Håkan Malmgren.
Håkan Malmgren.

SD-politikern Håkan Malmgren lämnar tjänsten

Publicerad

SD-politikern Håkan Malmgren lämnar tjänsten som nämndeman efter Expressens avslöjanden.

Malmgren är ordförande i SD Tomelilla.

Han nekar fortfarande till att ha skrivit kommentarer på hatsajter.

Expressen kunde avslöja att ordförande för SD Tomelilla Håkan Malmgren skrivit en rad anonyma inlägg på hatsajter. Malmgren sitter även som nämndeman i Ystad tingsrätt. Lagman Thomas Johansson uppgav efter avslöjandena att de kallat till sig Malmgren för att höra hans version.

Malmgren meddelade skriftligen Thomas Johansson att han inte vill fortsätta som nämndeman. SD-politikern nekar fortfarande till att det är han som skrivit kommentarerna.

Men Malmgren har ändå begärt att han ska bli entledigad från nämndemannauppdraget. Han skriver i sitt avgångsbeslut att lagmannen därför inte behöver "ta ställning till sanningshalten i tidningsskriverierna".

Krav på opartiskhet

Håkan Malmgren har suttit som nämndeman sedan 2011. När han tillträdde svor han domareden där man lovar att vara opartisk och inte låta sig påverkas av sina politiska åsikter vid domar.

– Tingsrätten har inte prövat hans lämplighet, utan det enda jag har prövat är om han kan bli entledigad, säger Thomas Johansson, som kom fram till att Håkan Malmgren får lämna uppdraget.

Liknade romer vid djur

Expressen kunde avslöja att Malmgren skrivit en rad kommentarer på hatsajter, däribland att "asylsökande zigenare stjäl som korpar" och "Vad var det man sa om zebror och zigenare, ränderna går aldrig ur... (för övrigt föredrar jag zebror när det gäller z-djur)".

Avslöjandet har även lett till att Sverigedemokraternas medlemsutskott utreder om Malmgren kan fortsätta som företrädare för partiet. Hittills har 15 politiker fått avsäga sig sina uppdrag eller självmant lämnat partiet efter Expressens avslöjanden.

Expressen har avslöjat 18 politiker på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige med att ha skrivit anonyma kommentarer på hatsajter. Politikerna har bland annat skrivit att "bättre att Sverige blir invaderat av kackerlackor än av afrikaner" och liknat asylsökande vid "en cancerliknande utväxt i vår samhällskropp".

Efter avslöjandet valde bland andra Christoffer Dulny, ordförande i Stockholms stad, att avsäga sig sina uppdrag.

Expressen söker Håkan Malmgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag