Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-skandal på Nordiska rådets möte på Island

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Sverigedemokraten skämde ut den svenska delegationen när Nordiska rådet sammanträdde på Island i veckan. 

Enligt den isländska tidningen Visir kastade pressekreteraren William Hahne ett ölglas mot en servitör av palestinsk härkomst. 

- Jag skvätte vatten på honom, säger den utpekade William Hahne, SD, själv till Expressen.se.

Nordiska Rådet avslutade på torsdagen 2010 års sammanträde i Reykjavik på Island. Veckan ska i vanlig ordning ha varit mycket givande men när den svenska delegationen samlades på flygplatsen för att åka hem var det William Hahne, representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund, man talade om.

Bråk med servitör

 Sverigedemokraten besökte på onsdagskvällen en bar i Reykjavik och kom där ihop sig med en servitör av palestinsk härkomst.

 Visir skriver att William Hahne använde rasistiska tillmälen och även hotade servitören. Det hela slutade med att ungdomspolitikern kastade ett ölglas mot den anställde, innan han blev utslängd, enligt tidningen.

 - Han säger själv att han bara försökte skvätta ned servitören men tappade glaset, berättar Kormákur Geirharðsson, en av ägarna till baren Ölstofa, för Visir.

 - Det här är oerhört allvarligt, säger Geirharðsson.

Bekräftar dispyt

 William Hahne, pressekreterare hos Sverigedemokraterna, bekräftar för Expressen.se att artikeln i Visir handlar om honom. Hahne, som var åhörare vid Ungdomens nordiska råd på Island, har en annan bild av händelsen.

 - Det blev en dispyt eftersom bartendern kastade mitt bankkort i ansiktet på mig. Då skvätte jag ut vatten på honom, ur ett glas som sedan åkte ned i marken, säger William Hahne.

 Upprinnelsen ska enligt Hahne ha varit att han lagt fram sitt bankkort på ett ”arrogant” sätt.

 - Jag hade slängt kortet på bardisken. Han blev arg och kastade kortet i mitt ansikte.

 William Hahne förnekar att han kastat glaset eller att han skulle ha sagt något rasistiskt till bartendern.

 - Nej. Han kallade mig nåt i stil med ”fucking piece of shit”. Jag sa inget utan svarade med att hälla ut vattnet på honom.

Skickat ursäkt

 Sverigedemokraterna har i alla fall skickat en ursäkt till bartendern.

 - Jag har mejlat iväg en ursäkt för att jag skvätte vatten på den här bartendern och jag hoppas att han ska få den snart, säger Hahne.

 Från SD-ledaren Jimmie Åkessons sida säger man sig inte känna till uppgifterna om bråket i baren.

 –Jag skulle känt till det om det fanns nån substans i det, säger Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.