Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politikern: Araber är ”jordens avskum”

Expressen har kartlagt hur Mikael Bystedt systematiskt under fyra år - från 2012 fram till och med 2016 - anonymt spridit hat, främst mot muslimer, på sajter som Avpixlat och Fria tider, men också den ökända amerikanska sajten Breitbart.
Riksdagskandidaten och Jimmie Åkessons medarbetare Mikael Bystedt, 37, har anonymt skrivit hundratals kommentarer på hatsajter som Avpixlat och Fria tider.
Så här skrev Mikael Bystedt på sajten Fria Tider för fem år sedan.
Mikael Bystedts kommentar på den ökända amerikanska sajten Breitbart.

Riksdagskandidaten och Jimmie Åkessons medarbetare Mikael Bystedt, 37, har anonymt skrivit hundratals kommentarer på hatsajter som Avpixlat och Fria tider.

Expressen kan nu avslöja hur SD-politikern systematiskt spridit hat mot muslimer, kallat araber för "jordens avskum" och uppmanat folk att sko sig och fuska med skattepengar.

När Fria tider berättade att moskéer bränts ned i London skrev han:

"Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till sverige som en löpeld".

Mikael Bystedt jobbar som pressassistent på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Han är vice ordförande för partiet i Täby, norr om Stockholm, och i höstens val kandiderar han både till kommunfullmäktige och till riksdagen.

Expressen har kartlagt hur han systematiskt under fyra år - från 2012 fram till och med 2016 - anonymt spridit hat, främst mot muslimer, på sajter som Avpixlat och Fria tider, men också den ökända amerikanska sajten Breitbart.

Kommentarerna har han skrivit med ett konto som är kopplat till hans privata mejladress, som han använde när han blev medlem i Sverigedemokraterna 2013. Han har också använt mejladressen i kontakter med myndigheter, som Bolagsverket och Myndigheten för press, radio och tv.

I kommentar efter kommentar går han till angrepp mot muslimer. Våren 2016 skrev han på Avpixlat:

"Alltså, det är INTE invandrare som våldtar...det är MUSLIMER! Vart de än kommer så skapar det ALLTID problem!"

"Islam är ren ondska"

Året innan föreslog han på samma sajt att Sverige ska "utvisa alla muslimer" med motiveringen: "Islam är ren ondska!"

Ungefär samtidigt presenterade han också ett fempunktsprogram för att "rädda Sverige" där två av punkterna var:

"Stoppa all invandring/immigrering av muslimer".

"Förstör alla spår av islam i vårt svenska samhälle, moskéer etc".

För de muslimer som motsätter sig Bystedts fem punkter ska man använda "militärt våld mot och utvisning".

Ett av Mikael Bystedts meddelanden.

Han visar också uppskattning när hatsajten Fria tider skriver om att somaliska moskéer i London bränts ned:

"Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till sverige som en löpeld".

För att ingen ska missa hans åsikter om muslimer upprepar han dem gång på gång:

"Hur många gånger ska vi behöva säga det, muslimer ska inte leva i våra länder, UT MED DEM!"

Beskriver araber som lögnaktiga

Araber beskriver han som lögnaktiga och "jordens avskum". Ensamkommande avfärdar han som "Lata parasiter som inte orkar lyfta ett finger och bara ligger i soffan och förväntar sig bli betjänade med både det ena och det andra."

Ännu ett av Mikael Bystedts meddelanden.

På Breitbart för han fram konspirationsteorin att USA:s förre president Barack Obama egentligen är en förtäckt muslim som i det fördolda bedriver jihad:

"now US has to get rid of Obama, the muslim who conducting stealth jihad!"

Från USA lyfter Bystedt också fram, i en kommentar på Avpixlat, vad han ser som positivt med rassegregationen som fanns i landet:

"Nog för att alla människor ska ha lika värde, men det var nog betydligt säkrare i usa när det var apartheid. Vill man göra sitt hemland säkert...enkelt, ut med afrikaner och muslimer."

Mikael Bystedt uttrycker uppskattning för Ryssland under en artikel på Fria tider om utvisningar från landet:

"Nog för att man har sett hur bilkörningarna ser ut i Ryssland, men annars verkar landet vara helt ok att flytta till. Mindre demokrati för visso, men mindre än vad...vi har ju inte heller nån demokrati kvar här att tala om. Är som en frisk fläkt att läsa sånt här till skillnad från stora delar av resten av världen som bara är PK. Go Russia!"

Detta skrev Mikael Bystedt på sajten Avpixlat.

"Roffa åt er av skattepengarna"

Under en Avpixlatartikel om ett rån med skottväxling med polisen skriver Bystedt att "vissa människor i samhället har förbrukat sin rätt att leva"

I flera kommentarer uppmanar han också folk att roffa åt sig av skattepengar:

"Uppmaning: fuskar så mycket ni bara kan och roffa åt er av skattepengarna (det finns ju ändå uppenbarligen hur mycket pengar som helst) och spara det på nåt schweiziskt konto, när sen sverige brakar ihop (för det kommer det) då flyr vi till somalia (alla somalier finns då ändå här)".

"Känner inte igen" sina kommentarer

När Expressen konfronterar Mikael Bystedt med hans kommentarer säger han att han inte "känner igen dem", trots att han systematiskt under fyra år skrivit cirka 500 kommentarer på hatsajterna. När Expressen visar att han i sina kommentarer skrivit specifika personuppgifter om sig själv så bekräftar han dem.

Du som aspirerar på att bli lagstiftare, hur ska det gå till att utvisa alla muslimer?

– Nej, utan det där är inget jag står för tyvärr.

Ändå skrev du det - varför gjorde du det?

– Alltså, det där är inget jag känner igen. Det är verkligen inte det, säger Bystedt.

Du tyckte att det var bra med rassegregering i USA?

– Absolut inte, segregeringen var det värsta som vi haft i, ja som vi haft helt enkelt. Jag har kolleger som är mörka, jag har vänner som är mörka, och de är jättebra människor tycker jag.

Men ändå så skrev du så här.

– Det är ingen kommentar som jag känner igen, kan jag säga.

Bystedt: "Det finns en gräns för mig också"

Du skriver också att "vissa människor har förbrukat sin rätt att leva". Kan du berätta, vilka är dessa människor?

– Alltså, det där måste jag säga, av alla kommentarer som du sagt så var den där den värsta kommentaren. Alla människor har rätt att leva. Alltså det finns en gräns för mig också, det var en kommentar som jag tycker att du inte får säga faktiskt. Alla människor har rätt att leva.

Men varför skrev du den då?

– Alla människor kan begå olika sorters handlingar som man kan dömas ur rättslig synpunkt, men den handlingen... nej, säger Bystedt.

Några tidigare SD-avslöjanden av David Baas

SD-ledamoten Kent Ekeroth, som i våras petades från partiets riksdagslista, har förberett ett nytt liv i Ungern. Expressen kunde i mars i år avslöja att han fått hjälp av järnrörskollegan Erik Almqvist att registrera ett ungersk bolag, och att han skaffat boende i Budapest.


I april förra året avslöjade Expressen att SD:s högsta partiledning - med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen - förfalskat bolagshandlingar för partibolaget Blåsippan. Avslöjandena har lett till att partibolagets revisor nu utreds av Revisorsinspektionen.


I februari 2016 avslöjade Expressen att SD-riksdagsledamoten Martin Kinnunen inte talade sanning när han hördes i tingsrätten i ekobrottshärvan efter järnrörsskandalen. Avslöjandet ledde till att han dömdes för bokföringsbrott i hovrätten.


I valet 2014 kunde Expressen avslöja drygt tio SD-politiker som anonymt skrivit rasistiska eller på andra sätt hatiska kommentarer på sajter som Avpixlat och Fria tider. En av de avslöjade var dåvarande SD-topptjänstemannen Christoffer Dulny.


Expressen kunde i november 2012 avslöja hur dåvarande SD-toppen Erik Almqvist uttryckt sig rasistiskt och kvinnofientligt under en utekväll i Stockholm. Senare under kvällen beväpnade sig han, och partikollegerna Kent Ekeroth och Christian Westling, med järnrör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.