Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD stoppas i Aftonbladet: "Oacceptabla värderingar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna kommer inte få annonsera i Aftonbladet i samband med höstens val.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aftonbladet kommer däremot att bevaka SD och tillåta debattartiklar från partiet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraterna får inte annonsera i Aftonbladet i samband med höstens val, säger tidningens chefredaktör och vd Sofia Olsson Olsén i Sveriges Radio Ekot.

– Genom att hindra olika partier från att komma fram med sitt budskap försvårar man valrörelsen och den demokratiska processen, svarar SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Sverigedemokraterna kommer inte att få annonsera i Aftonbladet i samband med nästa års val. Det berättar tidningens chefredaktör och vd Sofia Olsson Olsén i Ekots lördagsintervju.

– Jag är inte intresserad att på annonsplats torgföra deras budskap. De står inte för de värderingar som Aftonbladet står för, säger hon.

Sofia Olsson Olsén: "Jag måste tillåtas ha känslor"

Däremot kommer tidningen att bevaka SD och tillåta debattartiklar från partiet. Olsson Olsén säger att hon måste få vara värderingsstyrd i sitt utgivarskap.

– Jag har vägt fram och åter, men nu landat i att jag måste gå in i mig själv. Jag som utgivare måste tillåtas ha känslor och värderingar.

– Det är säkert utgivare som kommer att landa i någonting helt annat än vad jag har landat i.

Sverigedemokraterna är det tredje största riksdagspartiet i Sverige och på frågan varför SD särbehandlas svarar hon:

– För att de inte har de värderingar som jag tycker är acceptabla i Sverige i dag.

SD: "Försvårar valrörelsen"

I sitt svar påpekar SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein att Aftonbladet fortfarande till nio procent ägs av fackförbundet LO, som samverkar med Socialdemokraterna.

– Aftonbladet är fortfarande delägd av LO, som då redan har börjat sin valrörelse gentemot SD.  

Joakim Wallerstein menar att Aftonbladet gör det svårare för väljarna.

– Politisk annonsering under en valrörelse syftar till att väljarna ska förstå vad partierna tycker i olika frågor så att man lätt ska kunna göra sitt val. Genom att hindra olika partier från att komma fram med sitt budskap försvårar man valrörelsen och den demokratiska processen i samhället, säger han. 

– Aftonbladets värdegrund är rätt märklig att förstå sig på med tanke på hur de har agerat på sista tiden med sina interna problem. Däremot är det bra att de fortsätter att bevaka oss, det är väl en del i deras redaktionella uppdrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.