Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-riksdagsmannens rasistattack avslöjad

Markus Wiechel är ordförande för SD i Östergötland och ordinarie riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
Foto: Sven Lindwall

Här går SD-riksdagsmannen Markus Wiechel, 25, till rasistisk attack mot mörkhyade personer som han sett i en film på Facebook.
Expressens tv-program Primetime kan i dag avslöja riksdagsmannens chattlogg från  Facebook där han kallar svarta afrikaner för "satans jävla aphelveten"  och "efterblivna jävla pensionsräddare!"
Han avslutar sitt utfall med att säga att han "vill döda folk".

Markus Wiechel är ordförande för SD i Östergötland och suppleant i partistyrelsen.
Han blev ordinarie riksdagsledamot för Sverigedemokraterna i december förra året.
Wiechel ersatte då Lars Isovaara som tvingades avgå efter en serie avslöjanden i Expressen.

Ställde sig bakom förbud

Isovaara hade berusad utstött grisläten och spottat mot en riksdagsvakt med invandrarbakgrund och falskeligen anklagat två män med "invandrarbakgrund" för att ha rånat honom på hans riksdagsväska, när han i själva verket glömt den på krogen i fyllan och villan.
Markus Wiechel har mycket tydligt ställt sig bakom partiledaren Jimmie Åkessons absoluta förbud mot rasistiska och extremistiska uttalanden.
Den 12 oktober förra året hyllande Wiechel på sin blogg den nolltolerans som Jimmie Åkesson då hade aviserat:
"Som aktiv Sverigedemokrat i fem år och medveten Sverigedemokrat i sju år har jag gång på gång fått kantas med klantiga och/eller opassande utspel från personer som egentligen inte är Sverigedemokrater eller har egna agendor. På grund av dessa personer har många Sverigedemokrater som inget annat vill än att lägga fokus på Sverigedemokraternas politik tvingats stå till svars för deras uttalanden eller ageranden. Detta har jag fått nog av."


Chatt med partikamrat

Men Expressens TV-program Primetime kan i dag avslöja en konversation som Markus Wiechel bara ett halvår tidigare, den 24 april 2011, hade med en partikamrat på Facebook.
Och Wiechels rasistiska och aggressiva språkbruk där ger en helt annan bild än den han försöker ge utåt.
Partikamraten har sparat sin chattlogg med Wiechel:
- Och visst minns jag den chatten väldigt väl och jag tycker att det var väldigt grova uttalanden. Det är uttalanden som inte går ihop med Sverigedemokraternas politik, säger partikamraten.
Konversationen handlar om en Youtubefilm som sägs visa en religiös häxbränning i Afrika. Filmen är brutal. Den visar bland annat hur människor blir misshandlade med sparkar och slag, och med våld släpade in i en brasa.
I chatten med sin partikamrat på Facebook skriver Wiechel:
"fy fan
det va det värsta jag sett!!
vad i helvete
nu blir jag förbannad"
Sedan börjar Wiechel klassificera de mörkhyade människorna som syns på filmen:
"satatns jävla aphelveten".
Och direkt efter:
"efterblivna jävla pensionsrädder!"
Med det sistnämnda ordet syftar Wiechel på "pensionsräddare". Begreppet används flitigt inom invandringsfientliga kretsar och syftar på att främst borgerliga ministrar pekat på behov av invandring för att fler ska arbeta ihop till välfärd och pensioner till en åldrande befolkning.

"Vill döda folk"

Till exempel skrev dåvarande C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson på DN Debatt i februari 2011: "Det allra viktigaste för att klara utmaningarna med en åldrande befolkning är dock att nya människor vill komma hit och leva, driva företag och arbeta. För sanningen är att många kommuners utmaningar skulle vara ännu större om vi inte hade invandring."
I mars i år sa statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt Sveriges radio:
"Eftersom vi lever allt längre och har ett ganska lågt barnafödande, så behöver Sverige - för att klara sina pensioner, sin välfärd - människor som kommer från andra länder för att vår välfärdsekvation ska gå ihop."
Efter kommentaren om "pensionsräddarna" fortsätter Wiechel i Facebookkonversationen att uttrycka sin avsky över människorna han ser i Youtubeklippet.
Några minuter efter att han skrivit om de "satans jävla aphelveten" skriver han:
"det gör att jag vill döda folk".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.