Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD stoppar TV4 från att ställa frågor till Åkesson

På onsdagen kom uppgifter om att Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg utsatts för en attack.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
TV4 portas nu från att ställa frågor.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Efter det skrev en medarbetare på TV4 att Åkesson får skylla sig själv för att han och familjen utsatts – och att SD-ledaren är nazist.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Nu portas TV4 från att ställa frågor till Jimmie Åkesson, uppger SD:s presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

På onsdagen kom uppgifter om att Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg utsatts för en attack.

Efter det skrev en medarbetare på TV4 Sporten att Åkesson får skylla sig själv för att han och familjen utsatts – och att SD-ledaren är nazist.

Nu portas TV4 från att ställa frågor till Jimmie Åkesson, uppger SD i ett pressmeddelande.

Attacken mot Jimmie Åkessons hem i Sölvesborg genomfördes på tisdagskvällen, genom att ägg kastades på fasaden och att raketer avfyrades utanför huset. Enligt SD-ledarens sambo Louise Erixon försökte personer dessutom ta sig in i huset.

– Jag fick höra från min sambo att det var några som var och ryckte i dörren. Sedan smällde det smällare och raketer. Då ringde hon de kontakter vi har. Sedan kom polisen och då visade det sig att det kastats ett stort antal ägg och fyrverkeripjäser, sa Jimmie Åkesson under onsdagen.

SD-ledaren Jimmie Åkessons hem utsattes för en attack på tisdagskvällen
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

TV4-sportmedarbetare: Nazist

Efter händelsen i Sölvesborg skrev en medarbetare på TV4 Sporten på Twitter att "Jimmie är nazist". Vidare menade TV4-medarbetaren att SD-ledaren får skylla sig själv och att:

"... nazister hör inte hemma i möblerade rum med oss andra. De är en bugg i systemet som ska rättas till. Deras politiska arv består av hat, hot, terror och våld. Den här gropen har han grävt åt sig själv."

Därutöver skrev medarbetaren på TV4 Sporten:

"Den mycket underskattade klausulen 'talk shit, get shot', som ni finner under överrubriken 'skyll dig själv, clown.'"

Nu portar SD TV4 från att ställa frågor till Jimmie Åkesson.

SD: Kommer inte släppa fram TV4

– Det hela är mycket upprörande. TV4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med TV4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger SD:s presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Vinge fortsätter:

– Till dess saken är utredd och jag förstår att TV4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande.

TV4: Han är djupt ångerfull

Tobias Rosvall på TV4:s Fotbollskanalen – där den aktuelle medarbetaren på TV4 Sporten jobbar – skriver:

"Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt."

Sverigedemokraterna har tidigare bojkottat Expressen. I samband med riksdagsvalet 2014 bojkottade partiet Expressen från sin valvaka, efter Expressens granskningar av medlemmar i partiet som uttryckt sig rasistiskt. Flera andra medier valde då att avstå från att närvara vid valvakan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.