Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politikern Rebecca Ädel får sluta som lärare

Rebecca Ädel intervjuad när hon gjorde comeback i kommunpolitiken i Nynäshamn efter nazistskandalen

Den tidigare SD-politikern Rebecca Ädel stängdes av från sin tjänst som högstadielärare efter att Expressen och Expo avslöjat hennes mångåriga aktivism för nazismen.

Nu har kommunen kommit överens med henne om att hon ska lämna sin anställning – och ger henne tjugo månadslöner på sammanlagt drygt 800 000 kronor för att hon ska sluta.

– Vi har valt att inte slutföra utredningen och det är eftersom det slutits en överenskommelse med arbetstagaren kring tjänstens upphörande, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun. 

I slutet av oktober avslöjade Expressen och Expo att SD-politikern och högstadieläraren Rebecca Ädel haft mångåriga kopplingar till nazism, främst under åren 2011 till 2013. Vi kunde då visa att hon i interna meddelanden välkomnat en ny Hitler, talat om svarta som ”negrer” och sagt sig vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare – samtidigt som hon skrivit egna texter och korrekturläst andras texter på den nazistiska propagandasajten Nordfront. 

Men hennes band till nazismen upphörde inte då utan 2018 bjöds hon på nätet in till Nordiska motståndsrörelsens stora första maj-demonstrationer - men hon meddelade att hon inte kunde gå. Så sent som förra året interagerade också tongivande nazister med henne i sociala medier.

Efter avslöjandet meddelade Nynäshamns kommun att de skulle utreda hennes roll som lärare på en högstadieskola i kommunen. För några veckor sedan stängdes hon också formellt av från sin tjänst efter att det framkommit ”nya uppgifter”.

Avgångsvederlag på över 800000 kronor

Nu har kommunen valt att avsluta utredningen eftersom man i fredags eftermiddags kom överens med Ädel om att hon ska sluta sin tjänst som högstadielärare på en skola i kommunen.

Var det på hennes initiativ eller kommunens initiativ?

– En överenskommelse är något som är ömsesidigt så det är nåt som vi kommit överens om och vi kan inte gå in på detaljerna om det mer än att vi har gjort en överenskommelse, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Har hon köpts ut?

– En överenskommelse handlar om att man gör en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare helt enkelt.

I överenskommelsen framgår det att Ädel får ett avgångsvederlag på 20 månadslöner, vilket blir 803 400 kronor som ska betalas ut som ett engångsbelopp. Ingen avräkning på avgångsvederlaget sker mot andra inkomster, såvida de inte kommer från kommunen – men de arvoden som Ädel får från politiker i kommunen omfattas inte av det.

Expressen har sökt Rebecca Ädel, som i dag sitter som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Nynäshamn. I sin roll som kommunstyrelseledamot så ingår hon också i kommunens krisledningsnämnd – vilket har lett till att oppositionen krävt att hon, och de andra ledamöterna i nämnden, säkerhetsprövas av Säkerhetspolisen.

Högstadieläraren spred nazism på Nordfront

SD-politikern Rebecca Ädel välkomnar en ”ny Hitler” och pratar om ”negrer”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.