SD tog hjälp av nyfascisten Daniel Friberg

Sverigedemokraterna tog hjälp av kände neofascisten Daniel Friberg.
Foto: Olle Sporrong
Pavel Gamov är en av de inblandade.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas partiledning har kallat honom extremist och neofascist.

Men Expressen kan nu avslöja hur partiet vid flera tillfällen - i hemlighet - tagit hjälp av Daniel Friberg, förgrundsgestalt inom svensk högerextremism.

Efteråt har partiet försökt sopa undan spåren av kontakten.

– Jag förstod att detta kom från högsta ort, säger Friberg om SD:s förfrågan om hjälp.

Expressen kunde i går avslöja hur SD-riksdagsmän under lång tid och vid många tillfällen matat hatsajter som Avpixlat med material. I mejlen till hatsajterna fanns spekulationer om "invandrargäng", kartläggningar av politiska motståndare och uppmaningar att skriva om SD-kritiker.

För Sverigedemokraterna är det centralt att utåt sett skapa ett avstånd mellan partiet och den typ av rasism och hat som inte sällan frodas på hatsajterna. SD:s ledning har också vid flera tillfällen tagit avstånd från Daniel Friberg - en veteran inom svensk högerextremism med stort inflytande inom den nätbaserade nationalistiska och så kallade identitära rörelsen.

Friberg har en bakgrund inom olika högerextrema rörelser och är chefredaktör för tankesmedjan Motpol, som bland annat publicerar artiklar, podcastar och arrangerar konferensen Identitär idé. Friberg driver också förlaget Arktos som bland annat gett ut fascistisk litteratur. Nyligen kunde Dagens Nyheter berätta att Friberg är "europeisk redaktör" för Altright som är en amerikansk högerextrem mediesajt.

Gruppledaren uttalat sig kritiskt 

Fribergs inflytande i den nationalistiska rörelsen har gjort att Sverigedemokraterna flera gånger har markerat mot Motpol och Daniel Friberg. SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har kallat kretsen kring Motpol för extremister och neofascister - bland annat efter att SD-företrädare synts på den så kallade Folkets demonstration där också Friberg närvarade i fjol.

– Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen, sade Karlsson då.

Trots avståndstagandena kan Expressen nu avslöja att SD vid flera tillfällen tagit hjälp av just Daniel Friberg - senast våren 2015. Då var flera i SD-ledningen engagerade i kampen mot ledningen för ungdomsförbundet SDU - bland andra Gustav Kasselstrand och William Hahne som också uteslöts ur partiet. En del i anklagelserna mot SDU-ledarna var just kopplingar till den identitära rörelsen.

De tidigare SDU-topparna Gustav Kasselstrand och Willian Hahne.
Foto: Emil Nordin

För att samla ammunition mot SDU:arna så hörde Richard Abrahamsson av sig till Daniel Friberg på Facebook. Han fiskade då hos Friberg om kopplingar mellan ungdomsförbundet och de högerextrema:

"har de nått förflutet i nån identitär rörelse eller nått?", frågade Abrahamsson.

Men trots upprepade frågor från Abrahamsson så svarade Friberg att det inte fanns några kopplingar:

"De har inga ofördelaktiga kopplingar öht. Kasselstrand är extremt försiktig med vilka han talar med, och han vågar tydligen, enligt uppgift, inte ens åka och hälsa på Erik (tidigare SD-ledamoten Almqvist, reds anm).

Abrahamsson sparade sedan ned konversationen med Friberg och skickade den till SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth - som var engagerad i partiledningens kamp för att sparka ut SDU-ledarna ur partiet. Abrahamsson skrev till Ekeroth: "Inget där. Kollar vidare."

Kent Ekeroth avsäger sig inblandning 

Det var ingen slump att konversationen med Friberg skickades vidare till just Ekeroth för i samma veva kunde Abrahamsson kvittera ut ett passerkort till riksdagen som politisk sekreterare åt SD-riksdagsmannen.

När Expressen får tag på Ekeroth, som tagit "timeout" från sitt riksdagsuppdrag efter att han åtalats för ringa misshandel, för att ställa frågor om kontakten med Daniel Friberg säger han:

– Förstår inte du svenska eller är du förståndshandikappad, säger Ekeroth och lägger på luren.

Senare skriver Ekeroth i ett mejl att det inte var på hans uppmaning som Abrahamsson kontaktade Friberg.

Men fiskandet efter ammunition mot de interna fienderna är inte enda gången som partiet tagit hjälp av Daniel Friberg.

Inför valet 2010 - när SD kom in i riksdagen - så hackades det högerextrema nätforumet Nordisk.nu som drevs av Nordiska förbundet där Daniel Friberg var engagerad. Uppgifter från forumet hade nått den antirasistiska tidningen Expo.

Friberg sträckte då ut en hand till Sverigedemokraterna och erbjöd sig att ta bort inlägg och diskussionstrådar på partiets begäran. Pseudonymen "Frida" från SD:s pressavdelning tackade och tog emot erbjudandet från Friberg. "Frida" ville att Friberg skulle rensa bort eventuella spår av SD:are på det högerextrema forumet:

"Känner ni till någon info om SD:are som kan vara känslig", skrev "Frida" och tillade att "rent allmänt kan det kanske vara bra att rensa IP-loggar i gamla trådar från nätet".

För att verkligen inskärpa risken med SD:are som varit aktiva på det högerextrema forumet skrev "Frida" igen några dagar senare:

"Finns det något komprometterande om höga företrädare för SD som ni känner till? När började ni rensa IP-loggar, innan eller efter attacken?"

Friberg svarade: "Vi ska snart undersöka saken och återkommer till er."

För säkerhets skull skickade "Frida" över hela SD:s riksdagslista för att "se om det finns några matchningar med vår riksdagsvalsedel". Uppmaningen till Friberg var än en gång tydlig: "Om så är fallet får ni hemskt gärna radera dessa ur registret."

En dryg månad före valet återkom Friberg till SD:s pressavdelning och meddelade att de "inte kunnat hitta något av intresse" men att de skulle återkomma om det skulle dyka upp något av nytta för partiet.

Den som då skickade vidare "Fridas" långa mejldiskussion med Friberg till SD-ledningen var Pavel Gamov, som efter valet 2014 är riksdagsledamot för SD. I kontakten med Erik Almqvist, som då var pressekreterare för SD, frågade Gamov om han skulle sopa igen spåren av kontakten med Friberg:

"Skall jag radera alla mejl hos oss och avsluta mejlkorrespondensen med dem nu?", skrev Gamov och fick jakande svar.

Bildspecial – svajpa eller tryck på pilarna för att läsa alla mejl 

Daniel Friberg mejlar och erbjuder sina tjänster.
Han får svar från signaturen ”Frida”, som frågar om rensning av IP-loggar.
”Frida” frågar även om det kan finnas något kring partiets höga företrädare.
Daniel Friberg ombeds sedan att gå igenom partiets lista.
Slutligen frågar Pavel Gamov om mejlen bör raderas.

När Expressen träffar Gamov för att ställa frågor om varför de i skymundan tog hjälp av en person som partiet utåt kallar neofascist så väljer han att gång på gång svara samma sak:

– Du får återkomma så kan jag svara på dina frågor.

Men trots flera påstötningar har Gamov inte återkommit med svar.

SD:s Pavel Gamov.
Foto: Sven Lindwall

”Ville vara behjälplig”

Daniel Friberg säger nu att han inte visste att Richard Abrahamsson skickade vidare deras Facebookkonversation till Kent Ekeroth under uteslutningsstriden mot SDU-ledarna:

– Jag blir lite förvånad över att han skickade det vidare till Kent.

Friberg berättar att han ville hjälpa SD att "skademinimera" efter hackningen av Nordisk.nu under valåret 2010:

– Jag hade dåligt samvete för den här hackningen och ville vara behjälplig även om jag själv inte var involverad i SD eller hade kopplingar till dem. Jag ville inte att detta skulle ställa till det inför valet och sträckte ut en hand helt enkelt.

Hans kontakt i partiet var då "Frida":

– Med tanke på allvaret i situationen så förstod jag att detta kom från högsta ort. Att denna "Frida", vem det nu var, agerade på direkt uppdrag från högsta ledningen.

Hur är din inställning till Sverigedemokraterna som parti i dag?

– Jag ser dem överlag som en positiv kraft. Som invandringskritiker så är de lite grand det enda alternativet. Jag har röstat på SD hela mitt vuxna liv och kommer kanske göra det i nästa val också, även om jag inte håller med om mycket av det som partiledningen gör, säger Friberg som vänder sig emot SD-ledningens beskrivning av honom som "neofascist".

Expressen har sökt Richard Abrahamsson, som enligt riksdagens växel slutat sitt jobb för partiet.

SD, Motpol och Daniel Friberg

* SD och främst partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har vid flera tillfällen tagit avstånd från kretsen kring den så kallade identitära tankesmedjan Motpol och inte minst Daniel Friberg. De har avfärdats av SD som extremister och neofascister. Anklagelser om kopplingar till identitärerna har också använts i uteslutningsärenden inom SD, bland annat mot SDU-ledningen våren 2015.

* Trots de offentliga avståndstagandena har Mattias Karlsson i hemlighet visat uppskattning för Motpol, genom att vid flera tillfällen ha tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar på sajten, och själv ställa upp på en intervju i Motpol, men under det påhittade namnet "Anders Lundgren" - vilket Expressen kunde avslöja i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.