Sverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet. Foto: Nils Petter NilssonSverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet. Foto: Nils Petter Nilsson
Sverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet. Foto: Nils Petter Nilsson
Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

SD: Så här vill vi samarbeta med M

Publicerad

Sverigedemokraterna vill regera tillsammans med Moderaterna.

Under en tid har riksdagsledamöter från partierna träffats i hemlighet, rapporterar SVT Nyheter.

Redaktionen har också tagit del av ett dokument som listar en lång rad områden där SD anser att de två partierna kan hitta överenskommelser.

Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson har inte gjort någon hemlighet av att partiet gärna regerar tillsammans med Moderaterna i en koalition där även Kristdemokraterna är välkomna.

I tisdags träffades partierna för första gången för att samtala på tjänstemannanivå.

Nu berättar SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att det även har skett hemliga möten mellan riksdagsledamöter i de två partierna.

– Det har fått ske lite i hemlighet och har inte varit godkänt av partiledningen. Jag är glad att det inte är så längre, säger han till SVT Nyheter.

Dialogen bekräftas av M-riksdagsledamoten Finn Bengtsson.

SD-dokument listar beröringspunkter

SVT Nyheter har också tagit del av ett dokument där SD radar upp en lång rad politikområden där man tror sig kunna hitta överenskommelser med Moderaterna.

Det gäller bland annat kriminalpolitiken. SD vill se 7 000 nya poliser medan M nöjer sig med 2 000 nya. SD vill höja polisernas månadslön med 6 000 kronor medan M har stannat vid 2 000 kronor. I övrigt är de överens om flera allmänna principer som fler civilanställda, skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal och borttagen straffrabatt för åldrarna 18-21.

SD listar också flera förslag inom skolpolitiken där man anser sig vara överens, enligt SVT Nyheter.

Det gäller bland annat betyg från fjärde klass, högre lön för skickliga lärare, tioårig grundskola och fler idrottslektioner.

SD:s krav: Inget samarbete mellan M och S

Även inom invandringspolitiken tror SD på samarbete vad gäller permanent flyktinglag, skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring och krav på utvidgad samhällsorientering.

Hela samarbetet, från SD:s sida, bygger på att M inte går in i någon överenskommelse med S om invandringspolitiken.

– Nej. Om Moderaterna tar det steget till en mer ansvarslös migrationspolitik igen så förändras grundförutsättningen för allt samarbete, säger Mattias Karlsson till SVT Nyheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag