SD-topp hotar att bilda nytt förbund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magnus Olsson är ordförande i Sverigedemokraternas medlemsutskott.
Foto: Sven Lindwall

SDU-ordförande Gustav Kasselstrand vägrar lämna sin post - även om han utesluts ur partiet.

Nu hotar en SD-topp med att bilda ett nytt ungdomsförbund.

– Det är en möjlighet, säger Magnus Olsson, ordförande i partiets medlemsutskott.

Den interna striden mellan Sverigedemokraternas partiledning och dess ungdomsförbund SDU har växt i styrka den senaste veckan - och i fredags beslutade SDU att satsa 100 000 kronor på en kampanjfilm för en välplanerad motoffensiv mot moderpartiet.

– Jag skulle gärna sett att det fick mer pengar. Det här är bland de största slagen mot SDU i SDU:s historia. De håller på att försöka utesluta halva SDU:s förbundsledning. Det skadar förbundet något enormt, sa SDU:s vice ordförande William Hahne till Expressen.

Samtidigt kommer nu nya hot från en av partiets toppchefer om att skrota det nuvarande ungdomsförbundet och bilda ett nytt.

Lösning lägga ner

– Det har man gjort tidigare i andra partier, till exempel har Moderaterna lagt ner sitt ungdomsförbund tidigare, säger Magnus Olsson.

Han utvecklar resonemanget i en intervju med Helsingborgs Dagblad om vad partiet ska göra om Gustav Kasselstrand - om han utesluts ur partiet - inte självmant lämnar sin post som SDU-ordförande:

– En lösning är att helt enkelt lägga ner ungdomsförbundet och starta ett nytt. Jag skulle faktiskt tro att det blir så, säger Magnus Olsson till Helsingborgs Dagblad.

Avfärdar SD-toppen

Men Gustav Kasselstrand avfärdar SD-toppens hot och menar att det är juridiskt omöjligt.

– Det är helt uteslutet att bilda ett nytt ungdomsförbund. Vi kommer fortsätta vara sverigedemokratisk ungdom, det finns ingen juridisk möjlighet att göra något annat, säger han.

Under helgen har SDU haft distriktskonferens, och där har de även diskuterat risken att partiledningen vill upplösa dem.

– Men konferensen var enig om att det här vore ett helt orealistisk förslag från moderpartiet. Magnus Olsson har inte läst stadgarna, dessutom uttalar han sig i ren affekt. På vilket sätt skulle man agera för att klippa av över 5000 SDU-medlemmar från SD, säger Gustav Kasselstrand.

Kan tvingas bort

Tobias Andersson, ordförande för SDU i Skaraborg, tror inte heller att SD kommer att starta ett nytt ungdomsförbund.

Han är dock en av de mest högljudda interna kritikerna av Gustav Kasselstrand, och menar att situationen kommer lösas genom att den kontroversielle SDU-ordföranden kommer tvingas bort från SDU-ledningen vid nästa kongress.

– Vi förutsätter att valberedningen inte skulle presentera ett förslag med uteslutna individer. Således skulle det inte bli aktuellt med ett nytt förbund, säger Tobias Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.