Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD slår tillbaka mot Putin-kritiken: ”Splittrande”

Miljöpartiets språkrör om SD:s ordförandeposter.
Sverigedemokraten Aron Emilsson är ny ordförande för utrikesutskottet.
Foto: SVEN LINDWALL

Kritiken från vänsterblocket har varit stark efter att Sverigedemokraterna landade flera tunga ordförandeposter i riksdagens utskott, däribland i utrikesutskottet. 

Men SD slår tillbaka mot bilden av att partiet skulle vara Putinvänligt.

– Man försöker desinformera eller splittra inför öppen ridå, säger Aron Emilsson (SD), ny ordförande i utrikesutskottet, i söndagens ”Agenda” i SVT.

I veckan stod det klart vilka som fick ordförandeposterna i riksdagens utskott och Sverigedemokraterna fick bland annat posten som ordförande i justitieutskottet och utrikesutskottet, som anses särskilt tunga. Kritiken från vänsterblocket lät inte vänta på sig:

Så ett högerextremt parti som inte kunnat välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet och försvarsutskottet”, skrev Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi efter beskedet. ”Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen”, menade Annie Lööf (C).

I söndagens ”Agenda” fick Sverigedemokraterna svara på kritiken.

– Jag tycker att det är ovärdigt och olägligt. Den här typen av högt tonläge spelar auktoritära regimer liksom Putins i händerna när man försöker desinformera eller splittra inför öppen ridå i stället för att samla oss kring det som är våra gemensamma utmaningar och intressen just nu, att sätta Sverige och svenska intressen främst, säger Aron Emilsson (SD) som blir ordförande i utrikesutskottet.

https://twitter.com/annieloof/status/1575811096052928512

SD: ”Oerhört märkligt och konstigt”

Programledaren Camilla Kvartoft påpekar då att partiet bland annat haft en politiker i försvarsutskottet i riksdagen som spred rysk propaganda och frågar om det är så konstigt att SD kan betraktas som en säkerhetsrisk.

– Ja, det är oerhört märkligt och konstigt. Tittar man på vår historik så är vi ett av riksdagspartierna som riktat mest och ihärdigt och ihållande kritik mot den ryska regimen, säger Aron Emilsson bland annat, och fortsätter:

– Vad enskilda ledamöter har gjort har fått konsekvenser. De här ledamöterna är inte längre en del av vårt parti. De är uteslutna. De har inte rum eller plats i riksdagen. Tittar man på vad vi har gjort i riksdagen och i Europaparlamentet, ja då är facit tydligt: vi är mycket ihärdigt och ihållande Rysslandskritiska till den regim som i dag råder.

Åkesson: ”Jag skulle inte vilja ha någon”

Det var i februari i år, strax innan Rysslands invasion av Ukraina, som partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s ”30 minuter” fick frågan om vem han skulle välja mellan Biden och Putin. Han svarade då att ”jag skulle inte vilja ha någon av dem som premiärminister eller statsminister i Sverige””. Citaten har plockats upp otaliga gånger av övriga riksdagspartier.

Åkesson sa samtidigt att Ryssland är ett auktoritärt samhälle och att han väljer det amerikanska samhällssystemet framför det ryska.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.