Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNModeraternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: ALEX LJUNGDAHLSverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: ALEX LJUNGDAHL

SD rasar i ny mätning – Moderaterna näst störst

Publicerad

Sverigedemokraterna rasar i Svenska dagbladet/Sifos mätning som presenterades på lördagskvällen. 

Moderaterna är åter näst största parti. 

– Moderaterna har uppenbarligen fått en nystart. Huruvida det är en Kristersson-effekt eller inte vet vi inte, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD. 

Sverigedemokraterna backar från 17,8 procent i septembermätningen till 15,0 procent i oktober. Partiet tappar väljare till bland annat Moderaterna. 

Exakt vad tillbakagången beror på är oklart. Men under de senaste veckorna har partiet fått en hel del negativ uppmärksamhet – riksdagsledamoten Hanna Wigh berättade att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en annan riksdagsledamot och var kritisk till hur flera i partitoppen hanterat ärendet. 

Även riksdagsledamoten Mattias Karlsson har blivit skarpt kritiserad under de senaste veckorna. I ett inlägg på Facebook har Karlsson lagt upp en bild föreställande en polis och några ungdomar.

Till bilden skriver han: ”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas...”

För detta har Karlsson polisanmälts för förtal. 

Statsvetaren Niklas Bohlin säger till SvD att händelserna kring Wigh och Karlsson – kombinerar med förändringarna inom Moderaterna – kanske kan förklara SD:s tillbakagång.   

SD tappar när invandringsfrågan inte är i fokus 

Enligt Sifo har SD tappat stöd till följd av frågor kring integration och migration fått mindre uppmärksamhet i debatten. 

– Vi kan se i våra analyser att SD gynnas av en ökad invandring. Partiets andra frågor, som lag och ordning, är man inte lika starka i, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar till SvD. 

 

SvD/Sifos oktobermätning

S: 30,5 (29,7)

 

V: 8,3 (7,4)

 

MP: 3,8 (4,5)

 

M: 18,6 (17,2)

 

C: 12,3 (11,9)

 

L: 6,1 (5,0)

 

KD: 2,9 (3,7) 

 

SD: 15 (17,8)   

 

Källa: SIFO/SvD

 

Att SD backar syntes också i Expressens/Demoskops senaste mätning som kom i början av oktober. Där fick SD 15,3 procent av rösterna och blev tredje största parti. 

– Det har det koppling till att S går bra och möjligen kan det också finnas en händelserelaterad effekt, sa Anders Lindholm, vd för Demoskop då. 

I den mätningen blev Moderaterna tvåa efter Socialdemokraterna med 17,2 procent.

I Expressen/Demoskop-mätningen gjorde S riktigt bra ifrån sig och fick 32,1 procent av rösterna. Riktigt så starka siffror får partiet inte i Svd/Sifo-mätningen – här är det 30,5 procent som gäller.

"Moderaterna har fått en nystart"

M-ledaren Ulf Kristersson har anledning att glädjas över siffrorna i den nya Svd/Sifo-mätningen. Partiet får 18,6 procent – och är näst största parti igen. 

– Moderaterna har uppenbarligen fått en nystart. Huruvida det är en Kristersson-effekt eller inte vet vi inte. Det kan också vara så att man har presenterat en ny politik. Att partiet är tydligare i skattefrågan ser vi som en förklaring till att man har lockat tillbaka väljare från SD, säger Toivo Sjörén till SvD. 

Även Vänsterparitet får starka siffror i SvD/Sifo-mätningen. Nu får V 8,3 procent. Under spärren hamnar både KD och MP. Partierna får 2,9 respektive 3,8 procent.

Toivo Sjörén säger till SvD att KD har en svag profil och att den för partiet viktigaste frågan – om äldreomsorgen – inte står högst upp på agendan. 

 

SvD/Sifos mätning genomfördes 2–12 oktober 2017. 11 228 personer har fått frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag? 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag