Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp: Journalister är nationens fiender

Linus Bylund menar att stora delar av journalistkåren är "denna nations fiender".Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund tycker att stora delar av den svenska journalistkåren är "denna nations fiender".

Bakgrunden är vad han upplever som vinklad och sned rapportering i spåren av Mehmet Kaplans avgång.

– Jag vill göra poängen att Miljöpartiet gullas det med och alliansen är det mindre gullat med och vi Sverigedemokrater är det allra minst gullat med, säger han.

Han får delvis medhåll av journalistprofessor Lars Nord - men även mothugg.

Det har blossat upp en debatt på Twitter efter att riksdagsledamoten Linus Bylund, SD, kritiserat svensk journalistik efter att Mehmet Kaplan i måndags fick avgå som minister.

I en serie inlägg på Twitter skriver Linus Bylund bland annat att om Mehmet Kaplan "tillhört alliansen hade han drevats halvt medvetslös innan han ens tillträtt".

Andemeningen är att svenska journalister misslyckats i att granska Mehmet Kaplan när han tillträdde, till skillnad för hur politiker i andra partier granskats.

–Från Sverigedemokraternas sida har man tidigare klargjort att man känner sig hårdare granskade i medierna än andra partier.

"Nu låtsas de maktmissbrukande syltryggarna att Kaplangrejen är bevis på att Miljöpartiet minsann också granskas. Tillåt mig hånskratta", skriver Linus Bylund vidare på Twitter.

 

LÄS MER: SD fräter sönder demokratin – en tweet i taget

Han utvecklar sitt resonemang.

– Om man går ut och låtsas, att eftersom Kaplan blev utmotad från regeringen, så har journalistkåren gjort sitt jobb, då har man verkligen inte förstått vilken otroligt skev politikbevakning svensk nyhetsjournalistik utgör, dundrar han.

– Det handlar om att om man inte förstår att man på nyhetsplats ska vara konsekvensneutral så är man demokratins fiende. Det är ganska enkelt, fortsätter han och tillägger:

– Det är inte någon särskilt kontroversiell åsikt.

Han menar att det han upplever som sned och vinklad rapportering är likvärdigt med att motarbeta nationen.

– Motarbetar man nationen så är man nationens fiende. Jag förstår inte varför det skulle vara så konstigt.

– Att försöka påverka det demokratiska underlaget, människors möjlighet att tillgodogöra sig fakta på ett relevant och ett konsekvensneutralt sätt och i någon mening på ett likvärdigt sätt, är naturligtvis att motarbeta demokratin, och då i förlängningen nationen, säger Linus Bylund.

Lars Nord är professor i journalistik vid Mittuniversitetet, och har forskat kring mediebevakning och partipolitik.

Han tror, till skillnad från Linus Bylund, att Mehmet Kaplans partitillhörighet inte påverkade granskningen kring honom.

– Ministeravgångar beror både på mediegranskningar och nyhetstips och jag tror inte de här händelserna hade uppmärksammats i samband med att han tillträdde oavsett vilket parti han representerat, skriver han i ett mejl, och fortsätter:

– Att tips kommit kan snarare ha berott på att hans ansetts kontroversiell av andra skäl.

Han medger dock att Sverigedemokraterna granskas hårdare än andra partier.

– SD granskas hårdare av vissa medier, men står nog också för en större andel skandaler och affärer, vilket också förklarar medieuppmärksamheten, skriver han.

På Svenska journalistförbundet har man inga kommentarer till kritiken från Linus Bylund, men förbundsordförande Jonas Nordling skriver i ett mejl att kritik mot journalistiken som funktion är en vanlig metod för krafter som vill underminera allmänhetens förtroende för journalistiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.