Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sd tackar ja till pengar från Mengal

Sverigedemokraterna har efter en utredning beslutat att tacka ja till bidrag från den omstridde belgiern Bernard Mengal inför valet till EU-parlamentet den 13 juni.
- Vi har tittat på anklagelserna mot Mengal och kommit fram till att de inte är riktiga, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson till TT. I en rapport från Stephen Roth-institutet i Tel Aviv utpekas Mengal som anhängare av rasism och antisemitism och sägs förespråka väpnad kamp. När uppgifterna presenterades i svenska medier i januari beslöt Sverigedemokraterna att avbryta den flygbladskampanj som Mengal skulle finansiera. En grupp inom paritet fick i uppdrag att utreda anklagelserna. Inget styrker anklagelserna Sten Andersson, partiets förstanamn i valet, berättar att Sverigedemokraterna försökt få fram uppgifter om Mengal från såväl Stephen Roth-institutet som den svenska antifascistiska tidskriften Expo, men avvisats. - Men vi har läst hans tidning och diskuterat med politiska kontakter i Belgien och inte fått fram något som styrker anklagelserna. Vi tycker att vi har gjort vad vi kunnat och det handlar ju också om rätt mycket pengar för ett litet parti, säger Sten Andersson. Det är mellan 150 000 och 200 000 kronor som Bernard Mengal lovat att ställa upp med för att finansiera Sverigedemokraternas flygbladskampanj. Den enda motprestation han uppges ha krävt är att få sitt foto på flygbladen. Kan omprövas Sten Andersson säger att beslutet att ta emot pengar från Mengal kan omprövas igen om nya uppgifter om honom skulle komma fram. Bernard Mengal själv skickade nyligen ett pressmeddelande till svenska medier där han anser sig förolämpad av anklagelserna om rasism och antisemitism. På flygbladet förklarar han också att han vill ''försvara det svenska folket'' och skriver: ''Den som vill förstöra det svenska folket med massinvandring och etnisk blandning är min motståndare''.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.