Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD rasar i Malmö – jättelyft för S

Anders Sannerstedt tror att det kommer bli förändringar under valrörelsen.
Foto: Mikael Risedal
Joakim Sandell känner att S har medvind i valrörelsen.
Foto: PRESSBILD
Foto: JENS CHRISTIAN

Sverigedemokraterna tappar stöd i Sydsverige. 

I Malmö med omnejd har SD nästan halverat sympatierna på två år. 

Samtidigt har Socialdemokraterna tydlig medvind. 

Detta enligt SCB:s nya opinionsmätningar. 

På två år har Sverigedemokraterna nästan halverat populariteten i Stormalmö, vilket inkluderar Malmö och Lund samt tio kranskommuner. Partiet har rasat från 20,6 i maj 2020 till 12,2 maj 2022, varav över tre procentenheter senaste halvåret. 

Detta enligt SCB:s stora partisympatiundersökning som ställt frågorna ”om det är något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra” respektive ”vilket parti har du störst sympati för” till knappt 300 personer. 

Samtidigt har Socialdemokraterna lyft från 24,3 hösten 2018 till nu 35,9. 

Socialdemokraterna har ökat rejält under mandatperioden i Stormalmö.
Foto: SCB.

– Det är två stora förändringar i mätningen, vår ökning och SD:s halvering, säger Joakim Sandell, riksdagsledamot och ordförande för S i Malmö, och syftar på SD:s ras från 20,6 till 12,2 procent. 

– Det är en ögonblicksbild men det känns himla gott att ha i ryggen i valrörelsen. När vi tittar på nationella och lokala opinionsundersökningar och har varit ute och knackat dörr och träffat Malmöbor känner vi att vi har medvind. Jag är glad men skulle inte säga överraskad.  

Varför tror du att Sverigedemokraterna samtidigt tappar? 

– SD har hamnat helt i skymundan och deras desperation lyser genom. Dåliga opinionsundersökningar har fått dem att höja tonläget, det såg vi inte minst i misstroendeomröstningen. I takt med att de tappar ökar desperationen och de kommer höja tonläget mer och försöka öka på splittringen i vårt samhälle. 

Sydsverige – inte SD:s starkaste fäste längre 

Även i SCB:s stora opinionsmätning som publicerades förra veckan och som svarade på frågan ”om det varit val i dag” är det dystra siffror för Sverigedemokraterna i syd. Partiet har backat över fyra procentenheter, från 23,8 till 19,6 på ett halvår i Skåne och Blekinge. Det kan också jämföras med toppsiffran på 30,2 under november 2019. 

Statistiken visar också att SD inte längre har sitt största stöd i södra Sverige utan i Småland med öarna och norra Mellansverige. 

Partiernas förändringar från november 2018 fram till maj 2022. Men här är frågan ”om det vore val i dag”.

– Skåne och Blekinge har alltid varit SD:s starkaste fäste men nu har man tappat till Småland, Värmland, Dalarna och Gästrikland. Jag ställer mig undrande till det, jag vill se valresultatet innan jag tror på detta, säger statsvetaren Anders Sannerstedt. 

Anders Sannerstedt tvivlar också på att Sverigedemokraternas tapp är riktigt så stort som det ser ut i SCB:s mätning. 

– Det skulle vara mycket överraskande. Jag misstänker att slumpen har spelat in. Det går inte att ha hur stora populationer som helst i sådana här mätningar. 

– Om det skulle vara de här stora förändringarna, skulle det troligtvis finnas en överströmning mellan de här partierna men det är ingenting som jag har sett. Däremot har SCB visat på en strömning från Centern till Socialdemokraterna. Centern har också tappat i alla mätningar. 

”Kommer hända saker under valrörelsen” 

Vad tror du ligger bakom att SD ändå ser ut att ha tappat både i Stormalmö och Sydsverige? 

– SD har nog tappat lite i stöd och det kan vara så att tillbakagången är ojämnt fördelad över landet. Det kan vara så att oroligheterna i Ukraina påverkat negativt. SD har också svävat lite med Ryssland och om Nato tidigare, det kan möjligen spela in. Men till sist är flyktingpolitiken helt avgörande för Sverigedemokraterna. 

Att Socialdemokraterna samtidigt gått framåt förvånar däremot inte. 

– Det stämmer väl med vad andra opinionsunderökningar har visat. 

– Men det är långt kvar till valet och det kommer hända saker under valrörelsen. Det kommer bli förändringar och några partier kommer få stödröster för att nå spärren. 

Mikael Eskilandersson, Distriktsordförande för SD Skåne, konstaterar att det inte är några lysande siffror men att ”med tanke på omvärldsläget och den ryska invasionen av Ukraina är det väntat med en nedgång i opinionen”

– Socialdemokraterna har också börjat ta efter mycket av vår politik vilket ökar konkurrensen om väljarna. 

– Partiet har dock fortfarande gott om tid att återta förlorad mark och omkalibrera inför valrörelsen.  

SD har tidigare haft sitt starkaste fäste i södra Sverige men i samma undersökning är stödet nu större i både i Småland och norra mellansverige. Vad tror ni det beror på? 

- I takt med att partiet växer är det naturligt att vi breddar stödet och landar på en jämnare nivå nationellt. Tidigare var merparten av vårt stöd avgränsat till Sydsverige, nu är vi bättre representerade över hela landet. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.