Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD tänker inte gå med på sänkta hastigheter

Klimatminister Romina Pourmokhtari gäst i SVT:s Agenda.
Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L)
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Martin Kinnunen (SD).
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimatminister Romina Pourmokhtari hoppas kunna kompensera för en låg reduktionsplikt med sänkta hastighetsbegränsningar och trängselskatter.

Men varken Trafikverket eller Naturvårdsverket anser att det skulle räcka.

Och samarbetspartiet SD tänker inte ge stöd åt sådana förslag.

– Vi har snarare varit kritiska till att man har dragit ner hastighetsbegränsningar på många håll i landet, säger SD:s klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen.

Nyligen öppnade miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari för att införa flera kompensationsåtgärder som ska få ner Sveriges utsläpp i transportsektorn. Detta om reduktionsplikten ”sänks kraftigt”.

Ännu har regeringen och SD inte förhandlat om vilken nivå reduktionsplikten ska landa på. Alltså hur mycket biodrivmedel som ska blandas in i bensin och diesel. SD vill att reduktionsplikten slopas, medan Romina Pourmokhtari inte har velat gå ut med vilken nivå hon och regeringen vill se.

Klart är dock att resultatet av förhandlingarna kommer att bli avgörande för om Sverige ska ha en realistisk chans att nå utsläppsmålen till 2030.

I SVT:s ”Agenda” i början av april pressades Pourmokhtari på vad som väntar om resultatet av förhandlingarna leder till att nivån sänks drastiskt.

– Det finns många olika alternativ. Men det kan väl handla om exempelvis mer trängselskatter eller hastighetsbegränsningar. Det är ju sådant man får kompensera med om man ska sänka reduktionsplikten kraftigt, svarade Pourmokhtari i programmet.

I en intervju med Aftonbladet upprepade även klimatministern att förslagen kan bli aktuella som ett komplement efter att förhandlingen om reduktionsplikten är avslutad.

”Det kommer inte att räcka”

Men att den typen av åtgärder skulle kompensera för en låg reduktionsplikt är orealistiskt. Det säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, som inte tror att Sverige kan nå utsläppsmålen om reduktionsplikten sänks.

– Allt som gör att vi åker mindre bil minskar förvisso utsläppen. Men det kommer inte att räcka. Det går inte att minska trafiken så mycket så att vi når målen, säger han och tar trafikminskningen under pandemin som ett exempel.

– Då minskade vägtrafiken i runda slängar med tio procent. Då pratar vi pandemiregler när vi i princip stängde ner samhället. Så kraftiga styrmedel som vi hade då, och så minskade trafiken endast med tio procent i Sverige.

Enligt Hunhammar är elektrifieringen och ökad andel av biodrivmedel den enda vägen framåt för att nå utsläppsmålen. Elektrifieringen var även något som Romina Pourmokhtari själv tog upp i intervjun som en lösning på utsläppsfrågan. Hunhammar menar dock att det i sig inte är tillräckligt.

– Vi kan inte elektrifiera i stället för att använda biodrivmedel. Inte ens om vi bara skulle sälja lastbilar och personbilar som går på el från och med i år så skulle det räcka, säger Hunhammar.

”Stora polisinsatser på vägarna”

Även Naturvårdsverket, regeringens egen expertmyndighet på klimatområdet, har svårt att se framför sig att utsläppsmålet till 2030 kan nås med hjälp av åtgärder som ska kompensera för en låg reduktionsplikt.

– Reduktionsplikten har en så stor del i utsläppsminskningen så tar man bort den krävs det väldigt drastiska åtgärder på andra områden. De möjliga åtgärderna är visserligen många, men blir tillsammans så drastiska att det måste vara politiskt svårt att genomföra allihop, säger Mats Björsell, miljöekonom på Naturvårdsverket.

Om man ponerar att regeringen tänker sig att det är de här två åtgärderna som ska kompensera för en låg reduktionsplikt, skulle det gå?

– Det är klart att teoretiskt så går det. Om du sänker hastigheten till 70 på en motorväg så minskar du utsläpp per kilometer. Men framför allt får det effekten att folk struntar i att köra bil. Men det skulle kräva att man har stora polisinsatser på vägarna för att se till att folk håller sig till hastighetsbegränsningarna.

SD: ”ingenting som vi kommer stödja”

Expressen har sökt Romina Pourmokhtari för att höra vilka fler åtgärder som hon kan tänka sig som kompensation för en låg reduktionsplikt. Hon har dock inte velat ställa upp på någon intervju. Martin Kinnunen, SD:s klimatpolitiska talesperson, säger dock att de åtgärder som klimatministern redan nämnt, inte kommer att få SD:s stöd.

– Det finns ingen överenskommelse att det ska finnas några kompensatoriska åtgärder för att vi sänker reduktionsplikten. Vad gäller frågorna i sak så är det ingenting som vi stöder och vill genomföra. Vi har snarare varit kritiska till att man har dragit ner hastighetsbegränsningar på många håll i landet, säger han.

– Om Liberalerna vill prata om det så kan de ju ta upp det. Men det är ingenting som vi kommer stödja.

Se också:

Partierna kommer kalla klimat- och näringsministern till berörda utskott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.