Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp petas efter
sextrakasseriskandal

En sextrakasseriskandal skakar Sverigedemokraterna i riksdagen.

Expressen kan nu avslöja att en topptjänsteman i riksdagskansliet petas efter flera anklagelser om trakasserier från kvinnor i partiet.

- Det är ett internt personalärende, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

Till Nyheter 24säger topptjänstemannen:

– Det kommer som en ren chock för mig.

Expressen har tidigare berättat om personalproblemen för Sverigedemokraterna där flera personer det senaste året lämnat högt uppsatta tjänster - senast kanslichefen Mikael Valtersson, partiets ekonomichef Per Björklund och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som alla lämnat sina jobb på riksdagskansliet.

Till det kommer också turbulensen efter att Expressen i november publicerade filmen från festnatten på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010 då SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth bland annat beväpnade sig med järnrör.

Nu kommer nästa slag.

"Fått meddelandet"

I dag hölls ett krismöte på Sverigedemokraternas riksdagskansli. En topptjänsteman hade kallats till mötet för att inför personalchefen Martin Kirchberg ställas till svars för flera anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor i partiet.

Efter mötet meddelades de anställda i partiet att topptjänstemannen tills vidare inte är i tjänst.

- Jag har också fått meddelandet om det, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen som inte vill kommentera petningen.

Partiets personalchef Martin Kirchberg berättar att han var med på mötet och säger att topptjänstemannen "inte är i tjänst för närvarande".

"Är naturligt"

SD-toppen har i nuläget kvar sin anställning på riksdagskansliet men på frågan om petningen beror på att personer i partiet känt sig trakasserade säger Kirchberg:

- Ja, jag vet inte vad jag ska kommentera det. En person med den rollen han har haft så är det naturligt att det blir konflikter.

Men ligger det något i att personer upplevt sig trakasserade av honom?

- Det får i så fall de som upplevt sig trakasserade av honom stå för, säger Kirchberg.

Till Nyheter 24 säger topptjänstemannen:

– Jag är oförstående till det här och det kom som en chock för mig. I övrigt vill jag inte ge några kommentarer, säger han.

Nyheter 24: Hur ser du på de anklagelser som riktas mot dig?

– Det kommer som en ren chock för mig. Jag har inte hunnit ta ställning till det hela och vet knappt vad det gäller.

Expressen.se har förgäves sökt den anklagade topptjänstemannen för kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.