SD-topp stängs av från partiet

SD-toppen Simon Alm har stängts av från sitt medlemskap i Sverigedemokraterna.
Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland, stängs av.
Foto: SVEN LINDWALL

SD-toppen Simon Alm, ordförande för partiet i Uppland, har stängts av från sitt medlemskap i SD.

Avstängningen sker i avvaktan på en utredning om han ska sparkas ut från partiet.

Expressen kunde i slutet av november – inför Sverigedemokraternas landsdagar – berätta om de djupa problemen som plågat SD:s partidistrikt i Uppland. Bråken har pågått under flera år och stark kritik har riktats mot distriktsordföranden Simon Alm.

Alm är gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Uppsala och regionråd i region Uppland. På riksplan har han också fått en framskjuten roll som sammankallande i partiets distriktsordförandegrupp.

Nu har kritiken växt sig så stark mot Alm att han stängts av från sitt medlemskap i Sverigedemokraterna, vilket UNT var först med att berätta. Avstängningen sker i väntan på att ett personärende – som kan leda till uteslutning – behandlas. I slutändan så fattar SD:s partistyrelse beslut i personärenden och deras nästa möte är i slutet av januari.

Simon Alm får inte delta i partimöten

Avstängningen innebär att Alm inte får delta i partimöten och andra partiaktiviteter. Han ska inte heller, enligt partiet, företräda SD i parlamentariska sammanhang som kommun- och regionfullmäktige.

David Perez, tillförordnad vice ordförande för SD Uppland, kommenterar:

– Det stämmer att partiet öppnat ett personärende mot Simon Alm. I samband med detta har han även blivit avstängd.

– Sett till personärendets innehåll är detta att betrakta som en intern angelägenhet. Något som vi i nuläget inte avser att kommunicera i media.

Expressen har varit i kontakt med flera personer med insyn i distriktet som undrat varför partiet inte agerat tidigare – trots att det samlats in stora mängder av vad som beskrivs som bevismaterial. 

I slutet av november kunde Expressen berätta om en 11-sidig skrift som SD Knivsta skickat in till partiets riksorganisation. I den skriften hänvisades bland annat till en rapport som riksdagsledamoten Mikael Strandman skrev för några år sedan när han jobbade som så kallad riksombudsman för SD.

Enligt Strandmans rapport ska distriktsledningen i Uppland ha sagt att SD-politikerna i kommunföreningarna där är ”helt obildbara”. Strandman sammanfattade läget med att han inte sett ”motsvarande destruktiva ledning på distriktsnivå”.

”Simon Alm anser sig vara odödlig”

SD Knivsta skrev i sitt försök att sparka ut distriktsordföranden Simon Alm ur partiet:

”Simon Alm anser sig vara odödlig och det är lätt att tror att han är bra men det dom inte vet och som inte heller vi såg till en början är att hans mål inte är goda. Simon Alm anser sig stå över partiets stadgar och regler.”

Simon Alm avfärdade då kritiken och tillade att kommunföreningen inte hade rätt att driva ett personärende mot honom.

Avstängning från medlemskap är en relativt ovanlig åtgärd i SD, åtminstone mot så högt uppsatta företrädare som Simon Alm. I slutet av EU-valrörelsen stängdes Kristina Winberg, då EU-parlamentariker och kandidat för partiet i valet, av från sitt medlemskap. Avstängningen skedde efter att Expressen hade konfronterat partiets toppkandidat Peter Lundgren med en bandupptagning där en partikvinna pratar med Winberg om att Lundgren tog henne på brösten. 

Det avslöjandet ledde för drygt två veckor sedan till att Peter Lundgren åtalades för sexuellt ofredande alternativt ofredande – brott som han nekar till. Kristina Winberg är inte längre kvar i SD.

Expressen har sökt Simon Alm och partisekreteraren Richard Jomshof.

”Vems fel är det att Moderaterna pratar med SD?”

Se veckan med Viktor Barth-Kron – och Bockstensmannen är med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.