Sverigedemokraterna vill satsa en miljard kronor årligen på att öka skolornas kontakt med bland annat företag, idrottsklubbar och polis. Foto: SVEN LINDWALLSverigedemokraterna vill satsa en miljard kronor årligen på att öka skolornas kontakt med bland annat företag, idrottsklubbar och polis. Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraterna vill satsa en miljard kronor årligen på att öka skolornas kontakt med bland annat företag, idrottsklubbar och polis. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: COLOURBOXFoto: COLOURBOX
 Foto: COLOURBOX

SD: Satsa på kontakten mellan skola och samhälle

Publicerad

Sverigedemokraterna vill satsa en miljard kronor årligen på att öka skolornas kontakt med bland annat företag, idrottsklubbar och polis.

– Vi vill bygga ihop skolan med samhället, säger SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson.

SD:s förslag innebär att Sveriges rektorer ska kunna söka pengar för olika projekt. Det kan till exempel handla om att låta idrottsföreningar komma till skolan för att få elever att röra sig mer. Eller att klasser gör fler företagsbesök.

LÄS ÄVEN: Ekeroths svar till Åkesson: "Delar inte analysen"

Jakobsson ser flera vinster med satsningen. Till exempel att elever får veta mer om det väntande arbetslivet och därmed ökad studiemotivation. Eller att ungdomars respekt för blåljuspersonal ökar om de återkommande får träffa brandmän och poliser.

Jakobsson tror också att elevers empati och respekt för andra grupper i samhället kan växa.

På frågan om det inte blir mindre tid för traditionell undervisning, svarar han:

– Vad är det vi undervisar i egentligen? I mitt fall är det att fungera som en individ i det vuxna samhället, säger Jakobsson, som arbetat som lärare.

Enligt honom skulle miljarden i snitt innebära 200 000 kronor per skola. Jakobsson uppger att satsningen finansieras genom att SD har ett mer "effektivt" system än regeringen för att höja lönerna för lärare som "verkligen är duktiga".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag