Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

Peter Lundgren erkänner själv – åtalas.
EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande.
Foto: SVEN LINDWALL
Peter Lundgren.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande efter Expressens avslöjande att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten.

EU-parlamentarikern ska ha ”knipit åt med benen” och ofredat kvinnan på ett hotellrum i Nacka, utanför Stockholm, i mars 2018.

När Peter Lundgren har erkänt handlingen, men säger i dag att han inte anser att några ”oegentligheter” skett.

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas i dag för sexuellt ofredande, alternativt ofredande, på grund av händelsen i mars 2018.

Det var Expressen som tidigare i år avslöjade att Peter Lundgren tafsat på en kvinna under ett partiarrangemang under valåret 2018. 

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sa Peter Lundgren då.

I dag säger han i en kommentar till Expressen att ”inga oegentligheter helt enkelt skett.”

SD: ”Har sett ärendet som utagerat”

”För mig har det stått klart från allra första stund att detta inte är en fråga för svenskt rättsväsende, en hållning jag vidhåller även nu, när vittnesmål inkommit men också efter förhör med målsägande”, säger Peter Lundgren i en skriftlig kommentar.

Sverigedemokraterna säger att de ”har sett ärendet som utagerat”, och att de ”i nuläget inte avser agera ytterligare”.

”Sett till de nya uppgifter som framkommit får vi invänta den process vår rättsvårdande myndighet nu genomför. Något vi naturligtvis kommer att bevaka och följa,” skriver SD:s presschef Henrik Gustafsson till Expressen.

Enligt SD:s såkallade ”etiska riktlinjer” ska en person som misstänks, eller åtalats, för brott tillfälligt lämna sitt förtroendeuppdrag under utredning.

Dock, står det i riktlinjerna, ”kan brottets karaktär däremot påverka bedömningen”.

Lundgren: ”Politiskt fulspel”

I stämningsansökan anklagas Peter Lundgren för att ha kränkt kvinnans sexuella integritet, ”genom att dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade 'ge mig en puss'”.

I polisförhör berättar Peter Lundgren att det är ”politiskt fulspel” som ligger bakom skandalen i EU-valets slutskede. Han nekar till brott men säger också om händelsen på hotellrummet:

– Då tog jag henne på brösten, väldigt snabbt grepp och sen sa hon nej och hoppade upp och fortsatte och dansa.

Chefsåklagaren: ”Finns tillräckligt med bevis”

Maria Sterup om åtalet mot Peter Lundgren.

SD-kvinnan: ”Tur att det var folk i rummet”

Expressen kunde i EU-valrörelsens slutskede avslöja bandade telefonsamtal mellan dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg, som också befann sig på hotellrummet, och den utsatta kvinnan. Gång på gång vittnade kvinnan om att hon kände panik:

WINBERG: – Man såg att han tog dig på brösten under behån.

SD-KVINNAN: – Han höll ju kvar den. Jajamensan. Jojo, han stod ju och höll mig om midjan och det var inget. Vi satt och pratade, det säger jag inget om. Sen händerna upp och in innanför behån då jag kom inte loss. Han knep ju med...

WINBERG: – Benen.

Och vidare i de bandade telefonsamtalen:

SD-KVINNAN: – Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

Den utsatta kvinnan säger upprepade gånger i polisförhör att hon inte har några kommentarer till händelsen eller vad Peter Lundgren påstår om henne i utredningen. Kristina Winberg säger i polisförhör:

– Ja, jag såg ju liksom bh:n liksom stretade, så hon stretade bakåt och försökte komma loss och då såg jag på hennes tröja med att han hade händerna under bh:n för den, man såg ju liksom hon hade ju tröjan att man såg bh-banden.

Kristina Winberg skriver nu i en kommentar till Expressen: ”Vid rättegången kommer jag säga allt jag såg och upplevde.”

Expressen har sökt Sverigedemokraterna och den utsatta kvinnan.

Hör kvinnans egna ord om händelsen:

Lyssna på de hemliga inspelningarna där SD:s Peter Lundgren anklagas för sexuellt ofredande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.