Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-riksdagsmannen om invandrare: ”Parasiter” och ”låg IQ”

Jonas Andersson under Sverigedemokraternas landsdagar 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

"Låg IQ är en förutsättning för islam".

Så skriver SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson på en hatsajt där han också pekar ut asylsökande som "parasiter" och menar att "gemene somalier" kännetecknas av låg moral.

– Jag var frustrerad över den dåvarande samhällsutvecklingen, säger Andersson om sina kommentarer.

Expressen kunde under valrörelsen avslöja 25 politiker - 24 SD-kandidater och en från Moderaterna - som hade direkt koppling till nazistiska grupperingar eller som på nätet spridit nazistiska, antisemitiska eller på andra sätt rasistiska och hatiska budskap.

Avslöjandena fick stort genomslag och samtliga avslöjade lämnade eller tvingades bort från sina kandidaturer. SD:s gruppledare Mattias Karlsson sa till journalisten Jörgen Huitfeldt i en intervju i nättidningen Kvartals podcast att Expressens avslöjande påverkade partiets valresultat.

HUITFELDT: Tror du också att det påverkade, att ni tappade några procentenheter?

- Ja, det tror jag. Men samtidigt är det ju vårt fel också till största delen, att det överhuvudtaget finns, sa Karlsson.

Vi har nu fortsatt granskningen av politiker som i det fördolda spridit hat på nätet.

Skrev om muslimer på hatsajten

I valet kom Jonas Andersson in i riksdagen för Sverigedemokraterna. Han är ordförande för SD i Linköping där han varit aktiv kommunpolitiker. Under lång tid var han också en av de mer tongivande företrädarna för ungdomsförbundet SDU.

Det var just under tiden som SDU-politiker med "ett ansvarsfyllt uppdrag inom förbundet", som han själv uttryckte det på hatsajten Politiskt inkorrekt, som han skrev sina nätkommentarer.

Kommentarerna är kopplade till Andersson via hans mejladress - som han använt i flera sammanhang, bland annat i kontakt med myndigheter. I sitt profilnamn som kommentator använde han också en namnkombination som överensstämde med den SD-blogg som han drev.

Vi har dessutom närgranskat metadata för varje kommentar som Andersson har skrivit, och har också sett att han i sina kommentarer hänvisar till detaljerade uppgifter om sig själv, som sitt bostadsområde, sin uppväxt, engagemanget i SDU och vid flera tillfällen också en nära familjemedlem.

"Låg IQ en förutsättning för islam"

Gång på gång riktade Jonas Andersson sin ilska mot muslimer och islam. Några månader efter SD:s riksdagsinträde 2010 skrev han:

"Man får ofta en känsla av att total hjärntvätt/låg IQ är en förutsättning för islam."

Andersson menade också att "gemene somalier" kännetecknas av låg moral:

"(...) jobbade hårt hela livet, aldrig vikte ner sig och hade en hög moral. Alltså som du förstår raka motsatsen till gemene somalier i de flesta avseenden."

Och i en annan kommentar där han liknade islam vid nazism skrev han också:

"Muslimer i allmänhet, och somalier i synnerhet har misslyckats totalt som grupp att anpassa sig in i det svenska samhället."

När hatsajten uppmärksammade ett inslag i P4 Skaraborg om en asylsökande man från Irak som under sin första tid i Sverige fick dela lägenhet med fem andra män menade Andersson att irakiern borde utvisas för att han hade synpunkter på boendet.

"Att han har mage, det äcklar mig. Det får ta mig F-A-N vara nog någon gång! Han borde bli belönad med utvisning på livstid istället för ny bostad."

Kallar asylsökande för "parasiter"

SD-politikern tillade också:

"usch, vad trött man blir på parasiter som tycker sig ha den fullaste rätt att utnyttja oss svenskar."

När hatsajten skrev om ett bråk i trafiken i Eskilstuna kom Andersson direkt med etniska förklaringar:

"Inte helt oväntat att det skedde just där. Kan ju avslöja att Bellmansplan är ett näste för MENA (Mellanöstern och Nordafrika, reds anm), zigenare, somalier och andra kulturberikare. Är uppväxt i Eskilstuna, så jag vet.."

Erik Ullenhag.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

2011 när dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag, L, debatterade mot SD-ledaren Jimmie Åkesson så listade Jonas Andersson några av de politiska motståndarnas "klyschor" - det vill säga intetsägande fraser - i en kommentar på hatsajten. Bland dessa fanns:

"Alla människors lika rätt och värde."

Försöker avbryta intervjun

När Expressen träffar Jonas Andersson i riksdagen vill han först inte ens känna vid den mejladress som han registrerade för att skriva sina kommentarer. Sedan upprepar han gång på gång att han inte minns att han skrivit om "gemene somalier", om asylsökande som "parasiter" och att han gett etniska förklaringar till brott.

– Jag har inget minne av att jag ska ha skrivit det överhuvudtaget.

Du var aktiv politiker och du torgförde de här sakerna på ett av de större forumen.

– Ja, men jag tror att vi är klara med varandra.

Du skriver också att...

– Nej, jag tror att vi är klara med varandra, säger Andersson och börjar gå från intervjun.

Du skriver "Man får ofta en känsla av att total hjärntvätt/låg IQ är en förutsättning för islam". Hur är din syn på muslimer egentligen?

– Jag har ingen speciell synpunkt. Det är klart att det finns delar av islam som kan vara problematiska men jag tycker inte att det är relevant egentligen i det sammanhanget.

Men "förutsättning för islam" är "låg IQ"?

– Nej, det tycker jag inte.

Men du tyckte det då?

– Inte vad jag minns.

Efter intervjun hör Andersson av sig och erkänner att han skrivit kommentarerna:

"Kommentarerna i fråga skrevs för väldigt många år sedan under en period då jag var frustrerad över den dåvarande samhällsutvecklingen, vilken jag upplevde som starkt negativ. Oavsett så inser jag att det som skrevs var olämpligt och generaliserande, och jag hade inte uttryckt mig på det sättet i dag. Min åsikt är att man alltid bör eftersträva god ton i debatten, och att uttrycka sig på ett sätt som inte lämnar utrymme för missuppfattningar", skriver han i ett mejl.

Partiet har haft "ett samtal" med Andersson

I valrörelsen sparkade Sverigedemokraterna snabbt ut de SD-politiker som Expressen då kunde avslöja men på torsdagskvällen meddelade partiets informationschef Henrik Gustafsson att åtgärden mot Andersson är "ett samtal":

"Alla som deltar i det offentliga samtalet har ett ansvar vad gäller hur man uttrycker sig - med utgångsläget att bidra på ett konstruktivt och nyanserat sätt, snarare än att spä på rådande polarisering. Naturligtvis är det extra viktigt att som politisk företrädare föregå med gott exempel och att bidrar till en positiv samhällsutveckling där ens ord och de förslag man driver är tydliga och inte ger upphov för missförstånd", skriver Gustafsson och tillägger: 

"Jag har fört samtal med Jonas med anledning av de kommentarer han ska ha skrivit för över åtta år sedan, och han är väl införstådd i det jag förmedlat till honom. Han är oerhört ångerfull och beklagar verkligen det inträffade, samtidigt som han ber om ursäkt om någon tagit illa vid sig."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.