Markus Wiechel är ordförande för SD i Östergötland och ordinarie riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: Sven Lindwall
Markus Wiechel är ordförande för SD i Östergötland och ordinarie riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: Sven Lindwall

SD-riksdagsmannens rasistattack avslöjad

Publicerad

Här går SD-riksdagsmannen Markus Wiechel, 25, till rasistisk attack mot mörkhyade personer som han sett i en film på Facebook.
Expressens tv-program Primetime kan i dag avslöja riksdagsmannens chattlogg från Facebook där han kallar svarta afrikaner för "satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsräddare!"
Han avslutar sitt utfall med att säga att han "vill döda folk".

Markus Wiechel är ordförande för SD i Östergötland och suppleant i partistyrelsen.
Han blev ordinarie riksdagsledamot för Sverigedemokraterna i december förra året.
Wiechel ersatte då Lars Isovaara som tvingades avgå efter en serie avslöjanden i Expressen.

Ställde sig bakom förbud

Isovaara hade berusad utstött grisläten och spottat mot en riksdagsvakt med invandrarbakgrund och falskeligen anklagat två män med "invandrarbakgrund" för att ha rånat honom på hans riksdagsväska, när han i själva verket glömt den på krogen i fyllan och villan.
Markus Wiechel har mycket tydligt ställt sig bakom partiledaren Jimmie Åkessons absoluta förbud mot rasistiska och extremistiska uttalanden.
Den 12 oktober förra året hyllande Wiechel på sin blogg den nolltolerans som Jimmie Åkesson då hade aviserat:
"Som aktiv Sverigedemokrat i fem år och medveten Sverigedemokrat i sju år har jag gång på gång fått kantas med klantiga och/eller opassande utspel från personer som egentligen inte är Sverigedemokrater eller har egna agendor. På grund av dessa personer har många Sverigedemokrater som inget annat vill än att lägga fokus på Sverigedemokraternas politik tvingats stå till svars för deras uttalanden eller ageranden. Detta har jag fått nog av."

 

Chatt med partikamrat

Men Expressens TV-program Primetime kan i dag avslöja en konversation som Markus Wiechel bara ett halvår tidigare, den 24 april 2011, hade med en partikamrat på Facebook.
Och Wiechels rasistiska och aggressiva språkbruk där ger en helt annan bild än den han försöker ge utåt.
Partikamraten har sparat sin chattlogg med Wiechel:
- Och visst minns jag den chatten väldigt väl och jag tycker att det var väldigt grova uttalanden. Det är uttalanden som inte går ihop med Sverigedemokraternas politik, säger partikamraten.
Konversationen handlar om en Youtubefilm som sägs visa en religiös häxbränning i Afrika. Filmen är brutal. Den visar bland annat hur människor blir misshandlade med sparkar och slag, och med våld släpade in i en brasa.
I chatten med sin partikamrat på Facebook skriver Wiechel:
"fy fan
det va det värsta jag sett!!
vad i helvete
nu blir jag förbannad"
Sedan börjar Wiechel klassificera de mörkhyade människorna som syns på filmen:
"satatns jävla aphelveten".
Och direkt efter:
"efterblivna jävla pensionsrädder!"
Med det sistnämnda ordet syftar Wiechel på "pensionsräddare". Begreppet används flitigt inom invandringsfientliga kretsar och syftar på att främst borgerliga ministrar pekat på behov av invandring för att fler ska arbeta ihop till välfärd och pensioner till en åldrande befolkning.

"Vill döda folk"

Till exempel skrev dåvarande C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson på DN Debatt i februari 2011: "Det allra viktigaste för att klara utmaningarna med en åldrande befolkning är dock att nya människor vill komma hit och leva, driva företag och arbeta. För sanningen är att många kommuners utmaningar skulle vara ännu större om vi inte hade invandring."
I mars i år sa statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt Sveriges radio:
"Eftersom vi lever allt längre och har ett ganska lågt barnafödande, så behöver Sverige - för att klara sina pensioner, sin välfärd - människor som kommer från andra länder för att vår välfärdsekvation ska gå ihop."
Efter kommentaren om "pensionsräddarna" fortsätter Wiechel i Facebookkonversationen att uttrycka sin avsky över människorna han ser i Youtubeklippet.
Några minuter efter att han skrivit om de "satans jävla aphelveten" skriver han:
"det gör att jag vill döda folk".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag