Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjänsteman från SD portas – var aktiv i Vit makt-rörelsen

Tjänstemannen stängs av efter Expos avslöjande (Inslag från 12 oktober).
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den SD-tjänsteman som haft kontakter med högerextrema miljöer har efter påtryckningar lämnat partiet. 

Mannen får inte bli medlem i Sverigedemokraterna igen. Det rapporterar Sveriges Radio

Tjänstemannen har sedan tidigare stängts av från riksdagskansliet. 

Tidigare i oktober avslöjade tidningen Expo att en politiskt sakkunnig i Sverigedemokraterna riksdagskansli har kopplingar till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige – samtidigt som han arbetat i kansliet. Så sent som i augusti deltog han i ett digitalt möte som var öppet endast för medlemmar.

Nu har mannen avsagt sig sitt partimedlemskap i Sverigedemokraterna, efter uppmaning från partiet. Det rapporterar Sveriges Radio. 

Partiets medlemsutskott har även beslutat om att tjänstemannen inte får bli partimedlem igen, om inte partistyrelsen ger sitt godkännande. 

Efter Expos avslöjande sades tjänstemannen upp från sitt jobb på riksdagskansliet. 

Jobbat för ”svenska zoner”

SD-tjänstemannen har enligt Expo aktivt jobbat för att skapa ”svenska zoner” – där ”svenska patrioter” ska ta över makten eller skapa ”väsentligt inflytande”. På sociala medier har tjänstemannen uppmanat andra att höra av sig till honom om man vill dra i gång ett eget sådant initiativ. 

Tjänstemannen har tidigare också varit aktiv i Miljöpartiet. Det var under 1990-talet som han enligt tidningen gjorde karriär i partiets ungdomsförbund Grön ungdom där han också blev anställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.