Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topp åtalas för grovt folkbokföringsbrott

Martin Inglot, SD, var skriven hos sin mamma – men bodde på annan ort.
SD-toppen Martin Inglot, gruppledare för partiet i Botkyrka kommun.
Martin Inglots politiska uppdrag kräver att han är bosatt i Botkyrka kommun.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norra Djurgårdsstaden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen Martin Inglot åtalas för grovt folkbokföringsbrott vid Stockholms tingsrätt. Politikern har uppdrag som SD:s gruppledare i Botkyrka, vilket också kräver att han är bosatt i kommunen.

Men enligt åtalet har han under flera års tid bott på en adress i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, utan att ha skrivit sig där.

SD-toppen i Stockholm, Martin Inglot, och hans boendesituation har utretts av Stockholmspolisen i drygt två års tid. Polisen menar i sin anmälan att politikern är skriven hos sin mor i Tumba men i själva verket bott på en adress i Norra Djurgårdsstaden. Ett upplägg som lett till att SD-politikern ”gjort ekonomisk vinning”, vilket Aftonbladet rapporterade om i somras.

Inglot har uppdrag som SD:s gruppledare i Botkyrka, vilket också kräver att han bor i kommunen.

Av åtalet som lämnades in vid Stockholms tingsrätt under fredagen framgår att SD-politikern anklagas för grovt folkbokföringsbrott. Åklagaren menar att politikern bott på adressen i Norra Djurgårdsstaden på Östermalm i Stockholm sedan augusti 2018.

När Expressen når Martin Inglot säger han att ”inte har några kommentarer” till åtalet. När Expressen frågar varför han är skriven hos sin mamma avslutar han samtalet.

Senare återkommer han via partiet med den skriftliga kommentaren:

”Jag hävdar att jag inte har gjort något fel. Det är därför positivt att det nu prövas på riktigt så att jag sedan kan gå vidare och lämna detta bakom mig en gång för alla.”

Orden i förhör: ”Netto-förlust”

I polisförhör har han förklarat boendesituationen som att han skaffade lägenheten i stan tillsammans med en tidigare partner och att han bodde där med henne på helger. Han står fast vid att hans huvudsakliga boende är hemma hos mamman i Tumba.

Han vänder sig i förhör också emot åklagarens beskrivning av att han skulle göra någon vinning på sitt boendeupplägg. Han anser att det vore mer ekonomiskt gynnsamt för honom att bara ha sin tjänst som politisk sekreterare i riksdagen.

– Botkyrka är en netto-förlust för mig, säger han i förhör.

Valet att trots allt ta tjänsten som kommunfullmäktige i Botkyrka kommun tillskriver han pliktkänsla.

Ett beslut från SD om Martin Inglots framtid i partiet kommer att tas efter det att en dom fallit, det uppger riksdagsledamoten Fredrik Lindahl via SD:s presstjänst i en skriftlig kommentar till Expressen:

”Om uppgifterna som Inglot redogjort för inte stämmer så är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi välkomnar därför en rättslig prövning av detta.”

Här är de största nyheterna 2022 

Kommer du ihåg de största nyhetshändelserna 2022? Vi har sammanfattat året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.