Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-sprickan i Liberalerna – kravet på Nyamko Sabuni

L-ledaren fick kritik efter den senaste partiledardebatten – också internt. Se henne svara på kritiken.
Foto: Sara Ravid / Pressbild
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Synen på vilken roll Sverigedemokraterna ska spela för Liberalerna orsakar splittringar i partiet.

Anna-Lena Johansson, ordförande för L i Stockholm, riktar kritik mot att sträcka ut en hand till SD.

– Jimmie Åkesson har tidigare utsett Liberalerna till sin huvudfiende och ett liberalt parti kan inte samarbeta med Sverigedemokraterna på det sättet, säger hon till Dagens industri.

Enligt Dagens industri har två läger slagits upp inom Liberalerna. Det ena vill fortsätta på samma spår som innan, det vill säga att ta avstånd från Sverigedemokraterna och hålla deras inflytande strypt.

Det andra vill öppna upp för alla partier, inklusive SD, om det innebär en ökad möjlighet för L att få igenom sin politik.

Nu ställs hårda krav på ledaren Nyamko Sambuni, från bland annat Anna-Lena Johansson, om att inte öppna upp för ett SD-inflytande. Hon sitter både i partistyrelsen och som förbundsordförande för L i Stockholms län, och i Dagens industri uttrycker hon skarp kritik till ett samarbete partierna emellan.

”Utsett Liberalerna till huvudfiende”

– Jimmie Åkesson har tidigare utsett Liberalerna till sin huvudfiende och ett liberalt parti kan inte samarbeta med Sverigedemokraterna på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Vi kan inte samarbeta med ett parti som har en helt annan syn på till exempel hbtq-personers frihet, mediers självständighet och kvinnors rättigheter.

Det är inte bara hon som anser att partiet står vid ett vägskäl. En källa till Di har tidigare sagt:

– Oavsett vilken väg vi till slut väljer så finns det risk att ett antal personer lämnar partiet. Men det här måste ändå göras.

När Liberalerna släppte fram Stefan Löfven som statminister var Anna-Lena Johansson och hennes förbund i Stockholm avgörande, och enligt Dagens industri är hon även viktig i det här beslutet. Hon säger själv att ”man kan inte räkna bort Stockholm i den här frågan, det går inte”.

Expressens Viktor Barth-Kron om lösningen för Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.