Jimmie Åkessons SD fortsätter backa i opinionen. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBLJimmie Åkessons SD fortsätter backa i opinionen. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Jimmie Åkessons SD fortsätter backa i opinionen. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Moderaterna är fortfarande största parti när februari sammanställs. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBLModeraterna är fortfarande största parti när februari sammanställs. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Moderaterna är fortfarande största parti när februari sammanställs. Foto: Pelle T Nilsson/AOP/IBL
Carin Jämtin. Foto: Sven LindwallCarin Jämtin. Foto: Sven Lindwall
Carin Jämtin. Foto: Sven Lindwall

SD stora förlorarna – M fortsatt störst

Publicerad

Novus/Ekots väljaropinion är här igen – och visar att Sverigedemokraterna fortsätter rasa i mätningarna.

Partiet tappar återigen 1,1 procentenheter och hamnar nu på 17,9 procent.

Samtidigt fortsätter Moderaterna att ta väljare – och Vänsterpartiet ökar en halv procentenhet.

Det rör på sig bland några av partierna i den nya Novus. Väljaropinionen sammanställer samtliga mätningar som genomförts under den senaste månaden och gör en "poll of polls", för Sveriges Radio Ekot.

Och medan Socialdemokraterna nu tycks ha stoppat sitt rekordras är det i stället Sverigedemokraterna som är förlorarna i den senaste mätningen, som presenterades på söndagen. Precis som i januari backar partiet 1,1 procentenheter och landar nu under 18 procent.

Störst är fortfarande Moderaterna som tar fler SD-väljare och ökar ytterligare 0.4 procentenheter, sammanlagt 25,3 procent. Vid senaste mätningen tog Moderaterna ett jättekliv framåt (+2,2 procent) och då förklarades framgången så här:

– Många upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Stefan Löfven. Då är det viktigt för Moderaterna och alliansen att bygga upp ett trovärdigt alternativ för att kunna byta ut den här regeringen, senast 2018, sa partisekreteraren Tomas Tobe.

Efter Sjöstedtdebatt – V ökar

För Socialdemokraterna tycks det historiska raset ha stagnerat. Partiet ökar i stället 0,1 procentenheter och har 24,5 procent av rösterna. Partisekreteraren Carin Jämtin har förklarat att strategin för S nu är att ta tag i de mest akuta problemen.

"Vi ska vinna människors förtroende genom att ta strid för den svenska modellen, pressa ner arbetslösheten, vända skolresultaten och hantera flyktingkrisen. Regeringen har i ett svårt läge vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska antalet asylsökande till Sverige och är beredda att göra mer för att vi inte ska hamna i ett läge som det i höstas", skrev hon i ett mejl till Expressen vid senaste tillfället.

Bland de övriga partierna är det bara Vänsterpartiet som ökar nämnvärt och får ytterligare en halv procentenhet av rösterna.

Partiledaren Jonas Sjöstedt var under februari inblandat i en mycket uppmärksammad debatt i SVT:s Aktuellt. Debatten, om lägre ingångslöner, väckte starka känslor och Sjöstedt brakade samman med Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Skulle du, Jan Björklund, kunna klara dig på 14 000 kronor före skatt som du vill att andra ska ha? frågade Sjöstedt.

– Det är inte vad det handlar om. Du får det att låta som om valet står mellan en låg lön eller en hög lön. Valet är mellan att ha ett jobb överhuvudtaget eller hamna i arbetslöshet, svarade Björklund och konstaterade att två miljoner personer i Sverige redan har en månadsinkomst på 14 000 kronor.

Miljöpartiet står still

För regeringspartiet Miljöpartiet – som i helgen diskuterade den kraftiga interna kritiken som framförts inom partiet – står det still. MP ligger kvar på 5,8 procent och offentliggjorde under lördagen att de nu vill öka flyktingmottagandet.

– Jobb, bostad och skola är frågorna som kommer avgöra om Sverige kan fortsätta stå upp för humanistiska ideal i världen eller om vi riskerar att bli ännu ett land i Europa som sluter sig inåt, säger partiets ena språkrör, Gustav Fridolin.

Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna, samt Liberalerna, står också kvar på förra månadens nivåer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag