SD-topp i smygtagen video: Hatar Ekeroth

Publicerad

I en smygtagen film som tidningen Aftonbladet publicerat säger SD-toppen Linus Bylund att han hatar sin partikollega Kent Ekeroth.

Bylund - Jimmie Åkessons närmaste man - försvarar sig med att han inte menade det han sa på filmen.

– Eftersom jag skrattande säger det här så tror jag att alla som ser filmen förstår det, säger han till Expressen.se.

Linus Bylund och Kent Ekeroth är två av de mest framträdande personerna i Sverigedemokraterna.

Linus Bylund är partiledaren Jimmie Åkessons stabschef och en av de partimedlemmar som oftast syns och hörs i medier.

Kent Ekeroth är riksdagsledamot och tidigare rättspolitisk talesperson för SD.

En smygtagen film från 2012 som Aftonbladet publicerade på måndagen visar på en spricka mellan de båda SD-topparna.

Filmen visar hur Bylund, under ett samtal med den numera uteslutna partimedlemmen Daniel Assai säger att han hatar "Kent" mest av alla på hela jorden efter massmördaren Anders Behring Breivik.

– Breivik, och sen kommer Kent… han är långt under i och för sig, säger Bylund i filmen.

"Är frustrerad"

Bylund uttrycker sin irritation över att Ekeroth pratar så mycket om islam och säger bland annat "Kent är ett ok".

Men Bylund menar att hans uttalande inte ska tolkas som att han hatar Kent Ekeroth.

– Den enda kommentaren jag har är att man ska se på filmen. Då förstår man att jag inte utrycker någon typ av hat mot Kent utan är frustrerad över, antagligen, någon medial publicering som jag är arg över just då. Eftersom jag skrattande säger det här så tror jag att alla som ser filmen förstår det, säger han till Expressen.

Bylund hänvisar till sin blogg där han har publicerat en längre förklaring.

SD:s presschef Martin Kinnunen nekar till att det skulle finnas någon spricka mellan Bylund och Ekeroth.

– Jag känner inte till någon spricka mellan dem. De pratades vid hjärtligt i dag senast efter att det här blev känt. I övrigt har inte vi några kommentarer till skämt och skvaller i kontorsmiljö som det här handlar om, säger han.

Jimmie Åkesson vill inte kommentera filmen.

"Så chockerande"

Den tidigare SD-medlemmen Daniel Assai smygfilmade samtalet med Bylund. För Aftonbladet förklarar han varför:

– Den bilden som jag berättar är så chockerande att det är svårt att få folk att tro på att det är så i partiet. Då var jag tvungen att på något sätt dokumentera, säger han till tidningen.

Expressen har sökt Kent Ekeroth.

Enligt Linus Bylunds blogg finns även en annan smygtagen film på honom som ännu inte publicerats. Enligt Bylund handlar den filmen om att han pratar med Assai om att han skulle vilja ha "något hårt" på en numera utesluten partimedlem att läcka till pressen.

"Detta ser naturligtvis mycket illa ut, det är jag den förste att erkänna", skriver Bylund i bloggen.

Han menar dock att han tänkte högt i frustration och att han aldrig har läckt några uppgifter till medierna i syfte att svartmåla den aktuella partikollegan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag