Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern misstänks för brand

SD-politikern Frida Grundström.
Foto: Robin Benigh

SD-politikern Frida Grundström blev symbolen för attentat mot Sverigedemokraterna.

Nu misstänks hon för att själv ha tänt eld på sin lägenhetsdörr.

- Det är klart det skadar om en person misstänks för att själv ha gjort detta, säger partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg.

I höstas drabbades en rad sverigedemokrater för attentat och skadegörelse. En av dem som tydligast gick ut och berättade var Frida Grundström, ordförande för SD i Gnesta, som 29 augusti larmade polisen efter att hennes lägenhetsdörr tänts på. Attentatet kopplades samman med attacker från vänsterextremister.

Redan när uppgifterna om branden blev kända väcktes misstankar eftersom Grundström haft sinnesnärvaro att ta bild på eldsvådan i stället för att direkt försöka släcka den.

Nya uppgifter

Expressen fick för en månad sedan uppgifter om att allt inte stod rätt till utan att polis och åklagare tittade närmare på om det kunde vara så att Grundström själv låg bakom branden.

– Jag tvingas i nuläget vara väldigt försiktig med vad jag berättar till skydd för utredningen, sa åklagaren Charlotte Ahlberg som då, 8 maj, hade hand om fallet till Expressen.

Men nu har misstanken mot henne bekräftats. I förra veckan förordnades en försvarare till henne.

I ett mejl till Expressen skriver Grundström:

"Jag fick genom din artikel i Expressen idag reda på att jag var misstänkt och åklagare samt advokats namn, jag har själv inte ens blivit tilldelad advokat ännu."

Hon tillägger:

"Jag har inga kommentarer på dina frågor och vill inte yttra mej i press."

Misstanken om mordbrand mot henne kommer olägligt för partiet.

Nyligen inrättade Sverigedemokraterna en så kallad solidaritetsfond vars syfte är att "snabbt kunna hjälpa förtroendevalda, funktionärer, medlemmar eller sympatisörer då de råkat ut för skadegörelse, misshandel, trakasserier eller annat som sätter vederbörande i en besvärlig ekonomisk eller på annat sätt otrygg situation".

Partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg:

– Det låter inte bra i mina öron. Det är klart det skadar om en person misstänks för att själv ha gjort detta. Det är helt otänkbart för mig att göra nåt sånt. Det är inte bra för någon om en person gör så. Det finns inte i min värld.

Om hon döms för detta kan hon vara kvar i partiet?

- Det är inte jag som avgör det. Det får man ta upp i medlemsutskottet. Det kommer säkert att bli ett ärende då, säger Malmberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.