Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topp gillade sida med nazistbilder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag ser mig inte som naiv heller, jag brukar ha bra koll", säger Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.
Foto: Per Larsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Wallersteins gillande av sidan ifrågasattes på Twitter.

Här gillar SD-toppen Joakim Wallerstein bilder på hakkorsprydda nazistungdomar i Hitlers Bund Deutscher Mädel, och en text om att vita utsätts för folkmord.

Wallerstein menar att han lurats av sidans övriga innehåll – bland annat bilder från "Emil i Lönneberga".

Facebook-kontot "This is Europa" blandar harmlösa bilder på europeiska landmärken, personer i folkdräkter och bilder ur filmer och tv-program – däribland filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga" – med högerextrema budskap.

På hemsidan går dessutom att läsa att gruppen via sina kanaler vill "framföra det vackra i våra hemländer och våra folk, men också sprida medvetenhet om anti-vit politik".

En av de över 80 000 personerna som gillar, eller gillat, sidan på Facebook är Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein. Bland de inlägg han markerat med "gilla" finns ett med en bild av Bund Deutscher Mädel – tyska nazistpartiets kvinnliga motsvarighet till Hitlerjugend i Nazityskland – iförda kläder med hakkors, och ett med ett blont och blåögt barn med tillhörande text om att vita samhällen utsätts för folkmord genom mångkultur.

Nazistbilder – och Emil i Lönneberga

Det var inget SD-toppen Wallerstein tänkte på när han tryckte "gilla", menar han.

– "This is Europa" är en grupp som för några år sen blev ganska stor, de publicerade bilder på gamla kyrkor och folkdräkter över hela Europa. Jag gillade lite saker därifrån, eller, jag gillade hela sidan från början. Sen växlade den ganska snabbt mot mer grova saker, blandade dem, säger Wallerstein och fortsätter:

– Det var kultursymboler, jag har själv gillat en bild från "Emil i Lönneberga", sen blandades det då och då med bilder med ett väldigt spetsigt budskap, som är väldigt långt från det jag står för. När jag började märka det, 2013, slutade jag gilla sidan. Däremot finns väl bilder då som jag inte tog bort, för jag såg inte det.

Joakim Wallersteins gillande av sidan ifrågasattes på Twitter.

SD-toppen: Det är olyckligt

Joakim Wallerstein har sen natten till torsdagen ifrågasatts på Twitter för sitt gillande av sidan. Via Twitter står han, liksom när Expressen pratar med honom, fast om att han inte reflekterade över detaljer i bilder, eller hela texter.

Bilden på barnet med folkmordstexten gillade han, säger han, för att han då var i en period i sitt liv då han tänkte på att skaffa barn.

– När det kommer till innehåll ... det är så extremt långt från det jag står för. Jag ingår definitivt i den världsbilden som de inte gillar, säger Wallerstein och fortsätter:

– Jag ser mig inte som naiv heller, jag brukar ha bra koll. Man kan inte göra research på exakt allt, särskilt inte om man gör det i telefonen. Det är kanske vart tjugonde inlägg som är konstigt. Men nej, jag skulle inte säga att jag är särskilt naiv egentligen.

– Men som sagt, det är olyckligt. Men det är tre och ett halvt år sen, så jag kan inte ... det är lite komplext att gå igenom allt man har på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.