Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-samarbete inte troligt i Stockholm

Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholms stad.
Foto: SD Stockholm

På riksplanet har Moderaterna och Sverigedemokraterna närmat sig varandra sedan partiledarna träffades tidigare i veckan.

Men i Stockholms stad finns avståndet kvar, skriver SvD.

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet så frågan är överhuvudtaget inte aktuell, säger Moderaternas gruppledare i stadshuset, Anna König Jerlmyr, till tidningen.

Stockholms stad styrs sedan valet 2018 av en koalition bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – som håller Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Tidigare i veckan träffades SD:s Jimmie Åkesson och M:s Ulf Kristersson för första gången. Samtidigt visar de senaste opinionssiffrorna från SCB att SD i Stockholms stad växt från 11,4 procent till 12,9 och partiet är därmed tredje störst i kommunen.

Samarbete i Stockholm inte troligt

Men i Stockholms stadshus har inte förhållandena ändrats, skriver SvD.

– Nej, snarare har tonläget höjts en del sedan valet. Nu kan vi återigen, som efter budgetdebatten, bli liknade vid fascister, säger Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholms stad, till tidningen.

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr ser det inte som troligt att förhållningssättet snart kommer att ändras.

– Vi har det varmt och bra i vår grönblåa majoritet så frågan är överhuvudtaget inte aktuell, säger hon till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.