Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-topp kräver: Alla tre måste uteslutas

Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling ska uteslutas menar en av de tyngsta SD-politikerna lokalt, Allan Jönsson.

Både Allan Jönsson, en av de tyngsta SD-politikerna på lokal nivå, och Lars Gunnlev, gruppledare för Sverigedemokraterna i Katrineholm, kräver att Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling ska uteslutas – och menar att partistyrelsen ska anmäla saken till medlemsutskottet.

– Konsekvensen ska bli uteslutning. Inget annat, säger Allan Jönsson till Expressen.se.

Allan Jönsson anses vara den tyngste lokale SD-företrädaren och en av få SD-politiker utanför riksdagen som har en egen maktbas.

Han har tidigare suttit i partistyrelsen, men är nu SD-ordförande i Bjuv, den kommun i landet där SD har störst stöd – 19,2 procent.

Han är också en av de få som öppet vågar kritisera partiledningen.

Allan Jönsson har följt Expressens rapportering om Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westlings beteende på festnatten sommaren 2010.

Han reagerar starkt på fredagens avslöjande där de tre sverigedemokraterna skrattande avfärdar den berusade mannen som de varit i bråk med.

– Då har man ännu en gång stått och ljugit. De har ju faktiskt sagt att de kände sig hotade. Det är hemskt. Det är rena lögner, det ska definitivt inte belönas, säger han.

Även Lars Gunnlev, gruppledare för Sverigedemokraterna i Katrineholm, anser att i första hand Almqvist och Ekeroth bör uteslutas ur partiet, men tillägger att han har förtroende för partiledningen.

– Personligen, om man får döma av vad som förekommit i medierna, så kanske det inte finns någon annan utväg ur det här dilemmat än att de blir uteslutna ur partiet, säger han.

Vill utesluta

Allan Jönsson är tydlig med vad som nu ska ske med trion.

– Konsekvensen ska bli uteslutning. Inget annat, säger han till Expressen.se.

Allan Jönsson vill att partistyrelsen anmäler saken till medlemsutskottet som behandlar ärenden med medlemmar som anklagas för att ha misskött sig.

– Jag hoppas att det kommer in en anmälan från partistyrelsen. Därefter hoppas jag att det sker något.

Kommer du anmäla saken till medlemsutskottet?

– Jag vill först avvakta och se hur partistyrelsen agerar. Men troligtvis kommer jag att göra det om inte sker där, säger Allan Jönsson.

Förra året blev Allan Jönsson själv föremål för en eventuell uteslutning efter att ha kritiserat att partiet betalar extralöner till Jimmie Åkesson och Björn Söder.

Jönsson fick då stanna kvar i partiet.

Nu tror han att många känner som honom.

– Jag är övertygad om att de flesta har samma åsikt, säger Allan Jönsson.

Väntat på det här

Det är i övrigt svårt att hitta kritiska röster inom partiet. En annan är Göran Kummel, SD-medlem som tidigare i år lämnade sin plats i kommunfullmäktige i Trollhättan. Han menar att det var rätt att Erik ALmqvist fick lämna sina uppdrag och anser att även Kent Ekeroth, som tagit, timeout, borde få gå.

– Jag har bara väntat på att det här skulle hända. Det behövs en utrensning i partiet, inte minst i klanen i Stockholm. Där är det en fem, sex stycken till som behöver komma bort, säger han till TTELA.

Sekretess

Linus Bylund på Sverigedemokraternas pressavdelning säger angående Allan Jönssons utspel:

– Det är inte värt att kommentera. Det har blivit långtgående konsekvenser för de inblandade och när det gäller timeouten är det för att vi ska kunna landa i ett genomtänkt beslut.

Marie Edenhager sitter i partistyrelsen och är ordförande i medlemsutskottet.

Hon säger att det är sekretess på alla ärenden som avhandlas i utskottet och kan därför inte säga något om en eventuell anmälan lämnats in.

– Partiledningen har tagit de åtgärder som behövdes initialt. Sedan är det en process som vi får se vad den landar i, säger Marie Edenhager till Expressen.se.