Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD tigger från medlemmarna

Sverigedemokraterna fick avslag på sin ansökan om pengar från riksdagen. Nu skickar Björn Söder ut ett tiggarbrev till medlemmarna.

Sverigedemokraterna krävde riksdagen på pengar för den politiske vilden William Petzäll.

Men nu får partiet bakläxa.

I stället väljer Björn Söder att via ett brev tigga två miljoner kronor av medlemmarna - pengar som täcker förlusten efter Petzäll.

- Jag tror att två miljoner är en helt realistisk målsättning, säger partikassören Per Björklund.

Lagen om partibidrag

• Moderaterna var länge hårdnackade motståndare men nyligen svängde partiet i frågan om en lag som tvingar partierna att öppet redovisa varifrån - privatpersoner, organisationer och andra - de får sina bidrag.

• Sverigedemokraterna står i dag utanför den frivilliga överens­kommelse som finns om att redovisa parti­bidrag. Partiet har också motsatt sig en lag eftersom de anser att en öppen redovisning skulle kunna innebär fara för ­personer som ger SD bidrag.

Expressen avslöjade i november förra året att Sverigedemokraterna stämt riksdagen för att den dragit in stödet till SD för att anställa en politisk sekreterare till William Petzäll.

Stödet som motsvarar 52 800 kronor per månad skulle från Petzälls avhopp fram till slutet av mandatperioden ge partiet ungefär 1,9 miljoner kronor.

Inte rätt till pengarna

Nu har förvaltningsrätten fattat sitt beslut - Sverige­demokraterna har inte rätt till pengarna för Petzäll.

Partiet menade att stödet bör avgöras efter hur många mandat som det hade vid mandatperiodens början och inte ta hänsyn till hur många mandat det har nu, men förvaltningsrätten underkänner argumentationen.

Förlusten svider

Johan Larsson, anställd vid SD:s riksdagskansli och partiets ombud, kan inte säga om domen ska överklagas.

- Det får jag ta ställning till när jag tagit del av domen.

Pengaförlusten svider för partiet. Nyligen skickades ett tiggarbrev ut i anslutning till Björn Söders parti­sekreterarbrev. Expressen kan nu publicera brevet vars mål är att samla in två miljoner kronor.

Pengarna är "tillräckligt för att bekosta en professionell reklamfilm, flygblad till Sveriges alla hushåll samt tryckning av tusentals affischer" och ambitionen är att SD ska bli tredje största parti i riksdagsvalet 2014.

Valbudget på 30 miljoner

I går meddelade partiet att de hittills fått in 61 203 kronor.

- Vi har alltid samlat in pengar på det här viset, säger partikassören Per Björklund.

- Vi räknar med att ha en valbudget på uppåt 30 miljoner kronor. Två miljoner är mindre än tio procent av det.

Efter Moderaternas omsvängning är Sverige­demokraterna det enda riksdagsparti som motsätter sig lagstiftning om öppen redovisning av vilka som ger bidrag till partier.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!