Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern ville avråda muslimer från att bosätta sig i kommunen

Mariusz Kawecki lämnar nu sina förtroendeuppdrag för SD.
Foto: SD
Det var i måndags som Mariusz Kawecki kom med förslaget under ett kommunfullmäktige i Södertälje.

Mariusz Kawecki, SD-politiker i Södertälje, föreslog på ett kommunfullmäktige att muslimer bör avrådas från att bosätta sig i kommunen. 

Han sa också att det finns risk att vissa kristna blir våldsamma mot muslimer. 

Uttalandet har fått stark kritik från andra lokalpolitiker och Mariusz Kawecki har nu lämnat sina uppdrag, skriver Länstidningen.  

– Jag gjorde det därför att jag trodde på det. Jag tyckte att det var ett bra förslag, säger han till Expressen. 

Det var på ett kommunfullmäktige i Södertälje i måndags som SD-politiken Mariusz Kawecki i talarstolen föreslog att muslimer bör avrådas från att bosätta sig i kommunen, vilket Länstidningen, LT, först rapporterade om. 

– Jag tycker att det skulle vara lämpligt och på sin plats att avråda muslimer att bosätta sig i kommunen. Det är så att bland alla människor, också bland kristna, att det finns folk av olika sorter. Det finns sådana som vill bruka våld och bruka vapen. Vi vet att som Södertäljenätverket... Det kan hända att det blir blodsutgjutelse. Så att avråda, det är inget konstigt med det och inget rasistiskt. Det är helt enkelt att man undviker att en konflikt kan uppstå, sa han i talarstolen. 

”Värsta yttrande jag hört” 

Lokalpolitiker från andra partier reagerade starkt på uttalandet. 

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tycker att det var det ”värsta yttrande jag hört i KF-salen någonsin”. 

– Det är avskyvärt att påstå att våra assyrier/syrianer skulle kunna komma att bli våldsamma, det finns ingen grund för det påståendet, säger hon till LT. 

Sverigedemokraterna i Södertälje har tagit avstånd från uttalandet. 

– Vi har regler hur man ska uttala sig och vi har en kommunikationsplan som man ska hålla sig till. Framförallt så hade han inte förankrat det här med resten av gruppen, säger SD:s gruppledare Beata Milewczyk till Expressen. 

Hon säger att förslaget var oväntat. 

– Det var inte direkt vad vi står för från partiets sida.

Mariusz Kawecki säger att han glömde prata om förslaget med partigruppen – och att han själv har svårt att förstå reaktionerna. 

– Det kan hända att muslimernas närvaro kan orsaka någon konflikt, så jag menar att man ska upplysa de som vill flytta till Södertälje att det kan bli problem. Tanken var att minska sannolikheten till problemen, säger han. 

Lämnar sina uppdrag 

Han tycker inte att han pratade om kristna på ett generaliserande sätt. 

– Jag sa att i varje folkslag finns olika sorters människor. Det är oavsett om det är svenskar, polacker, italienare eller argentinare. Det finns hos alla människor. Du ska inte tro att alla är änglar och snälla, säger han och fortsätter: 

– De flesta sköter sig bra. Men det är naivt att säga att det inte finns våldsamma kristna.  

Mariusz Kawecki har tagit beslutet att lämna sina uppdrag för SD och begära utträde ur partiet. Han har bland annat varit ledamot i äldreomsorgsnämnden och arvodesnämnden. 

– Jag har själv tyckt att det är det bästa jag kan göra, eftersom min egen grupp inte tyckte det var bra av mig. 

Mariusz Kawecki menar att hans förslag var av omtanke. 

– Om jag till exempel avråder dig från att åka till djungeln, så kanske några hemska djur kastar sig på dig. Jag är inte fientlig mot dig, det är omtanke som jag visar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.