Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topp står bakom våldtäktuttalandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och kandidat till justitieministerposten, Richard Jomshof.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och kandidat till justitieministerposten, Richard Jomshof, ställer sig bakom uttalandet om att "våldtäkt är djupt inrotat i islamisk kultur".

– Våldtäkt är ett uttryck för islamisk kultur, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Påståendet framfördes på Facebook av viceordföranden för SD i Karlskrona, Michael Hess, vilket fick såväl statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som Göran Hägglund (KD) att reagera. Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund kallade även islam för en våldtäktsreligion. Uttalanden som resulterade i att SD-männen polisanmäldes för hets mot folkgrupp av den ideella föreningen Hatbrott.se.

Anser att Hess har rätt

Men nu får Hess stöd av SD-toppen Jomshof.

– Det finns inget som jag anser vara fel i hans inlägg, säger Richard Jomshof till BLT om sin partikollegas påstående.

– I sak har han rätt och jag står bakom andemeningen.

"Ett uttryck för muslimsk kultur"

Jomshof sitter i både riksdagens utbildningsutskott och justitieutskott. Han är även en av Sverigedemokraternas chefsideologer och har stort inflytande över partiets ideologiska diskurs. För BLT berättar han att han har "svårt för" islam och att han anser att alla religioner inte är lika mycket värda. 

– Självklart är våldtäkt ett uttryck för muslimsk kultur, det måste bero på något att män från muslimska länder är överrepresenterade i den här typen av brott, säger han till BLT.

Mehrako Masifi, grundare av rådgivningsnyrån Hatbrott.se, är mycket kritisk till SD-männens uttalanden.

– Jag ser konsekvenser av att folkvalda politiker går ut och sprider rasistiska uttalanden. Det är väldigt allvarligt. Fördomarna sprids även till äldre människor som inte befinner sig på nätet, säger Masifi till BLT.

Polisanmälda

Linus Bylund och Michael Hess polisanmäldes under gårdagen av den ideella föreningen Hatbrott.se som vill pröva om SD-politikerna gjort sig skyldiga för hets mot folkgrupp.

– Hatet mot muslimer ökar hela tiden. Särskilt på nätet där det är lätt att krypa undan ansvar. Av 245 hatbrott förra året var 237 drabbade kvinnor mellan 14 och 45 år, säger forskningsassistenten Mehrako Masifi, grundare av rådgivningsbyrån Hatbrott.se, till BLT.

– Det är rent oerhört att en person som är stabschef och pressekreterare för Sveriges tredje största parti står och ljuger offentligt, säger Henrik Johansson, verksam på nätverket Interasistmen.se, till BLT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.