Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-topp anmäld för våldtäkt vid Almedalen

En toppman inom Sverigedemokraterna har polisanmälts för en våldtäkt under Almedalsveckan och två sexuella ofredanden.

Det berättar en ung kvinnlig partikamrat som uppger att hon är den medelålders mannens offer.

Den utpekade mannen tillbakavisar alla anklagelser.

– Jag vaknar i min säng, då ligger han i skjorta och underkläder bredvid mig, säger kvinnan till Expressen.

En ung kvinnlig medlem av SD gjorde den 9 juli tre polisanmälningar mot ett av partiets toppnamn. De rör sig om en våldtäkt som ska ha skett under politikerveckan i Almedalen och två sexuella ofredanden som ska ha ägt rum i Mellansverige mellan midsommarhelgen och Almedalsveckans början den 30 juni.

Hennes polisanmälan om våldtäkt avslöjades först av Aftonbladet.se.

Den anklagade mannen har länge haft ledande befattningar i partiet, men lämnade sina uppdrag så snart han fick besked att han var polisanmäld.

Partiet ger kvinnan sitt stöd.

Kvinnan: Har avvisat honom upprepade gånger

– Vi finns där för kvinnan och vi hjälper henne med det hon kan tänkas behöva hjälp med. Vi ser allvarligt på det. Vi har varit väldigt tydliga mot båda parter i det här fallet, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, till Expressen.se.

Den unga kvinnan berättar att hon först lärde känna mannen på en partikonferens. Sedan dess har han trakasserat henne, säger hon.

- Han har under lång tid gjort ovälkomna sexuella närmanden. Jag har avvisat honom upprepade gånger och sagt att jag bara är intresserad av en professionell relation. Men det har inte gått in, säger SD-kvinnan som bor i Mellansverige.

- Han har skickat trakasserande meddelanden med inviter till mer än vänskapliga relationer. Han har gjort fysiska närmanden.

- Jag vaknar i ett rum som partiet hyrt i Almedalen. Min klänning är uppkavlad till midjan, han ligger bredvid. Jag känner värk i underlivet, säger hon.

Hon berättar att polisen ansåg att det misstänkta övergreppet i Almedalen skulle rubriceras som våldtäkt. Den anmälan utreds av polisen på Gotland, de två anmälningarna om sexuellt ofredande utreds av ett polisdistrikt i Mellansverige.

Den utpekade mannen tillbakavisar alla beskyllningar.

- Jag är chockad, upprörd och besviken. Jag har svårt att förstå varför hon gjort detta. Jag har känt kvinnan, som är betydligt yngre än jag, i fem veckor, säger den medelålders SD-mannen.

- Vi var båda i Almedalen tillsammans med hundratals andra SD-medlemmar. Vi umgicks aldrig privat, alltid i sällskap. Till alla saker finns helt enkla och självklara förklaringar.

- Jag har inte sett polisanmälan än och inte hört av polis och åklagare. Jag vill inte gå in på detaljer innan jag talat med dem, om jag kallas till förhör. Jag är övertygad om att alla anklagelser kommer att läggas ned, säger han.

Vill ha fler kvinnor i politiken

Den anklagade SD-mannen blev informerad av partiets säkerhetsavdelning om att han var polisanmäld för våldtäkt. Så snart han fick informationen avgick han från sina befattningar i partiet.

- Jag är en politiker som brinner för tuffare kriminalpolitik och för att vi ska få in mer kvinnor i politiken. Då blir det horribelt att sitta kvar som anklagad för den här typen av brott. Så länge det finns minsta anklagelse tar jag ett steg tillbaka, men det innebär inte att jag erkänner den minsta skuld, säger mannen.

Partiet fick kännedom om händelsen i förra veckan och ett möte har hållits med mannen och Sverigedemokraternas säkerhetsavdelning.

De ser allvarligt på anklagelserna.

– Det som blev kontentan var att han frivilligt lämnade sina positioner inom organisationen och sitt medlemskap, säger Linus Bylund till Expressen.se.

Kvinnan säger att hon fick bra stöd av partiet.

- Jag var ett känslomässigt vrak. Det här var ett angrepp på min person och på min integritet. Jag fick jättebra stöd av partikamrater, säger hon.

- Jag har inte förlorat min vilja att engagera mig för partiet och politiken. Det beror på att jag fått så starkt stöd av partiet.

Den utpekade mannen säger att han är "besviken" över att kvinnan vände sig till polisen utan att tala med honom först.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!