Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD tänker rösta mot kärnvapenförbud

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas säkerhetspolitiska talesperson Björn Söder.
Foto: SVEN LINDWALL
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

De borgerliga partierna har sagt att man inte vill ratificera FN:s konvention med förbud mot kärnvapen.

Nu meddelar även SD att man tänker rösta nej, skriver Aftonbladet. 

Frågan om man ska ratificera FN:s konvention kring ett globalt förbud mot kärnvapen splittrar riksdagen. Allianspartierna vill inte att Sverige ska binda sig mot kärnvapen och menar att det skulle försämra samarbetet med militäralliansen Nato.

Nu meddelar även SD att man kommer säga nej.

– Jag har, efter att partiet gjort en snabbutredning, fått stöd i partiledningen för min hållning om att riksdagen inte bör ratificera konventionen, säger SD:s säkerhetspolitiska talesperson Björn Söder till Aftonbladet.

FN kom med förbudet i somras

Partiets försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson sa tidigare i veckan i en intervju med Sveriges Radio att han inte såg några hinder för att rösta för ett förbud. Men Björn Söder säger till Aftonbladet att det inte var förankrat i partiet och att hans parti vill se en kärnvapenfri värld men att konventionen inte är rätt väg.

Det var i somras som FN antog ett globalt förbud mot kärnvapen. 

Många kärnvapenstater, som USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike, avstod från att vara med. Nato menar att nedrustningen måste ske ömsesidigt och att konventionen inte garanterar det.

Regeringen utreder

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för ett förbud, medan Socialdemokraterna inte har bestämt sig

Regeringen utreder vad det skulle innebära för Sverige att definitivt ställa sig bakom FN-konventionen. Utredningens besked kommer inte förrän efter valet och beslutet fattas av riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.