Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD spanar på sina egna medlemmars mejl

I det mejl Edward Plainview skickat framgår att han litat på "de där uppe" som bett honom att leta i folks mejlkonton.
Bengt Malmberg, SD:s säkerhetsnsvarige, vill inte svara på frågor när Expressen läser upp konkreta exempel på partiets mejlövervakning.
Foto: Sven Lindwall
Edward Plainview (till vänster), är Sverigedemokraternas IT-ansvarige. På bilden syns han med partikamraten Håkan Borg.Bengt
Foto: Roger Vikström
Jimmie Åksesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Här är dokumentet som avslöjar hur Sverigedemokraternas ledning har rotat i medlemmarnas mejlboxar.

Partiets IT-avdelning har beordrats att vittja medlemmars mejl - och resultatet har använts som slagträ mot den interna oppositionen och för att spåra partikamrater som pratar med journalister.

SD:s systemutvecklare har dessutom byggt upp en intern övervakningsfunktion som kan tråla efter mejl från specifika mejladresser eller med känsliga ord i meddelandena.

– Jag står inte till svars för dig!, säger SD:s säkerhetsansvarige Bengt Malmberg, som själv varit inblandad i mejlövervakningen, till Expressen.

I dag samlas Sverigedemokraterna i Visby för partiets dag under Almedalsveckan. Partiet har fortsatt opinionsframgång men internt dras partiet fortfarande av problem.

En källa till missnöje som än en gång seglat upp bland partiföreträdare är de återkommande anklagelserna som riktas mot partiledningen för att de - genom sina tjänstemän - i hemlighet läser partimedlemmars mejl. Anklagelsen dök upp igen i våras när vice SDU-ordföranden William Hahne anklagades för att olovligen ha använt medlemsregistret för att kalla till ett möte när han kandiderade till ordförandeposten i SD Stockholms stad - och därmed utmanade partiledningens favorit, den sittande ordföranden Maria Danielsson.

I uteslutningsärendet som sedan riktades mot Hahne ingick mejl, som innehöll medlemsregistret, från en ledamot i SD Stockholms stads styrelse till Hahne.

När Hahne fick reda på det skrev han på Facebook:

"Partiledningen har i många år använt sig av dessa metoder och jag vet att det är mängder av företrädare som utan vetskap fått sin e-post avläst i olika syften. Alla företrädare som har en @sverigedemokraterna.se-adress riskerar att bli eller ha blivit drabbad. Tänk på det framöver. Allt du skriver eller får skickat till dig på din @sverigedemokraterna.se-adress kan läsas av partiledningen. Partiledningens maktmissbruk vet inga gränser."

Anmäldes som dataintrång

Frågan om partiledningen vittjar medlemmars mejlboxar aktualiserades en till gång under de uppmärksammade uteslutningsärendena när nättidningen Nyheter Idag, som anses stå SD:s partiledning nära, i mitten av april kunde publicera interna mejl som visade hur Gustav Kasselstrand tillät en person från högerextrema Nordisk ungdom vara med i SDU så länge medlemmen var en passiv och anonym.

Den gången gällde det ett mejl som Kasselstrand skickat till Hahne via deras SDU-mejladresser. SDU-ledarna polisanmälde händelsen som dataintrång.

Sker systematiskt

Vårens uteslutningsärenden är inte första gången som anklagelser om mejlövervakning riktats mot partiledningen. I september 2013 skickade dåvarande partisekreteraren Björn Söder ut ett brev till partimedlemmarna med anledning av en diskussion som uppstått efter att en utesluten medlem i Västsverige sagt att partiets dåvarande säkerhetschef läst medlemmars mejl.

I Söders brev dementerades uppgifterna:

"Partiet övervakar inte medlemmars eller förtroendevaldas e-post. Partiet har också upprättade rutiner gällande kontroll om användarvillkoren för partiets IT-resurser efterlevs. Ingen enskild person kan på eget initiativ besluta om att kontroll skall göras."

Söder medgav däremot att man efter att en anställd fått sin provanställning avslutad hade gjort en kontroll av hennes mejl efter misstankar om att hon haft kontakt med en journalist, och att man efter att ha uteslutit en medlem i en kommunförening i Västsverige kollade hans mejl-loggar för att verifiera att han läckt partiinformation till en annan medlem.

Enligt Söder skulle mejlkontrollerna alltså bara ha skett efter att den anställde skilts från sitt jobb, och efter att medlemmen fått lämna partiet.

Men Expressen har tagit del av internt SD-material som visar att mejlövervakningen är systematisk och har använts i fler fall.

Som en direkt följd av mejlavläsningen av den kvinnliga tjänstemannen som fick lämna sin provanställning 2013 så tog partiets IT-ansvarige Edward Plainview fram en tjänst som trålar igenom all post som skickas via partiets mejlserver. Övervakningstjänsten kunde ställas in för att söka efter partimedlemmars kontakter med vissa typer av mejladresser, som @expo.se för kontakter med den antirasistiska tidningen, eller så att den larmar om vissa ord eller fraser förekommer i texterna i mejlen.

Har varit lite godtrogen

Källor berättar för Expressen att Plainview frågat partiledningen i Stockholm vilket intresse det finns för att använda tjänsten, vilka ord och mejladresser som i så fall ska sökas efter - och vem på riksdagskansliet som ska få mejlen som trålas fram.

När frågan om mejlövervakning än en gång aktualiserades inför de uppmärksammade uteslutningarna i våras så skickade Edward Plainview ett mejl till partiledningen där han redogjorde för mejlövervakningen. Han skrev bland annat:

"För ett par år sedan togs ett informellt / verbalt beslut att det krävs partisek och säkerhetschef för att bestämma att be IT rota i någons mail."

Plainview fortsatte:

"Sedan dess har det blivit så att jag har litat på säkerhetsavdelningen när de har begärt något, de få gångerna det har hänt något, utan att kräva något skriftligt från både säkchef och partisek. Jag inser att jag har varit lite godtrogen när det gäller sådant, då jag har litat på att ´de där uppe´ har bra skäl att be mig leta i folks mail."

Flera utsatta

Han gav också i sitt mejl konkreta exempel på när medlemmar - både namngivna förtroendevalda och partitjänstemän - fått sina mejlboxar vittjade:

* Styrelseledamoten i SD Stockholms stad som mejlat William Hahne,

* En kvinnlig tjänsteman på riksdagskansliet.

* Personer som haft kontakt med Expo.

* Personalen på partiets ekonomiavdelning.

Bengt Malmberg, chef för SD:s riksombudsmanna-, utbildnings- och säkerhetsavdelning, säger:

- Alltså det har varit ett ytterst, ytterst fåtal... jag tror att det är två tillfällen. Annars har jag inte gjort det. Vi går inte in och läser andras mejl. Det är bara om det är nåt brottsligt som vi misstänker, annars går vi inte in och gör det.

Bara nåt brottsligt? Här står det bland annat "Exporelaterade”…

- Jag känner inte igen det. Jag känner inte igen det. Jag vet inte alls… jag har inte varit inblandad i det..., säger Malmberg.

"Inte involverad"

Richard Jomshof, som tillträdde partisekreterarposten i februari, säger att mejlövervakningen skett "extremt sällan".

- Vad jag känner till så ska det ha varit just i extremfall där man misstänkt att det kan ha begåtts ett brott. Det är vad jag känner till, säger han och tillägger att han inte känner till Plainviews trålningstjänst.

När Expressen läser upp alla exempel i Plainviews mejl och frågar om alla rör misstankar om brott säger Jomshof:

- Jag har inte varit involverad personligen i någon av de här sökningarna.

Jomshof ringer sedan upp Expressen igen och säger:

- Det var en sökning som skedde i samband med mitt övertagande, det var i samband med det här medlemsregistret.

Expressen har sökt Edward Plainview.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.