Olle Felten värvas till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALLOlle Felten värvas till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Olle Felten värvas till Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat en SD-riksdagsledamot till sitt nya parti Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALLDen tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat en SD-riksdagsledamot till sitt nya parti Alternativ för Sverige. Foto: SVEN LINDWALL
Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat en SD-riksdagsledamot till sitt nya parti Alternativ för Sverige.  Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: SVEN LINDWALLJimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson, partiledare för SD. Foto: SVEN LINDWALL

SD förbjuder ledamöter att gå på pressträffen

Publicerad

Den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har värvat SD-riksdagsledamoten Olle Felten till sitt nya parti.

– Alternativ för Sverige har nu fått sitt första riksdagsmandat, bekräftar partiledaren. 

SD:s partiledning har i ett mejl förbjudit riksdagsledamöter och anställda att besöka presskonferensen i riksdagen: 

"Detta på direkt order från högsta ledning."

– Det ger sektvibbar, säger Kasselstrand, som samtidigt hävdar att han har "intensiv kontakt" med flera andra SD-riksdagsledamöter. 

Värvningen av Olle Felten presenterades i riksdagen klockan 11.45 på torsdagen. Felten som nu lämnar Sverigedemokraterna för det nya partiet Alternativ för Sverige framträdde då tillsammans med partiledaren Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande för ungdomsförbundet SDU som uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015.

Det nya partiet lanserades så sent som den 5 mars i år.  

Olle Felten har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2014. Han är i dag ledamot av skatteutskottet och suppleant i flera andra utskott. Han är dessutom partiets enda representant i riksbanksfullmäktige. 

– Jag kallar till denna presskonferens för att meddela att jag begär utträde från Sverigedemokraterna, inledde han, och förklarade sedan att han kommer att behålla sina uppdrag i riksdagen. 

Olle Felten petades nyligen av valberedningen från riksdagslistan inför höstens val. 

– Självklart blev jag besviken, men det är inte skälet till att jag lämnar, hävdar han. 

Han hävdar samtidigt att partiledningen Jimmie Åkesson och övriga partiledningen gör en "allvarlig felbedömning av situationen". 

– Jag har under en längre tid känt att Sverigedemokraternas ledning inte har haft förmågan att hantera de interna problem som driver partiet åt fel håll. 

Han fortsätter: 

– Jag ser Alternativ för Sverige till stor del som en motreaktion på den negativa partikulturen i Sverigedemokraterna. 

Pressträffen i riksdagen.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Flera avhopp kommer att ske”

Felten är tidigare egenföretagare och kommer från Södermanland. Han har tidigare varit politiskt aktiv inom Moderaterna, och suttit både i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen i Vadstena kommun för det partiet. Han gick med i Sverigedemokraterna 2012. 

Här är sms:et som skickades.

Vid 11-tiden på torsdagen skickade Sverigedemokraternas riksdagskanslichef Sammy Almedal ut ett mejl till alla anställda och partiets ledamöter – med en direkt order: 

"Ni får inte gå på presskonferensen kl 11.30!!!"

I mejlet står det: 

"Hej på er, 

de, de kommer att ordna själva med representation från vårt parti. Jag upprepar, ni har inte tillåtelse att fysiskt närvara på presskonferensen!

Allt gott!"

Partiledaren Gustav Kasselstrand tog del av mejlet kort efter att det skickats. 

– Det ger sektvibbar. Det kan inte vara något sunt tecken för ett parti som vill kalla sig demokratiskt, säger han. 

Gustav Kasselstrand, ordförande för Alternativ för Sverige, tillsammans med Olle Felten.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Kasselstrand har tidigare sagt till Expressen att flera av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter kan komma att lämna partiet för Alternativ för Sverige.  

– Det är klart att detta är en tung värvning. Olle blir en viktig tillgång för oss. Det är den första värvningen, men inte den sista. Flera avhopp kommer att ske från Sverigedemokraterna under våren, hävdar Kasselstrand. 

SD: Felten har visat samröre med högerextremister

Bara några minuter efter att Expressen avslöjade nyheten på torsdagsförmiddagen kom ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna. Partiet skriver:

"Riksdagsledamoten Olle Felten från Östergötland har tidigare under morgonen uteslutits ur Sverigedemokraterna. Skälet är att han visat sig ha samröre med högerextremister och rasister."

Jan Svensson, distriktsordförande i Östergötland, kommenterar i pressmeddelandet: 

– Olle Felten har inte distriktets förtroende. Därför har vi inte nominerat honom till riksdagen. Ett av flera skäl till detta är att han kontinuerligt och under lång tid agerat konfliktskapande och aktivt försvårat samarbetet i partigruppen i sin kommun, bland annat genom att regelmässigt rösta emot sin kommunfullmäktigegrupp. 

Det blev nyligen känt att Alternativ för Sverige värvat oppositionsrådet i Åstorps kommun, Eddie Ek, som fram tills nu företrätt Sverigedemokraterna. Foto: SVEN LINDWALL

Eddie Ek lämnar också SD för Alternativ för Sverige

Det blev nyligen känt att Alternativ för Sverige värvat oppositionsrådet i Åstorps kommun, Eddie Ek, som fram tills nu företrätt Sverigedemokraterna. 

I ledningen för det nya partiet ingår, förutom Kasselstrand, tidigare SDU-företrädarna William Hahne, Jessica Ohlson och Adam Berg.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge jämförde nyligen Alternativ för Sverige med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och hävdar att "liknande partier kommer att attrahera människor med rasistiska åsikter och haveristiska beteenden".

– Jag är glad om det leder till att vi slipper dem i vårt parti. Förhoppningsvis blir det lättare för oss att bli av med den sortens personer nu när de får någonstans att ta vägen, ett "Alternativ För Sparkade", sa Vinge till Expressen den 5 mars i år.

Olle Felten blev i dag den femte SD-riksdagsledamoten att lämna partiet under mandatperioden. Tidigare har ledamöterna Margareta Larsson, Pavel Gamov, Anna Hagwall och Hanna Wigh lämnat. Samtliga sitter dock kvar i riksdagen som politiska vildar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag