekreterare och sin plats i verkställande utskottet.

* Margareta Larsson - Mattias Karlsson/Richard Jomshof: Expressen avslöjade hösten 2015 att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson hoppar av partiet efter missnöje med Karlsson och Jomshof. Larsson sitter kvar i riksdagen som politisk vilde.

* Jonas Åkerlund - Mattias Karlsson: Åkerlund som fram till hösten 2015 var vice partiledare kritiserade Karlsson hårt i ett internt mejl som Expressen kunde avslöja för knappt två år sedan. I mejlet talade Åkerlund nedsättande om Karlsson och förutspådde att gruppledaren kommer att "haverera".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.