SD-topp anklagar partiet för S-plagiat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jens Leandersson (SD).
Foto: Roger Vikström

VÄSTERÅS Sverigedemokraternas partitopp anklagas för att ha plagierat Socialdemokraterna.  


Anklagelsen kommer från en tongivande SD-politiker.  


- Det är copy and paste, säger Jens Leandersson, SD-politiker i region Skåne.

Sverigedemokraterna ska under helgens konferens i Västerås klubba igenom nya program för kommun- och landstingspolitiken. Hittills har debatten avlöpt utan större problem för partiledningen men under söndagsförmiddagen hettade det till.

Jens Leandersson, som tidigare var distriktsordförande för det mäktiga SD-distriktet Syd, anmärkte på att partistyrelsen tagit fram formuleringar om akutvården som är nästan direkt tagna från Socialdemokraternas hälso- och sjukvårdspolitiska program.

- Ska vi ha en socialdemokratisk politik eller en sverigedemokratisk, sade Leandersson från talarstolen.

"Skäms inte för att vi har kopierat"

Leandersson återkom till kritiken vilket fick Mattias Karlsson, riksdagsedamot och partistyrelseledamot, att surna till.

- Vad är det för märklig logik?

- Jag skäms inte för att säga att vi kopierat. Det viktiga är om det har effekt, inte om andra lagt liknande förslag, sa Karlsson.

Leandersson tillade att han inte har något emot att Sverigedemokraterna står bakom förslag som andra partier också har, men vände sig emot det direkta plagiatet.

- Det ser inte seriöst ut och det kommer inte att mottas väl heller.

När Expressen pratade med Leandersson efter debatten sa han att han inte tror att han kommer att få gehör bland partikamraterna när de ska rösta om formuleringarna vid lunchtid.

Här är texterna - jämför själv

Sverigedemokraternas formulering:

"Det är oacceptabelt att människor ibland tvingas vänta uppemot 8-10 timmar för att få vård på en akutmottagning. Målet måste vara att alla patienter som tvingas besöka akutsjukvården omedelbart får en kvalificerad diagnos och ingen ska behöva vänta mer än 4 timmar på passande vårdinsats. Med andra ord ska patienten inom denna tid ha blivit behandlad och hemskickad, inskriven på annan klinik eller hänvisad till annan vårdnivå."


Socialdemokraternas formulering:

"Det är oacceptabelt att människor ibland tvingas vänta uppemot 8-10 timmar för att få vård på en akutmottagning. Det är slöseri med människors och vårdens resurser. Målet måste vara att alla patienter som tvingas besöka akutsjukvården omedelbart får en kvalificerad diagnos och ett besked direkt om förväntad behandling och när och var man beräknas få vård.

Ska behandlingen ske på akutsjukhuset bör ett rimligt delmål vara att ingen ska behöva vistas mer än 4 timmar på en akutmottagning. Inom denna tid ska patienten ha blivit behandlad och hemskickad, inskriven på annan klinik eller hänvisad till annan vårdnivå."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.