Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topp anklagas ha gynnat sin fru: ”Trams”

Expressens reporter om anklagelserna mot Henrik Vinge
Henrik Vinge, gruppledare i riksdagen och Sverigedemokraternas vice partiledare, anklagas för att ha gynnat sin fru Linnéa Vinge i en intern maktstrid.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD-politikerna Linnéa Vinge och Henrik Vinge.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Peter Wallmark, tidigare SD-politiker som uteslöts ur partiet i april.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

En infekterad maktstrid i Sverigedemokraterna i Stockholm plågar det viktiga partidistriktet inför höstens val.

Den vice partiledaren Henrik Vinge anklagas för att ha gynnat sin fru Linnéa Vinge i striden.

”Trams”, svarar Vinge.

I morgon samlas Sverigedemokraterna för valkickoff på Stockholmsmässan i Älvsjö. Då ska partiets kampanjmaterial presenteras och på kvällen hålls en stor fest för att peppa valarbetarna.

Samtidigt som SD gör sig redo för valrörelsen rasar en besvärande strid i ett av partiets viktigaste distrikt - SD Stockholms stad.

Distriktet har tidigare varit ett sorgebarn för partiet, med återkommande skandaler, uteslutningar, avhopp och märkbart lägre opinionssiffror än för partiet på riksnivå. 

Under mandatperioden har opinionssiffrorna börjat vända uppåt under gruppledaren Peter Wallmarks ledning. Wallmark har genom åren dragit på sig intern kritik från delar av distriktet, men samtidigt uppges han ha fördjupat sin ställning som partiets starke man i kommunen.

Uteslöts ur partiet

Men i slutet av februari kunde Expressen avslöja att Wallmark stängts av från partiet efter att ett uteslutningsärende mot honom inletts. 

Avslöjandet slog ner som en bomb i partidistriktet. Flera uppgiftslämnare berättar att Wallmark skulle ges en valbar plats på partiets riksdagslista, men att han också skulle behålla en fot i kommunpolitiken. 

Tajmingen för avstängningen kopplades till att det snart skulle hållas valkonferenser där partiet spikar sina listor inför valet. Genom att Wallmark stängdes av blev han med automatik förhindrad att kunna bli kandidat för partiet.

I förra veckan kom beskedet att Wallmark utesluts ur SD. Partiet har inte velat uppge skälen bakom uteslutningen men Wallmark har själv i intervjuer vittnat om att det bland annat rör sig om påståenden om ekonomiska oegentligheter och protokollförfalskning - anklagelser som han ställer sig frågande inför.

Fortsatt turbulens i distriktet

Turbulensen i partidistriktet upphörde inte bara för att Wallmark stängdes av från partiet. 

När partidistriktet i mitten av mars höll sin valkonferens - där det skulle spika listan till kommunvalet - hade två utmanarlistor tagits fram för att konkurrera med valberedningens förslag. På en av utmanarlistorna fanns personer som stått Peter Wallmark nära och den toppades av företagaren Urban Emson. På plats sex på utmanarlistan stod den förre riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

I en första omröstning fick ombuden på valkonferensen rösta för eller emot valberedningens lista. Den röstades ner med siffrorna 31 mot 24, vilket tolkades som att Emsons utmanarlista hade en god chans att bli det vinnande förslaget.

Efter omröstningen ska valkonferensen ha tagit en paus varpå ombuden meddelades att utmanarlistorna blir ogiltiga om någon kandidat hoppade av dem. Sedan skedde avhopp från utmanarlistorna och valberedningens lista, som alltså inte fått stöd av majoriteten i den första omröstningen, blev det enda kvarvarande förslaget.

Vinge anklagas för att ha gynnat sin fru Linnéa Vinge 

Flera personer inom distriktet vittnar om att de kände sig överrumplade på valkonferensen. De har inte hittat någon regel i partiets stadgor som säger att utmanarlistor blir ogiltiga om någon kandidat hoppar av. 

De som uppges ligga bakom manövern för att ogiltigförklara utmanarlistorna är den vice partiledaren och gruppledaren i riksdagen Henrik Vinge och valkonferensens ordförande Mikael Strömberg. 

Flera av varandra oberoende källor menar att Henrik Vinge agerat för att gynna sin fru Linnéa Vinge.

För Linnéa Vinge, som också är tillförordnad distriktsordförande för SD Stockholms stad, stod på plats två på valberedningens lista. Hade Urban Emsons utmanarlista vunnit hade hon däremot inte fått någon plats i Stockholms stadshus.

Efter valkonferensen har Urban Emson blivit avstängd från partiet och fått ett uteslutningsärende mot sig.

Linnéa Vinge skriver i ett mejl:

”Jag har varit medlem i Sverigedemokraterna i 11 år, har suttit i Stockholms stads distriktsstyrelse i sex av dessa och föreslås nu för omval efter fyra år i stadshuset. Det är beklagligt att man försöker förringa det arbetet genom påståenden om att mina politiska uppdrag är beroende av min man. Sådana insinuationer vittnar om kvinnoförakt och en vilja att måla ut kvinnor som oförmögna, vi borde ha kommit längre än så.”

Vinge: ”Trams”

Henrik Vinge lämnar också sin kommentar i ett mejl:

”Jag är vald till representant för min kretsförening och deltog på mötet på samma villkor som alla andra. Att Linnéa skulle vara beroende av mitt stöd är trams”, skriver han och hänvisar frågor om mötets formalia till Sverigedemokraternas pressavdelning.

Pressekreteraren Christian Krappedal:

”Mötet antog en ordning där man endast tog ställning till fullständiga listor. Efter att flera hoppat av de alternativa förslagen till kommun- och regionsvalsedel återstod endast valberedningens förslag, som sedan prövades av mötet och antogs enhälligt. Inga yrkanden lades fram för att justera de alternativa förslagen. Mot bakgrund av detta framstår det som märkligt om man i efterhand har synpunkter på mötets beslut.”

Mikael Strömberg, som satt som ordförande under valkonferensen, skriver i ett mejl:

”Beslutet om att endast ta ställning till fullständiga listor fattades i början av mötet. Detta beslut fattades enhälligt och ingen reserverade sig emot det. Att beslutspunkten inte står med i protokollet måste i sådant fall vara en miss av mötessekreteraren.”

Expressen har varit i kontakt med flera personer som hävdar att Krappedals och Strömbergs påstående, om att valkonferensen fattade beslut om att ogiltigförklara listor där kandidater hoppat av, inte stämmer.

Expressen har sökt Urban Emson.

David Baas är grävreporter på Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och Stora journalistpriset en gång. 2014 kom hans bok Bevara Sverige svenskt som handlade om Sverigedemokraternas första mandatperiod i riksdagen. 18 maj i år släpps hans nästa bok om svensk nationalism - Segra eller dö”.

Om granskningen: Granskningen handlar om den fortsatta turbulensen inom SD Stockholms stad. Expressen har i en serie granskningar och avslöjanden genom åren skildrat problemen i partidistriktet som bedöms vara ett av Sverigedemokraternas allra viktigaste.


S ökar och SD backar sedan krigets start

Nya siffrorna från SVT/Novus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.