Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-profilen Stefan Jakobsson döms för bedrägeri

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

Tidigare SD-riksdagsledamoten Stefan Jakobsson dömdes i dag för bedrägeri mot riksdagen, rapporterar Aftonbladet.

Han har bland annat låtit skattebetalarna stå för flera romantiska hotellövernattningar och taxiresor.

Stefan Jakobsson, tidigare skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, drog tillbaka sin kandidatur inför valet 2018. Aftonbladet hade då avslöjat hur han låtit riksdagen betala privata taxiresor och hotellövernattningar för hundratusentals kronor.

Nu döms Jakobsson till villkorlig dom för bedrägeri mot riksdagen av Eskilstuna tingsrätt. Han åtalades i mitten av september förra året.

– Den första åtalspunkten avser 35 stycken taxiresor om cirka 11 000 kronor, som riksdagsförvaltningen har betalat. De övriga fyra åtalspunkterna gäller ersättning för kostnader under tjänsteresor. Jag menar att det inte har varit tjänsteresor utan privata resor, sa Joakim Zander, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren till Expressen då.

Ville ha ersättning för ”glitterfest”

Ett kvinnligt vittne har under rättegången bland annat berättat hur hon haft en relation med Jakobsson, och att han flera gånger låtit riksdagen betala taxiresor och privata hotellövernattningar på exklusiva Sigtuna Stadshotell, skriver Aftonbladet.

Han har också redovisat partiledaren Jimmie Åkessons ”glitterfest” i Sölvesborg som en ”konferens”, och kunde få ut 4 000 kronor från riksdagen för bil och hotell. Andra ledamöter begärde ingen ersättning.

Jakobsson har begärt att få betala tillbaka tusentals kronor, men det har inte ändrat frågan i straffrättslig mening. I dag jobbar Jakobsson vid partiets riksdagskansli, skriver Aftonbladet. Han har nekat till brott.

Drog tillbaka kandidaturen precis innan valet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.