Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD stora förlorarna – M fortsatt störst

Jimmie Åkessons SD fortsätter backa i opinionen.Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Moderaterna är fortfarande största parti när februari sammanställs.Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Carin Jämtin.Foto: Sven Lindwall

Novus/Ekots väljaropinion är här igen – och visar att Sverigedemokraterna fortsätter rasa i mätningarna.

Partiet tappar återigen 1,1 procentenheter och hamnar nu på 17,9 procent.

Samtidigt fortsätter Moderaterna att ta väljare – och Vänsterpartiet ökar en halv procentenhet.

NOVUS/EKOT FEBRUARI 2016

MODERATERNA:

25,3 (+0,4)

LIBERALERNA

6,1 (0)

CENTERPARTIET

6,7 (-0,1)

KRISTDEMOKRATERNA

3,5 (0)

SOCIALDEMOKRATERNA

24,5 (+ 0,1)

VÄNSTERPARTIET

7,4 (+ 0,5)

MILJÖPARTIET

5,8 (0)

SVERIGEDEMOKRATERNA

17,9 (-1,1)

FEMINISTISKT INITIATIV

2,0 (+0,1)

Det rör på sig bland några av partierna i den nya Novus. Väljaropinionen sammanställer samtliga mätningar som genomförts under den senaste månaden och gör en "poll of polls", för Sveriges Radio Ekot.

Och medan Socialdemokraterna nu tycks ha stoppat sitt rekordras är det i stället Sverigedemokraterna som är förlorarna i den senaste mätningen, som presenterades på söndagen. Precis som i januari backar partiet 1,1 procentenheter och landar nu under 18 procent.

Störst är fortfarande Moderaterna som tar fler SD-väljare och ökar ytterligare 0.4 procentenheter, sammanlagt 25,3 procent. Vid senaste mätningen tog Moderaterna ett jättekliv framåt (+2,2 procent) och då förklarades framgången så här:

– Många upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Stefan Löfven. Då är det viktigt för Moderaterna och alliansen att bygga upp ett trovärdigt alternativ för att kunna byta ut den här regeringen, senast 2018, sa partisekreteraren Tomas Tobe.

Efter Sjöstedtdebatt – V ökar

För Socialdemokraterna tycks det historiska raset ha stagnerat. Partiet ökar i stället 0,1 procentenheter och har 24,5 procent av rösterna. Partisekreteraren Carin Jämtin har förklarat att strategin för S nu är att ta tag i de mest akuta problemen.

"Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige och är beredda att göra mer för att vi inte ska hamna i ett läge som det i höstas", skrev hon i ett mejl till Expressen vid senaste tillfället.

Bland de övriga partierna är det bara Vänsterpartiet som ökar nämnvärt och får ytterligare en halv procentenhet av rösterna.

Partiledaren Jonas Sjöstedt var under februari inblandat i en mycket uppmärksammad debatt i SVT:s Aktuellt. Debatten, om lägre ingångslöner, väckte starka känslor och Sjöstedt brakade samman med Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Skulle du, Jan Björklund, kunna klara dig på 14 000 kronor före skatt som du vill att andra ska ha? frågade Sjöstedt.

– Det är inte vad det handlar om. Du får det att låta som om valet står mellan en låg lön eller en hög lön. Valet är mellan att ha ett jobb överhuvudtaget eller hamna i arbetslöshet, svarade Björklund och konstaterade att två miljoner personer i Sverige redan har en månadsinkomst på 14 000 kronor.

Miljöpartiet står still

För regeringspartiet Miljöpartiet – som i helgen diskuterade den kraftiga interna kritiken som framförts inom partiet – står det still. MP ligger kvar på 5,8 procent och offentliggjorde under lördagen att de nu vill öka flyktingmottagandet.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt, säger partiets ena språkrör, Gustav Fridolin.

Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna, samt Liberalerna, står också kvar på förra månadens nivåer.