Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Så här vill vi samarbeta med M

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet.
Foto: Nils Petter Nilsson
Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Sverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.

Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet, rapporterar SVT Nyheter.

Redaktionen har också tagit del av ett dokument som listar en lång rad områden där SD anser att de två partierna kan hitta överenskommelser.

Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna.

I tisdags träffades partierna för första gången för att samtala på tjänstemannanivå.

Nu berättar SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att det även har skett hemliga möten mellan riksdagsledamöter i de två partierna.

– Det har fått ske lite i hemlighet och har inte varit godkänt av partiledningen. Jag är glad att det inte är så längre, säger han till SVT Nyheter.

Dialogen bekräftas av M-riksdagsledamoten Finn Bengtsson.

SD-dokument listar beröringspunkter

SVT Nyheter har också tagit del av ett dokument där SD radar upp en lång rad politikområden där man tror sig kunna hitta överenskommelser med Moderaterna.

Det gäller bland annat kriminalpolitiken. SD vill se 7 000 nya poliser medan M nöjer sig med 2 000 nya. SD vill höja polisernas månadslön med 6 000 kronor medan M har stannat vid 2 000 kronor. I övrigt är de överens om flera allmänna principer som fler civilanställda, skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal och borttagen straffrabatt för åldrarna 18-21.

SD listar också flera förslag inom skolpolitiken där man anser sig vara överens, enligt SVT Nyheter.

Det gäller bland annat betyg från fjärde klass, högre lön för skickliga lärare, tioårig grundskola och fler idrottslektioner.

SD:s krav: Inget samarbete mellan M och S

Även inom invandringspolitiken tror SD på samarbete vad gäller permanent flyktinglag, skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring och krav på utvidgad samhällsorientering.

Hela samarbetet, från SD:s sida, bygger på att M inte går in i någon överenskommelse med S om invandringspolitiken.

– Nej. Om Moderaterna tar det steget till en mer ansvarslös migrationspolitik igen så förändras grundförutsättningen för allt samarbete, säger Mattias Karlsson till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.