Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-riksdagsman: Gör Pride kriminellt

David Lång, SD-riksdagsledamot sedan 2010, har internt i partiet tagit upp att Prideparaden borde ses som brottslig.
Foto: SVEN LINDWALL
David Lång återkom till frågan som riksdagsledamot 2011 i ett mejl.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare uttalat sig om att partiet inte stöttat en enda HBTQ-reform.
Foto: JESSICA GOW/TT

Transpersoner som inte steriliseras eller kastreras är en "freakshow".

Det menar SD-toppen Richard Jomshof.

Expressen kan nu också avslöja att SD-riksdagsledamoten David Lång föreslagit en kriminalisering av Prideparaden.

– Om det begås lagbrott bör man ifrågasätta om den ska tillåtas, säger Lång om paraden.

I dag hålls Prideparaden och i går hölls partiledardebatten under pågående Europride i Stockholm. Alla riksdagspartier deltar förutom Sverigedemokraterna - som inte är inbjudna. Ledningen för Pride har genom åren förklarat det med att SD inte delar deras värdegrund.

I mars i år, när SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju i tidningen QX fick kommentera att partiet inte stöttat en enda HBTQ-reform i riksdagen svarade han bland annat:

– Inte en enda alltså? Där ser man.

Han fick också svara på att partiet, som enda parti, 2013 röstade emot att ta bort tvångssteriliseringen av transpersoner som genomgår könsbyte, så kallad könskorrigering:

– Det här är något som berör ganska få individer och jag ser ingen anledning att ta strid för att återinföra tvångssteriliseringen. För mig är det en icke-fråga även om den berör enskilda individer väldigt mycket.

Under lördagen är det dags för den traditionsenliga Prideparaden i Stockholm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Sterilisering eller kastrering

Men Expressen kan nu avslöja att det inte var en "icke-fråga" för SD:s partiledning när frågan debatterades som mest. Året före riksdagsbeslutet blossade diskussionen, med oro, upp i SD:s partiledning efter att Kristdemokraterna ställt sig bakom ett borttagande av tvångssteriliseringen.

I den interna diskussionen fördes en debattartikel som psykiatrikern David Eberhard skrivit om att kvinnor som opererat sig till män, men som behåller livmoder, äggledare och äggstockar, snarare har gjort ett könstillägg än ett könsbyte.

Diskussionen i SD:s ledning var inriktad på att någon form av tvång skulle vara kvar - antingen sterilisering eller till och med kastrering, det vill säga att operera bort könskörtlarna. Richard Jomshof, som i dag är partisekreterare, skrev i ett mejl till övriga partiledningen:

"Jag känner verkligen med de människor som känner att de fötts i fel kropp till fel kön. Måste vara för djävligt, minst sagt. Jag har förståelse för att de i vissa fall vill korrigera sina kön. Men jag kan inte under några som helst omständigheter acceptera att det blir någon sorts freakshow där man, i likhet med vad David Eberhard skriver, lägger till ytterligare ett kön."


LÄS ÄVEN: SD-politikern: Araber är ”jordens avskum” 


Richard Jomshofs mejl till partiledningen.

Jomshof skriver nu i ett mejl till Expressen att han inte anser att det "bör vara skattefinansierat om någon vill skaffa sig två kön, dvs att man fortsätter vara kvinna och samtidigt opererar fast en penis. Då är det inte fråga om könsbyte utan om någonting annat. Vill man göra den typen av korrigeringar på sin kropp bör man få betala det själv. Jag har däremot personligen ingenting emot att man t ex sparar ägg eller spermier vid en könskorrigering så att man kan bli förälder längre fram."

När Expressen frågar om Jomshof fortfarande beskriver dem som "freakshow" så svarar han inte.

”Smaklösa figurerna i Prideparaden”

I intervjun med QX från tidigare i år fick SD-ledaren Jimmie Åkesson också frågan om han hade velat delta i Pride:

– Nej, det skulle gå väldigt långt innan jag gick med där. Pride-paraden tycker jag innehåller ganska obscena inslag. Jag förstår att man vill provocera för att normalisera, men jag vill inte vara en del i det, med en massa nakna människor som springer runt.

Svaret från Åkesson är ingen överraskning. Redan 2013 kunde Expressen avslöja att han i ett utkast till sin bok "Satis polito" skrev om "de smaklösa figurerna i Prideparaden" och att han inte "någonsin kommer att förstå mig på homosexuell kärlek".

Redan 2007 lyfte David Lång frågan om Pridepararaden i SD:s partiledning.

Men andra i Åkessons riksdagsgrupp har velat gå längre än att bara inte vilja delta i Pride. David Lång, SD-riksdagsledamot sedan 2010, har internt i partiet tagit upp att Prideparaden borde ses som brottslig. Redan 2007 lyfte han frågan i SD:s partiledning:

"Är SD för att Sverige ska jobba internationellt för rätten till gayparader? Har ni som svarade på frågorna sett bögparaden i Stockholm någon gång? Jag tycker att de mest perversa yttringarna borde klassas som förargelseväckande beteende och förbjudas. Så länge det ser så illa ut så har i alla fall inte jag mage att säga till något annat land att paraden borde tillåtas."

Lång tillade:

"I övrigt OK till HBT-personers mänskliga rättigheter."

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof (till vänster) och gruppledaren Mattias Karlsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledamoten: Pride som ”förargelseväckande beteende”

Han återkom till frågan som riksdagsledamot 2011 i ett mejl:

"förargelseväckande beteende - vad menas egentligen, vad inkluderas, varför undantas bögkarnevalståget?"

Har du sett exempel i Prideparaden på vad du menar är förargelseväckande beteende?

– Jag såg nån tidning nyligen, då var det fråga om att... folk gick helt utan kläder och det fanns minderåriga närvarande. Men det jag såg själv i Prideparaden för väldigt länge sen, var det alldeles för mycket naket helt enkelt och det är såvitt jag förstår inte tillåtet i de flesta andra sammanhang, säger Lång.

Borde polisen ha ingripit mot Prideparaden då?

– Det borde i alla fall ha gjorts klart att man inte kan klä sig någorlunda anständigt så borde man kanske ställa in.

Tycker du att man borde sätta frågetecken kring om paraden ska tillåtas?

– Ja, om det begås lagbrott bör man ifrågasätta om den ska tillåtas.


HBTQ-uttalanden från SD

"Vad är det som säger att den s k normaliseringen slutar med att bi- homo- och transpersoner skall normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala."

Björn Söder, tidigare partisekreterare, i ett blogginlägg i anslutning till Pridefestivalen 2007.


"Den aidsdoftande Shamefestivalen."

SD-politikern Tommy Hansson, tidigare chefredaktör för partitidningen SD-Kuriren, i ett blogginlägg om Pridefestivalen 2009.


"De smaklösa figurerna i Prideparaden."

SD-ledaren Jimmie Åkesson, i ett utkast till sin bok Satis polito.


"Någon sorts freakshow."

SD-toppen Richard Jomshof, i dag partisekreterare, om transpersoner som inte steriliseras eller kastreras vid könsbyte.


LÄS ÄVEN: Här varnar SD för journalister interna kanaler 

Brukar du delta i Pride-paraden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.