SD: Slopa Kriminalvården – inför Straffverket i stället

Jimmie Åkesson: ”Namnbytet inte det centrala”
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SÖLVESBORG/STOCKHOLM. Jimmie Åkesson vill se mindre vård och mer straff i Sveriges fängelser.

I sitt sommartal säger han att Kriminalvården bör byta namn till Straffverket.

– Myndighetens främsta uppgift ska inte vara att vårda, det ska vara att låsa in, att straffa, att hålla kriminella borta från gator och torg, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll under lördagen sitt årliga sommartal i Sölvesborg.

Partiledaren målar upp en mörk bild av Sveriges utveckling och menar att valet 2022 är det viktigaste någonsin.

Tryggheten är en av de viktigaste frågorna för väljarna – och partiet – och Åkesson säger att ett helt nytt fokus inom kriminalpolitiken behövs.

– En Sverigedemokratisk kriminalpolitik där polisen förstärks så de kan klarar sin uppgift utan att behöva knäböja för kriminella gäng eller bli mördade i sitt arbete, säger Jimmie Åkesson

– Den viktigaste lösningen är, vet ni vad det är? Sluta dalta.

Åkesson: ”Evigt daltande”

Sverigedemokraterna vill se mindre vård och mer straff i landets fängelser – därför tycker Jimmie Åkesson att Kriminalvården borde byta namn till Straffverket.

Efter talet utvecklar han för Expressen förslaget på namnbyte. 

– Namnbytet är väl inte det centrala men det är ändå symboliskt viktigt. I dag heter det Kriminalvården och det är väldigt mycket fokus på vård, rehabilitering och återanpassning av brottslingen, man har fokus på brottslingen. Huvuduppgiften för samhället är att straffa de som begår brott för att upprätthålla respekt för lagen, ge brottsoffer upprättelse och skydda laglydiga medborgare. Det bör också återspeglas i vad man kallar den här myndigheten. 

Han upprepar också sin kritik om ”daltande”. 

– Det är ett evigt daltande där vi sätter de grovt kriminella farliga människor i centrum och lägger hur mycket pengar och resurser som helst på att de ska må bra och bli bättre samhällsmedborgare och sedan glömmer vi ofta brottsoffrets rätt till upprättelse. Vi har mängdrabatt och straffrabatt på brott. Om du begår tio våldtäkter så får du åtta gratis, vi kan inte ha det så längre, och då måste det också återspeglas i vad vi kallar saker.

Åkesson om M-förslaget

SD-ledaren fick också frågan om Moderaternas förslag om att snabbtesta skolklasser i utanförskapsområden för adhd – för att kunna medicinera fler och därmed minska gängkriminaliteten.

– Jag tyckte det lät jättekonstigt när jag läste om det men jag har inte satt mig in i vad de menar i detalj så jag kan inte kommentera det i detalj heller. det är inget förslag som vi har reflekterat så mycket över än så länge, säger han. 

Vad tyckte du var konstigt? 

– Det är uppenbart att svenskfödda barn och ungdomar medicineras i högre grad med adhd-mediciner, och det kan tyda på att man inte identifierar det hos invandrargrupper och då är det ett problem naturligtvis. Då bör man se över varför det är så. Sen om det ska innebära några obligatoriska snabbtester för adhd... Jag vet inte ens om det är genomförbart. 


SE MER FRÅN ÅKESSONS SOMMARTAL:

Åkesson (SD) om el- och bensinpriserna • Håller sommartal i Sölvesborg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.