Expressen kan i dag avslöja att SD vill bli barnens parti - genom att lansera "Barnprogrammet" på partiets dag under Almedalsveckan. Foto: Anna-Karin NilssonExpressen kan i dag avslöja att SD vill bli barnens parti - genom att lansera "Barnprogrammet" på partiets dag under Almedalsveckan. Foto: Anna-Karin Nilsson
Expressen kan i dag avslöja att SD vill bli barnens parti - genom att lansera "Barnprogrammet" på partiets dag under Almedalsveckan. Foto: Anna-Karin Nilsson
Här är Sverigedemokraternas egna PM och politiska program som handlar om hur de ska profilera om sig till barnfamiljernas parti.Här är Sverigedemokraternas egna PM och politiska program som handlar om hur de ska profilera om sig till barnfamiljernas parti.
Här är Sverigedemokraternas egna PM och politiska program som handlar om hur de ska profilera om sig till barnfamiljernas parti.
SD:s interna dokument.SD:s interna dokument.
SD:s interna dokument.
Carina Herrstedt, som också sitter i partiets verkställande utskott, säger att hon varit inblandad i arbetet med att ta fram partiets barnsatsning. "Vill du veta mer om rena innehållet så får du ringa vår pressavdelning. Jag vet inte vad som är släppt eller inte så det uttalar jag mig inte om", säger hon. Foto: Roger VikströmCarina Herrstedt, som också sitter i partiets verkställande utskott, säger att hon varit inblandad i arbetet med att ta fram partiets barnsatsning. "Vill du veta mer om rena innehållet så får du ringa vår pressavdelning. Jag vet inte vad som är släppt eller inte så det uttalar jag mig inte om", säger hon. Foto: Roger Vikström

Carina Herrstedt, som också sitter i partiets verkställande utskott, säger att hon varit inblandad i arbetet med att ta fram partiets barnsatsning.
"Vill du veta mer om rena innehållet så får du ringa vår pressavdelning. Jag vet inte vad som är släppt eller inte så det uttalar jag mig inte om", säger hon.

 Foto: Roger Vikström

SD satsar på att bli
det nya barnpartiet

Publicerad

Här är förslaget som Jimmie Åkesson försöker vinna Almedalsveckan med.

Expressen kan i dag avslöja att SD vill bli barnens parti - genom att lansera "Barnprogrammet" på partiets dag under Almedalsveckan.

– Det uttalar jag mig inte om, säger Carina Herrstedt, SD-ledamot i socialutskottet och ledamot i partiets verkställande utskott, när Expressen ställer frågor om Almedalssatsningen.

Sverigedemokraterna väntade länge med att berätta vem som kommer att hålla tal på onsdag kväll men meddelade i början av juni att det ändå blir partiledaren Jimmie Åkesson.

SD-ledaren har tidigare använt Almedalen för att profilera sig mot någon ny väljargrupp och bredda partiets politik från att handla om annat än minskad invandring.

2013 gick Åkesson till storms mot vad han kallade "radikalfeministiskt testuggande" och försökte lansera sig mot kvinnor genom att prata om arbetsvillkoren inom den kvinnodominerade, offentliga sektorn.

I fjol, valåret 2014, var fokus dock än en gång tillbaka på invandringen och partiets valfråga om tiggeriförbud för utlänningar.

Expressen kan nu avslöja att partiet under våren har arbetat med att ta fram ett politiskt program för att kunna lansera sig som barnfamiljernas parti. Arbetet, som har skett på partiets riksdagskansli, har ringat in förslag som handlar om allt från det ofödda barnet i mammans mage till att barnet slutar grundskolan.

Flera helt nya förslag

I ett utkast, som Expressen har tagit del av, finns gamla SD-förslag som att slopa jämställdhetsbonusen för föräldrar som delar föräldraledigheten mer lika, höjd föräldrapenning och dubblerat vårdnadsbidrag från dagens 3 000 kronor till 6 000 kronor i månaden.

Men bland förslagen som diskuterats finns också några helt nya.

Enligt en partiintern förslagslista framgår att partiet också övervägt att föreslå fler utbildningsplatser till barnmorskor, ge båda föräldrar möjlighet att få ersättning för inkomstbortfall för att gå på ultraljudsundersökning, skjuta till mer pengar till Socialstyrelsen för att utreda hur fler kan delta i föräldrautbildning, främja fler dagmammor och öka anslagen till barn- och ungdomspsykiatrin.

Taktiken bakom barnfamiljssatsningen framgår tydligt i ett internt PM från SD:s riksdagskansli där det konstateras att "göra satsningar inom detta område är något som länge har varit populärt inom politiken". I underlaget till den text som partiet kallar "Barnprogrammet" påstås också "att Sverigedemokraterna står för Sveriges mest familjvänliga politik".

Partiet har locket på

SD-källor berättar för Expressen att satsningen är ett led i SD:s försök att skapa en mer varm och omtänksam image.

När Expressen ringer till SD-politiker i riksdagens socialutskott är det locket på:

– Det är inte mitt område så det är inget som jag är insatt i överhuvudtaget, säger Per Ramhorn.

Carina Herrstedt, som också sitter i partiets verkställande utskott, säger att hon varit inblandad i arbetet med att ta fram partiets barnsatsning.

– Vill du veta mer om rena innehållet så får du ringa vår pressavdelning. Jag vet inte vad som är släppt eller inte så det uttalar jag mig inte om, säger hon.

"Jag har inte hört om det"

Den tjänsteman som tagit fram underlaget är den politiske sekreteraren Mikael Eriksson. Hans namn står på ett speciellt PM för "Barnprogrammet" men när Expressen pratar med honom på telefon om satsningarna på barn och barnfamiljer säger han:

– Ehh... jag har inte hört om det själv. Så jag vet inte.

Vaddå, har du inte varit inblandad i arbetet?

– Var har du fått tag på den informationen. Vem säger det?, säger Eriksson och lägger på telefonluren.

 

LÄS MER: Hemlig karta avslöjar SD:s interna bråk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag