Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politikern: De skyller på adhd för att slippa jobba

SD-ordförande: ”Människor med ADHD skyller på diagnosen”
John Hoffbrink, SD:s ordförande i Hultsfred, och ledamot i distriktsstyrelsen i Kalmar län har i ett inlägg på Facebook gått till angrepp mot sin egen kommun.
Foto: Ossian Mathiason/Dagens Hultsfred

SD-politikern John Hoffbrink i Hultsfred tycker att kommunen tar emot så mycket ”skit” i form av arbetslösa personer att man bör byta namn till den lokala återvinningsstationen.

I en intervju med Dagens Hultsfred menar han också att dessa personer ”går och dräller på gatan” och att människor med adhd skyller på diagnosen för att slippa jobba.

”Som politiker måste man sätta ner foten, och det tycker jag att man som både medborgare och privatperson borde göra. Sverige har ju spårat ut fullständigt, det vet och ser vi ju alla”, skriver han i ett mejl till Expressen.

John Hoffbrink, Sverigedemokraternas ordförande i Hultsfred, och ledamot i distriktsstyrelsen i Kalmar län, har i ett inlägg på Facebook gått till angrepp mot sin egen kommun, skriver Dagens Hultsfred.

Enligt tidningen ska Hoffbrink ha skrivit att man i Hultsfred ”tar emot all skit, svenskar som invandrare, som inte drar sitt strå till stacken” och att man bör byta namn till Kejsarkullens kommun – som återvinningsstationen i Hultsfred heter.

I intervjun med tidningen menar John Hoffbrink att utlåtandet om soptippen var ett skämt, men att man ser mycket folk som ”går och dräller på gatorna”. 

”Ett sådant Hultsfred hade vi inte för några år sedan”

För Expressen förklarar han sitt resonemang:

”Vi har tagit emot en massa människor i kommunen, som går på bidrag i olika former, och som inget gör. Kommunen har inga pengar kvar och bidragsbehovet bara ökar”, skriver han och fortsätter:

”Det skräpas ner å badplatser, återvinningsstationer skolor förstörs etc.Ett sådant Hultsfred hade vi inte för några år sedan. Det är dom jag menar, som är skit! Inte ofrivilligt arbetslösa, som någon förvrängt det till”.

Enligt SD-politikern är dåliga kommunikationer den största orsaken till arbetslösheten.

”Många är och förblir utan jobb, mycket pga att buss och tåg kommunikationer över länsgränserna är mycket dåliga. Det finns mycket jobb i grannkommunerna, men inga tåg och bussar som passar arbetstider. Alla har inte råd att ta körkort eller har råd att ha bil. I Hultsfreds kommun, är det i princip ett krav på, att man ska ha körkort och helst egen bil, för att kunna få en anställning”.

”Många som tycker det var bra sagt”

Hoffbrink menar att vissa inte kan jobba, men att det ”ska vara tuffare att få bidrag”. Han menar också att ordvalet ”skit” för att beskriva arbetslösa personer är något han står för. Han säger också att det finns ”många som tycker det var bra sagt”.

Samtidigt uppger han för Expressen att han inte specifikt menar att de arbetslösa som personer är ”skit”.

”Men, det blir mycket skit, när många som inte jobbar, måste fördriva tiden och det görs många gånger på fel sätt”, skriver han i en kommentar.

Hoffbrink: Många skyller på sin adhd

Enligt Hoffbrink bör man också gå till botten med människors eventuella adhd-diagnoser.

– Man kan kolla om de som har adhd kanske kan jobba i stället. Det är väldigt många som får en sådan diagnos i dag. Jag menar inte att man ska kontrollera de som vill flytta hit, däremot är det många som har adhd och som skyller på det i stället för att jobba. De som vill flytta hit ska vi fixa jobb till, säger han till Dagens Hultsfred. 

Hoffbrink utvecklar för Expressen:

”Det finns många i Sverige, som tvingas arbeta, som faktiskt inte varken kan eller borde, pga av sjukdom, som t ex  vissa cancersjuka. Så man förstår ju inte varför vissa diagnoser, skulle ge mer rätt till sjukpension och sjukbidrag än andra. Och det är många som får psykiska diagnoser idag, av någon konstig anledning”.

Skrev att misstänkta borde skjutas

Enligt Dagens Hultsfred skrev Hoffbrink också ett uppmärksammat Facebook-inlägg i februari 2018 där han efter ett mord på en kvinna i Vetlanda tyckte att man skulle hantera misstänkta på samma sätt som i Nordkorea och ”ta dom bakom polishuset och ge dom en kula i huvudet”. 

Han menade då att han inte stod för vad han skrivit och att det kom i ett ögonblick av frustration.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.