Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern om nazisterna: "Tuffa"

I en intervju med tidningen Expo säger Elvine Lindell, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Rättvik och ersättare i den lokala partistyrelsen, att hon tycker att NMR är tuffa.Foto: Sven Lindwall
Närmare 600 nazister i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherade i vit skjorta och svart slips längs Faluns gator på första maj.Foto: Sven Lindwall

Efter Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Falun – nu säger SD-politikern Elvine Lindell att hon tycker att nazisterna är tuffa.

Samtidigt varnar hon – för ett inbördeskrig i Sverige:

– Mellan vänstern och övriga befolkningen kan jag tänka mig, säger hon till tidningen Expo.

Närmare 600 nazister i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherade i vit skjorta och svart slips längs Faluns gator på första maj.

De möttes av starka protester – och efter manifestationen uppstod det en hätsk stämning, då demonstranter och motdemonstranter skrek slagord åt varandra.

I en intervju med tidningen Expo säger Elvine Lindell, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Rättvik och ersättare i den lokala partistyrelsen, att hon tycker att NMR är tuffa.

– Jag tycker de är tuffa, de går ju på där och de struntar i vad folk tycker om dem och det tycker jag är tufft. Men jag tycker inte om nazister, men jag tycker: Vad är nazist i dag? Är det för att de har vita skjortor och stöveltramp eller vad då? Jag fattar inte riktigt det där. De här riktiga nazisterna de byggde ju gaskamrar och grejer. Det är väl ingen som gör det i dag heller?

Expo: Vad är din uppfattning om NMR?

– Deras Hitler och nazister och det där det vill jag inte ha med att göra. Sedan tycker jag att när det skrivs om bankväsendet och det här, det visste jag innan. Jag tror att om det blir krig här i Sverige, så tror jag att det är de som går i täten.

Varnar för inbördeskrig

Elvine Lindell varnar för ett kommande inbördeskrig i Sverige: På ena sidan vänstergrupperna, på den andra resten av den svenska befolkningen. Just där tror hon att NMR kan spela en roll.

– Ja, det tror jag nog. Det tror jag nog. De vill väl försvara sitt land precis som en annan vill. Men det gäller att våga också.

Däremot tar hon avstånd från nazism, säger hon i intervjun:

– Ja, men det ställer jag inte upp på. Jag tänker så här: om de Heilar Hitler, låt dem göra det. De har inte gjort mig något illa. Det är samma med judarna, de har inte gjort mig nåt illa heller.

Efter intervjun med Expo ville Elvine Lindell fyrtydliga sina tankar i ett mejl till redaktionen:

"Jag rannsakade mig själv i går. Var även ute och tittade på deras hemsida. Är emot all extremismen och vi i kommunen jobbar för det. Alla partier. Obs All extremism. Avskyr våld av alla slag."

Expressen har förgäves sökt Elvine Lindell för en kommentar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.